Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Πέραμα / Κινητοποιήσεων συνέχεια αύριο - Νέα 24ώρη απεργία για το «προδιαγεγραμμένο έγκλημα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέραμα / Κινητοποιήσεων συνέχεια αύριο - Νέα 24ώρη απεργία για το «προδιαγεγραμμένο έγκλημα»

Διαμαρτυρία με πανό στο υπουργείο Ναυτιλίας
ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME

Με φόντο το εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 47χρονος και να τραυματιστούν άλλοι δύο εργάτες, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν αποφασιστικά τις κινητοποιήσεις τους διαμαρτυρόμενοι για το «προδιαγεγραμμένο έγκλημα», όπως το χαρακτηρίζουν, λόγω των μειωμένων ελέγχων ασφάλειας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά καλεί σε μαζική συμμετοχή στο Παμπειραϊκό Συλλαλητήριο την Τετάρτη (31/5) και το Συνδικάτο Μετάλλου – Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών Αττικής προκήρυξε για την ίδια μέρα νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Στην σχετική ανακοίνωση του ΕΚΠ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι εργαζόμενοι στη Ζώνη βρίσκονται εδώ και έξι μήνες σε συνεχείς κινητοποιήσεις με το σωματείο τους, βάζοντας μπροστά το ζήτημα των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια της ζωής τους, το ζήτημα των ανύπαρκτων υπηρεσιών ελέγχου, καθώς και την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής της ΣΣΕ από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά υπογραμμίζει ότι δεν θα «ανεχτούμε άλλους νεκρούς για τα κέρδη της εργοδοσίας» και καλεί όλους τους εργαζομένους «να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια».

«Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ανάπτυξη που φέρνει στην περιοχή, εμείς θρηνούμε νεκρούς συναδέλφους» σημειώνει υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίσουν οι εργασιακοί μας χώροι να γίνονται απέραντες κοιλάδες των Τεμπών».  «Όλοι αύριο Τετάρτη 31/05 στο Παμπειραϊκό Συλλαλητήριο στις 19:00 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή» καταλήγει η ανακοίνωση.

Από πλευράς του το Συνδικάτο Μετάλλου – Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών Αττικής χαιρετίζει τους χιλιάδες μεταλλεργάτες που αναταποκρίθηκαν στο σημερινό (30/5) κάλεσμα για απεργία και διαμαρτυρία, αλλά και τα δεκάδες σωματεία, εργατικά κέντρα και φορείς που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Συνδικάτο Μετάλλου πραγματοποίησε ήδη σήμερα συγκέντρωση στη κεντρική πύλης της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, ενώ οι εργαζόμενοι κρέμασαν δύο μαύρα πανό στο υπουργείο Ναυτιλίας, σε ένδειξη πένθους.

Σε σχετική ανακοίνωση το συνδικάτο αναφέρει πως «ήταν και είναι επιτακτική ανάγκη και χρέος όλων μας να μη σιωπήσουμε, να μην αφήσουμε να συγκαλυφθεί ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα» και προσθέτει μεταξύ άλλων ότι «τα καθημερινά ατυχήματα στον κλάδο, οι εκατοντάδες καταγγελίες που έχουμε κάνει, οι ανακοινώσεις του Συνδικάτου μας, οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες που κάνουμε σχεδόν κάθε μήνα δεν αφήνουν σε κανένα το περιθώριο να μας πει πως “δε γνώριζε”».

Υπογραμμίζει ακόμα ότι «είναι ντροπή να περηφανεύονται για αυτή την κατάσταση που επικρατεί και να την προβάλλουν ως “πρότυπο» ανάπτυξης” και πως “τα χαμογελαστά πρόσωπα που είδε ο Μητσοτάκης στο Πέραμα ήταν των εργολάβων και των εφοπλιστών, των οποίων τα κέρδη είναι ποτισμένα με το αίμα των νεκρών μας και των σακατεμένων για ένα μεροκάματο”.  Η σημερινή μας απεργία ήταν μόνο η αρχή σε αυτό που μας κάλεσε η οικογένεια του νεκρού να κάνουμε. «ΦΩΝΑΞΤΕ» μας είπαν».

Το Συνδικάτο προχωρά σε νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη 31/05 με συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί στο σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά, ενώ κάνει ακόμα κάλεσμα για την απογευματινή συγκέντρωση (στις 19:00 στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά).

Όπως τονίζει απαιτεί: 

-Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας

-Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου

-Άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας και του πυροσβεστικού σταθμού στο Πέραμα με πλήρη εξοπλισμό και την απαραίτητη στελέχωση τους.

-Άμεση κήρυξη τους ΤΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για τις όλες επιχειρήσεις του κλάδου από το υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή τους σε όλους τους χώρους εργασίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΚΠ

Χθες το μεσημέρι ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα ακόμη προδιαγεγραμμένο έγκλημα, αυτή τη φορά στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. 

Τρεις συνάδελφοι μας καταπλακώθηκαν από τον έλικα προπέλας κατά την διάρκεια επισκευής πλοίου. Ο τραγικός απολογισμός, ένας νεκρός και δύο τραυματίες. 

Οι εργαζόμενοι στην Ζώνη βρίσκονται εδώ και έξι μήνες σε συνεχείς κινητοποιήσεις με το σωματείο τους, βάζοντας μπροστά το ζήτημα των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια της ζωής τους, το ζήτημα των ανύπαρκτων υπηρεσιών ελέγχου, καθώς και την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής της ΣΣΕ από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ακόμη μια φορά αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο πως δεν ήταν η κακιά η ώρα, είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα που αφήνει έρμαιο στα χέρια της εργοδοσίας τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ανάπτυξη που φέρνει στην περιοχή, εμείς θρηνούμε νεκρούς συναδέλφους.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά στέκεται στο πλευρό όλων των εργαζομένων του Πειραιά και ξεκαθαρίζουμε πως δεν θα ανεχτούμε άλλους νεκρούς για τα κέρδη της εργοδοσίας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια. Στην εργασιακή λαίλαπα που μας ετοιμάζουν εμείς απαντάμε με συσπείρωση και αγώνα. 

Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίσουν οι εργασιακοί μας χώροι να γίνονται απέραντες κοιλάδες των Τεμπών. Δίνουμε μαζικά το παρόν αύριο στο Παμπειραϊκό Συλλαλητήριο που διοργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά με αφορμή το εργατικό δυστύχημα στην Ζώνη.

Όλοι αύριο Τετάρτη 31/05 στο Παμπειραϊκό Συλλαλητήριο στις 19:00 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συνδικάτου Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας - Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες μεταλλεργάτες που εργάζονται στις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στις αποφάσεις των σωματείων μας και απήργησαν σήμερα, Τρίτη 30/5/2023 με αποτέλεσμα να νεκρώσουν όλοι οι χώροι εργασίας. 

Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες που βρέθηκαν από το πρωί στις πύλες για την περιφρούρηση της απεργίας και στη συνέχεια στη συγκέντρωση στη Ζώνη του Περάματος και στο υπουργείο Ναυτιλίας. Χαιρετίζουμε τα δεκάδες σωματεία, εργατικά κέντρα και φορείς που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.

Ήταν και είναι επιτακτική ανάγκη και χρέος όλων μας να μη σιωπήσουμε, να μην αφήσουμε να συγκαλυφθεί ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα. Γιατί από αυτό το εργοδοτικό έγκλημα χθες έχασε τη ζωή του ο συνάδελφος μας και ακόμα δύο τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια εργασιών, δίχως τις προβλεπόμενες άδειες, στο πλοίο AsterionII, στη δεξαμενή 3 της cosco στη Ν/Ε Ζώνη Περάματος.

Είχαμε πολλές φορές προειδοποιήσει ότι ένα νέο εργατικό ατύχημα ήταν θέμα χρόνου αφού δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα προστασίας και οι έλεγχοι είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι. Για αυτό μιλάμε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Και σε αυτό οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαραίνουν τους εργοδότες και όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, γιατί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποστελεχώθηκε επιπλέον το ΣΕΠΕ και στη συνέχεια με κυβέρνηση ΝΔ μετατράπηκε σε ανεξάρτητη αρχή.

Τα καθημερινά ατυχήματα στον κλάδο, οι εκατοντάδες καταγγελίες που έχουμε κάνει, οι ανακοινώσεις του Συνδικάτου μας, οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες που κάνουμε σχεδόν κάθε μήνα δεν αφήνουν σε κανένα το περιθώριο να μας πει πως «δε γνώριζε».

Είναι ντροπή να περηφανεύονται για αυτή την κατάσταση που επικρατεί και να την προβάλλουν ως «πρότυπο» ανάπτυξης. Τα χαμογελαστά πρόσωπα που είδε ο Μητσοτάκης στο Πέραμα ήταν των εργολάβων και των εφοπλιστών, των οποίων τα κέρδη είναι ποτισμένα με το αίμα των νεκρών μας και των σακατεμένων για ένα μεροκάματο.

Η σημερινή μας απεργία ήταν μόνο η αρχή σε αυτό που μας κάλεσε η οικογένεια του νεκρού να κάνουμε. «ΦΩΝΑΞΤΕ» μας είπαν.

Αυτό κάναμε και στο υπουργείο Ναυτιλίας και με την ανάρτηση μαύρων πανό, σε ένδειξη πένθους. Φωνάξαμε και καταφέραμε με τη σημερινή μας κινητοποίηση να αποσπάσουμε τη δέσμευση πως θα υπάρχει σε κάθε πλοίο τεχνικός ασφαλείας καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών και λειτουργία των επιτροπών ελέγχου καθημερινά στην πρωινή και απογευματινή βάρδια.

Δε θα σταματήσουμε. Έχουμε χρέος να καταφέρουμε να γίνουν πράξη τα αιτήματα μας για να μπορούμε να γυρνάμε σώοι στο σπίτι. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Κι ας γνωρίζουν από τώρα όσοι κόπτονται να κυβερνήσουν πως δε θα σταματήσουμε. Θα μας βρίσκουν απέναντι, όσο βάζουν σε ζυγαριά τα κέρδη τους με τις ζωές μας. Όσο αφήνουν τους εργοδότες, μπροστά στα κέρδη τους, ανεξέλεγκτους.

Προχωράμε πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά σε

-νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη 31/05/2023, με συγκέντρωση στις 10:00 π.μ., στο σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά.

- ΝΕΑ συγκέντρωση στις 19:00 μ.μ. στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά.

Απαιτούμε:

Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας
Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου
Άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας και του πυροσβεστικού σταθμού στο Πέραμα με πλήρη εξοπλισμό και την απαραίτητη στελέχωση τους.
Άμεση κήρυξη τους ΤΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για τουςτους επιχειρήσεις του κλάδου από το Υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή τους σε όλους τους χώρους εργασίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL