Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη / 24ωρη απεργία για το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη / 24ωρη απεργία για το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα

Πέραμα
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ (Φωτογραφία Αρχείου)

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση για εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα, αναφέροντας ότι επρόκειτο για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα ο θάνατος του συνάδελφου μας και ο σοβαρός τραυματισμός δύο ακόμα», καλώντας παράλληλα, «την Τρίτη 30/5/2023 στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση στις 8 π.μ., στη κεντρική πύλη Περάματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη».

Μάλιστα, όπως τονίζεται το δυστύχημα συνέβη «εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση και τους ανύπαρκτους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας».

Τέλος, επισημαίνεται ότι  «μόλις τους τελευταίους έξι μήνες, το συνδικάτο Μετάλλου έχει κάνει τέσσερις απεργίες, δεκάδες καταγγελίες και στάσεις εργασίας για τα ζητήματα αυτά. Δεν είμαστε μάντεις, κάθε μέρα προειδοποιούμε για αυτό που βιώνουμε».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του συνδικάτου

«Το Συνδικάτο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του νεκρού εργαζόμενου. Εύχεται γρήγορη και καλή ανάρρωση στους δύο τραυματίες εργάτες. Σήμερα θρηνούμε έναν ακόμα συνάδελφο μας στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που συντελείται στην Ναυπηγοεπισκευστική ζώνη του Περάματος, στη Σύρο, στη Σαλαμίνα, στην Ελευσίνα εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση και τους ανύπαρκτους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Μόλις τους τελευταίους έξι μήνες, το συνδικάτο Μετάλλου έχει κάνει τέσσερις απεργίες, δεκάδες καταγγελίες και στάσεις εργασίας για τα ζητήματα αυτά. Δεν είμαστε μάντεις, κάθε μέρα προειδοποιούμε για αυτό που βιώνουμε».

Το χρονικό του δυστυχήματος

Υπενθυμίζεται ότι το δυστύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών σε πλοίο το οποίο είχε ανελκυσθεί. Συγκεκριμένα, καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να τοποθετήσουν το τέταρτο πτερύγιο στην προπέλα του πλοίου, υπήρξε πρόβλημα με το γερανοφόρο όχημα που σήκωνε το πτερύγιο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο 47χρονος χειριστής του οχήματος.

Καθώς το πτερύγιο της προπέλας καταπλάκωσε τους τρεις εργαζόμενους, τραυματίες ανασύρθηκαν και ένας 47χρονος και ένας 43χρονος.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για κατάρρευση της σκαλωσιάς πάνω στην οποία βρίσκονταν οι εργαζόμενοι.

Ο χειριστής του γερανού μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο όπως επίσης και ο 47χρονος εργάτης ο οποίος έχει τραυματιστεί σοβαρά στα πόδια.

Σε ιδιωτικό νοσοκομείο μεταφέρθηκε με τραύματα στο κεφάλι τρίτος εργαζόμενος ο οποίος είναι 43 ετών.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ελλάδα του Μητσοτάκη στις χειρότερες χώρες της ΕΕ στα εργατικά ατυχήματα

Ανακοίνωση για το εργατικό δυστύχημα εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τονίζοντας ότι τα αίτια της «δραματικής», όπως τη χαρακτηρίζει, αύξησης σε εργατικά ατυχήματα, «οφείλονται στην αντεργατική πολιτική και τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχουν οδηγήσει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στην κατάλυση των εργασιακών σχέσεων, σε μη τήρηση των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας και στην απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας».

Τέλος, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητώντας πλήρη διαλεύκανση των αιτιών της σημερινής τραγωδίας, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου και τη συμπαράστασή του στους τραυματίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

«Το σημερινό τραγικό εργατικό δυστύχημα στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη με έναν νεκρό εργαζόμενο και δύο τραυματίες ήρθε να προστεθεί στον μακρύ και αυξανόμενο κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων των τελευταίων ετών με τη χώρα μας να καταλαμβάνει μία από τις χειρότερες θέσεις στην ΕΕ.

Τα αίτια αυτής της δραματικής αύξησης οφείλονται στην αντεργατική πολιτική και τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχουν οδηγήσει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στην κατάλυση των εργασιακών σχέσεων, σε μη τήρηση των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας και στην απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Εκφράζουμε τη θλίψη μας στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου και τη συμπαράστασή μας στους τραυματίες.

Ζητάμε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών της νέας αυτής τραγωδίας και απόδοση ευθυνών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL