Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
ΑΠΘ / Σοβαρά κενά στην ασφάλεια του κτιρίου της Πρυτανείας - Ξεκινά εισαγγελική έρευνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΘ / Σοβαρά κενά στην ασφάλεια του κτιρίου της Πρυτανείας - Ξεκινά εισαγγελική έρευνα

Κτίριο ΑΠΘ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Σοβαρές ελλείψεις πυροπροστασίας και μέτρων ασφαλείας εντοπίστηκαν στο κτίριο της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ύστερα από ελέγχους της Πυροσβεστικής και της Επιθεώρησης Εργασίας.

Μάλιστα, ύστερα από αποκάλυψη των σχετικών εγγράφων που έκανε το Open, ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα με εντολή του προϊστάμενου της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Σμυρνή.

Έχει παραγγελθεί προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της παραβίασης κανόνων οικοδομικής και της παρεμπόδισης αποτροπής κινδύνου, την οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Τι λένε τα έγγραφα

Σύμφωνα με το έγγραφο της πυροσβεστικής, σχεδόν το σύνολο του κτιρίου της Πρυτανείας του ΑΠΘ δεν καλύπτεται από σύστημα πυρανίχνευσης, ενώ δεν υπάρχει αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης. Ταυτόχρονα, δεν διατίθεται εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας για το κτίριο.

Οι ανωτέρω παραβάσεις διαπιστώθηκαν κατά τον τελευταίο έλεγχο που διενήργησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στις 23 Φεβρουαρίου του 2022. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, πως από το 2019 έως και το 2023, πρύτανης διετέλεσε ο καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, που κατήλθε στην εκλογική μάχη με τη Νέα Δημοκρατία στελεχώνοντας τα ψηφοδέλτιά της.

Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας, με βάση τον οποίο διαπιστώθηκαν σοβαρές παραλείψεις ασφαλείας. Συγκεκριμένα:

  • Στο Ισόγειο: Μόνο δύο από τις πέντε εξόδους κινδύνου ήταν ανοιχτές
  • Στον 1ο όροφο: Οι δύο έξοδοι κινδύνου ήταν κλειδωμένες

«Το γεγονός ότι υπάρχουν καγκελόπορτες που αποκλείουν την πρόσβαση στους ορόφους 6ο - 7ο και στον 1ο είναι μια σειρά από ζητήματα που πέρα από τη στατικότητα τη σεισμική του κτηρίου απειλούν είναι εν δυνάμει απειλές των εργαζομένων και των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο κτήριο», δήλωσε στο OPEN, o Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι τελευταίοι προσεισμικοί έλεγχοι στα 203 συνολικά κτίρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έγιναν πριν από 20 ολόκληρα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL