Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.8°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.9°C17.8°C
4 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.2°C16.9°C
2 BF 63%
Διάλυση ΕΣΥ / Τέσσερις θάνατοι που συγκλόνισαν το πανελλήνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διάλυση ΕΣΥ / Τέσσερις θάνατοι που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Η τραγική ιστορία της 63χρονης από την Κω που άφησε την τελευταία της πνοή αβοήθητη στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου ελλείψει ασθενοφόρου, δεν είναι, δυστυχώς, η μοναδική που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο και συνδέεται άμεσα με τη διάλυση του ΕΣΥ και την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας για υποβάθμιση των παροχών δημόσιας υγείας.

Εκτός από την περίπτωση της 63χρονης, κατά το 2023 και μέχρι στιγμής, τρεις θάνατοι συγκλόνισαν και απασχόλησαν τα ΜΜΕ, καθώς τραγικά  θύματα της υποβάθμισης του ΕΣΥ, ήταν ένας εξάχρονος από τα Γρεβενά, ένας βρέφος από την Κέρκυρα και ένας 28χρονος από τη Λάρισα. 

Γρεβενά: Θάνατος 6χρονου ελλείψει ΜΕΘ

Ήταν 3 Ιανουαρίου 2023 όταν οι γονείς 6χρονου ενημέρωσαν  το ΕΚΑΒ, ότι το παιδάκι διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο με το πλήρωμα του ασθενοφόρου να σπεύδει αμέσως για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες καθώς διαπίστωσε ότι το αγοράκι είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς.

Το αγοράκι μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Γρεβενών, όπου διασωληνώθηκε, αλλά διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κρεβάτι ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Έτσι, αποφασίστηκε η διακομιδή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Δηλαδή, από τα Γρεβενά το ασθενοφόρο ξεκίνησε για την Πάτρα. Στην πορεία το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χάλασε ενώ κινούνταν στην Ιόνιο Οδό και ειδοποιήθηκε άλλο ασθενοφόρο το οποίο παρέλαβε τον 6χρονο. Το αγοράκι τελικά κατέληξε στο νοσοκομείο του Ρίο καθώς κατέφτασε εγκεφαλικά νεκρό.

Κέρκυρα: Θάνατος βρέφους ελλείψει πτητικού μέσου μεταφοράς

Ήταν 26 Απριλίου 2023 όταν μια έγκυος από την Κέρκυρα χρειάστηκε επείγουσα αεροδιακομιδή σε νοσοκομείο της Αθήνας λόγω ακατάσχετης αιμοραγίας. Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας απάντησε ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο ενάεριο μέσο και οι  γιατροί του νοσοκομείου Κέρκυρας προχώρησαν σε επείγουσα καισαρική τομή, όμως, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν, το βρέφος γεννήθηκε νεκρό.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η  Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας μετά το τραγικό περιστατικό ήταν κόλαφος για την τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη.  «Διακομιδές σε καρότσια, ασθενείς που κάνουν βόλτα στη μισή Ελλάδα με ελικόπτερο πριν φτάσουν στο νοσοκομείο προορισμού τους, ταχύπλοα πολιτών που μπορούν να ταξιδέψουν τη στιγμή που ο επίσημος κρατικός μηχανισμός αδυνατεί, καθυστερήσεις ή αδυναμία έγκαιρης προσέλευσης πτητικών μέσων, είναι καταστάσεις που έχουμε βιώσει κατ' επανάληψη», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.
Και κατέληγαν:  «Ρωτάμε αυτούς που υπόσχονταν (έστω) πτητικό μέσο με 24ωρη κάλυψη του νησιού: Τι έχετε να πείτε σε αυτή τη μητέρα; Προφανώς θα ζητήσετε να βάλει κι εκείνη πλάτη. Εμείς απλώς τη ζητάμε συγνώμη».

Λάρισα: Θάνατος 28χρονου ελλείψει στεφανιογράφου

Ήταν 30 Μαΐου του 2023 όταν ένας 28χρονος από τη Φαλάνη Λάρισας, ένιωσε ενοχλήσεις και αδιαθεσία. Κλήθηκε ασθενοφόρο και τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το περιστατικό ήταν ιδιαίτερα βαρύ και εκτίμησαν πως θα πρέπει να μεταφερθεί είτε στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας είτε στο Νοσοκομείο των Τρικάλων καθώς είναι τα μόνα νοσοκομεία στη Θεσσαλία που διαθέτουν στεφανιογράφο. Τελικά ο 28χρονος μεταφέρθηκε σε απόσταση 60 χιλιομέτρων στο νοσοκομείο Τρικάλων όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL