Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Αρπαγή διευθυντή / «Ήταν φαν των μέτρων» για τον κορωνοϊό λένε οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρπαγή διευθυντή / «Ήταν φαν των μέτρων» για τον κορωνοϊό λένε οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος»

Σήμα Σώμα Θεματοφυλακής σε μανίκι στολής
ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κάθονται οι 11 αυτοαποκαλούμενοι ως «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» που κατηγορούνται για την πρωτοφανή αρπαγή του διευθυντή γυμνασίου στο Αιγίνιο Πιερίας το 2021, επειδή αντιδρούσαν στα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι: Οργάνωση περισσότερων προσώπων για τη διάπραξη κακουργήματος, διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας από κοινού, αρπαγή από κοινού, παραβίαση μέτρων πρόληψης κορωνοϊού, παράνομη συλλογή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και απλή σωματική βλάβη από κοινού, κατά περίπτωση.

Το περιστατικό σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, στο Αιγίνιο Πιερίας, όταν οι 9 άνδρες και οι 2 γυναίκες ακινητοποίησαν και πέρασαν χειροπέδες στον διευθυντή. Αφορμή αποτέλεσε ένας μαθητής ο οποίος πήγε στο σχολείο χώρος το απαιτούμενο rapid test ενώ αντιδρούσε και η μητέρα του επειδή δεν ήθελε να φοράει μάσκα για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το Grtimes κατά την απολογία του ο πρώτος κατηγορούμενος είπε ότι: «Το περιστατικό δεν είχε σχέση μόνο με τα εμβόλια. Είχε να κάνει με τους γονείς που αντιδρούσαν με τα μετρά. Αυτή την αντιμετώπιση είχαμε. Ο διευθυντής δεν δεχόταν να ακούσει τίποτα. Ήταν φαν των μέτρων. Ήθελε να εμβολιαστούν και τα παιδιά. Δεν ήθελε να συζητήσει, να βρούμε μια εναλλακτική λύση. Κατηγόρησε μια μητέρα ότι ήταν ανάξια. Κάτω από αυτή τη συμπεριφορά αποφασίσαμε ότι πρέπει να τον οδηγήσουμε στην αστυνομία».

Και πρόσθεσε ακόμα: «Μας ειδοποίησαν εμένα και μια μητέρα, λίγες μέρες πριν, να πάρουμε τον γιο της που δεν είχε rapid test. Το παιδί ήταν έξω από το σχολείο. Συνεννοηθήκαμε όλα τα άτομα και πήγαμε να οδηγήσουμε τον γυμνασιάρχη στην αστυνομία. Αρχικά πήγαμε για να γίνει μια συζήτηση σχετικά με τα παιδιά που δεν θέλουν τα rapid τεστ και να φορέσουν μάσκα. Μας πετούσε έξω.

Του ζητούσαμε να έρθει μαζί μας στην αστυνομία. Δεν θέλαμε να ασκήσουμε βία. Δεν τον χτυπήσαμε. Είχαμε στείλει έγγραφο ότι επιτάσσονται τα σχολεία της χώρας, τρεις μέρες πριν. Θέλαμε να τον πάμε στην αστυνομία για να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία. Να αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Όλοι μαζί το αποφασίσαμε. Δώσαμε ραντεβού και πήγαμε. Η αστυνομία αρνιόταν να τον καλέσει στο τμήμα. Εκείνη την ημέρα αποφασίσαμε να τον συλλάβουμε γιατί δεν δεχόταν τίποτα. Του βάλαμε χειροπέδες και τον οδηγήσαμε στο τμήμα. Στη συνέχεια συνέλαβαν εμάς».

Ο πρώτος κατηγορούμενος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ανέφερε ακόμα κατά την απολογία του: «Για την πράξη μας, είχαμε διαβεβαίωση από συγκατηγορούμενο μας – πρώην αστυνομικό ότι είχαμε δικαίωμα να τον συλλάβουμε και να τον οδηγήσουμε στο τμήμα επειδή, για μας, είχε κάνει κάτι παράνομο (σ.σ. εφάρμοσε υπουργική απόφαση για τήρηση των μέτρων). Σχετική μήνυση δεν δεχόταν το αστυνομικό τμήμα».

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ο οποίος είναι συνταξιούχος αστυνομικός ισχυρίστηκε ενώπιων του δικαστηρίου: «Μου είπαν ότι τους όρμησε (σ.σ. ο διευθυντής) και τον πήγαν στην αστυνομία. Δεν είδα ότι του πέρασαν χειροπέδες. Στο τμήμα είπα στους αστυνομικούς, σαν πρώην συνάδελφος, ότι θα υποβληθούν μηνύσεις και τους παρακάλεσα να τον κρατήσουν. Έδειξα την ταυτότητα μου, του συνταξιούχου υπαστυνόμου».

Και πρόσθεσε ακόμα ότι «προηγουμένως είχαμε κάνει μια συνάντηση και είπαμε να πάμε να δούμε πως θα γίνει η επίταξη του σχολείου. Εγώ από περιέργεια πήγα. Δεν θα συμμετείχα. Οι θεματοφύλακες του Συντάγματος. Ουδέποτε θα κάναμε κάτι έκνομο».

Η τρίτη κατηγορούμενη, η οποία είναι δασκάλα χορού από πλευράς της είπε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης: «Όλο το μάθημα μου βασίζεται στις αναπνοές. Δεν μπορούσα να κάνω μάθημα με τη μάσκα. Ήμουν στο σύλλογο γονέων. Ήθελα να τους ενημερώσω για τους κινδύνους της μάσκας αλλά δεν ήρθε κανείς. μέτρα. Επέβαλαν στα παιδιά να φορούν μάσκα και να έχουν και τη μύτη μέσα. Και στα διαλείμματα.

Πήγα στον λυκειάρχη και τους είπα ότι θα κάνω μήνυση. Έμαθα για την καντίνα (σ.σ. του 1ου κατηγορούμενου) ο οποίος μπορούσε να λειτουργεί βάσει του Συντάγματος…Εκεί μπορούσες να εισέλθεις χωρίς μάσκα. Ήταν αναψυκτήριο. Πήγα μου και είπαν ότι μπορώ να μην δεχτώ τα ιατρικά μέτρα . Ήμουν μεσοπέλαγα κι έψαχνα μια σανίδα σωτηρίας. Ο πρώτος δέχτηκε να με βοηθήσει».

Και πρόσθεσε ακόμα: «Όλη η κατάσταση με τις μάσκες δεν με έκανε να νιώθω καλά. Στο σχολείο είχαν ανοικτά τα παράθυρα. Ήρθε ο γιος μου και είδα ότι παγώνουν. Πίστεψα τον 1ο που έλεγε ότι θα μπορούσαν να πάρουν τα παιδιά που δεν είχαν rapid test και να τα πάνε σε δομή. Πήγα να βρω το παιδί μου και ήταν εκτός σχολείου. Όταν ήταν στη δευτέρα λυκείου. Κάθε μέρα μας έπαιρναν τηλέφωνο. “Ελάτε να πάρετε το παιδί σας, να κάνει self test . Θα το διώξουμε από το σχολείο” έλεγαν.

Μου έστειλαν μειλ ότι αυτά που κάνει ο γυμνασιάρχης ήταν παράνομα. “Μπορώ να τον σταματήσω, με την επίταξη του σχολείου” μου έλεγε. Το έκανα για προστατέψω τα παιδιά μου τα οποία κινδύνευαν”».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL