Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Τράπεζα Θεμάτων / Άνω-κάτω τα σχολεία μια ανάσα πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τράπεζα Θεμάτων / Άνω-κάτω τα σχολεία μια ανάσα πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις

πανελλαδικες-εξετασεις
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/EUROKINISSI

Νέο «επιτελικό φιάσκο» στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια, μια ανάσα πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Δεν έφτανε η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν την ερχόμενη Πέμπτη για τα ΕΠΑΛ για και την Παρασκευή για τα Γενικά Λύκεια, οι μαθητές ήρθαν το πρωί της Δευτέρας αντιμέτωποι με την «κατάρρευση του επιτελικού κράτους»: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων «έπεσε» με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η λειτουργία της και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα των σχολείων για τη διεξαγωγή της κλήρωσης των θεμάτων για τις εξετάσεις. Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ότι τα τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα αποκαταστάθηκαν, οι εξετάσεις δεν πραγματοποιήθηκαν σε πολλά Λύκεια της χώρας καθώς ούτε μέριμνα υπήρξε ούτε «Plan b».

 

Κι ενώ το πρόβλημα ήταν γνωστό από το πρωί, οι μαθητές της Γ' Λυκείου έμαθαν μόλις το απόγευμα ότι όσοι δεν κατάφεραν να δώσουν σήμερα απολυτήριες εξετάσεις, θα δώσουν αύριο, Τρίτη. 

Τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε κοινή τους ανακοίνωση, απέδωσαν το σημερινό φιάσκο στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις σε κακόβουλες επιθέσεις, ενώ τα προβλήματα που προέκυψαν ήταν πολλά καθως σε πολλά σχολεία είτε οι μαθητές έδωσαν εξετάσεις με μεγάλη καθυστέρηση είτε αποχώρησαν από τα εξεταστικά κέντρα χωρίς να δώσουν εξετάσεις. 

Πότε θα γίνουν οι προαγωγικές - απολυτήριες εξετάσεις

- Οι μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου.

-Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Γενικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματα θα βγουν μεθαύριο Τετάρτη, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στη σχετική εγκύκλιο.

-Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα επίσης θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματά θα βγουν το βράδυ της ίδιας μέρας.

Αντιδράσεις από την ΟΛΜΕ, ζητά την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει «την κατάρρευση της πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων» που οδήγησε «τα σχολεία όλης της Ελλάδας να αδυνατούν να βγάλουν θέματα» προκειμένου να διεξαχθούν οι εξετάσεις.

Όπως τονίζει η ΟΛΜΕ «για να γίνει η κλήρωση των θεμάτων από την Τράπεζα, οι καθηγητές αναγκάζονται να βρίσκονται στα σχολεία από τις 7:00 το πρωί».

«Είναι, δε, τόση η επιμονή του υπουργείου στο συγκεκριμένο μέτρο, που προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί» εξηγεί η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.

Μάλιστα η ΟΛΜΕ υπογραμμίζει ότι «αν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το απλό ζήτημα ενδοσχολικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει αν συμβεί κάτι παρόμοιο στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες».

«Ακόμα και αν η πλατφόρμα τελικά λειτουργήσει, η ΟΛΜΕ επιμένει να ζητά την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα Λύκεια, που έχουν οδηγήσει σε σημαντική εντατικοποίηση την μαθησιακή διαδικασία και σε αύξηση του άγχους των μαθητών» αναφέρει καταληκτικά η ΟΛΜΕ.

Πόπη Τσαπανίδου: Κατάρρευση του επιτελικού κράτους της ΝΔ

Η αγωνία και η αγανάκτηση μαθητών, καθηγητών και γονιών είναι απολύτως εύλογη, επισημαίνει με δήλωσή της η Πόπη Τσαπανίδου με αφορμή την κατάρρευση του επιτελικού κράτους της ΝΔ στις προαγωγικές τάξεις του Λυκείου, κατάρρευση που οδήγησε σε μπάχαλο καθώς σε πολλά σχολεία οι εξετάσεις ματαιώθηκαν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL