Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Οι εξετάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι εξετάσεις

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
EUROKINISSI/ILIALIVE.GR ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Η ώρα των εξετάσεων έφτασε και οι νεαροί μαθητές καλούνται να αποδείξουν ότι όλη τη σχολική χρονιά μελέτησαν επαρκώς, παρακολούθησαν ικανοποιητικά και εργάστηκαν συνολικά για την κρίσιμη στιγμή της δοκιμασίας μέσα σε μια μέρα.

Οι εξετάσεις, όσο και εάν αποτελούν μια επίπονη διαδικασία στην οποία οι μαθητές κάποτε δεν τα καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν επαρκώς, είναι σαφέστατα ο ασφαλέστερος τρόπος να μετρηθούν η ικανότητά τους στην κατανόηση και η επιμέλειά τους στη συστηματική εργασία. Το λεγόμενο ταμείο.

Υπάρχουν εύκολα, δύσκολα και εύκολα που γίνονται δύσκολα μαθήματα. Όπως και τα αποτελέσματα που καμιά φορά γίνονται παθήματα και έπειτα μαθήματα. Για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει και ο Σεπτέμβρης. Η λεγόμενη δεύτερη ευκαιρία όπου οι μαθητές, μετά το σήμα που έδωσαν οι δάσκαλοί τους, θα πρέπει να στρωθούν στο διάβασμα, να καλύψουν τα κενά τους, να σοβαρευτούν και να επανεξεταστούν με στόχο να περάσουν την τάξη και να συνεχίσουν κανονικά.

Η περίπτωση αποτυχίας επιβαρύνει όλους τους εμπλεκόμενους, μιας και το ενδιαφέρον του μαθητή μειώνεται κατά την επανάληψη της τάξης και ο ίδιος συχνά εξωθείται σε παραίτηση, οι γονείς επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα, αφού ο μαθητής χρειάζεται επιπλέον φροντιστήρια και καθυστερεί κατά ένα έτος την αποφοίτησή του, και, τέλος, οι δάσκαλοι καλούνται να ξαναζήσουν την εμπειρία του νεαρού αντάρτη μέσα στην τάξη.

Υπάρχουν, επίσης, και οι περιπτώσεις που ο νεαρός μαθητής τα έχει υπολογίσει όλα με λεπτομέρειες και αποφασίζει σε ποια μαθήματα θα ρίξει το βάρος του στην τελική ευθεία της μελέτης, υπολογίζοντας τι χρειάζεται να γράψει σε κάθε μάθημα ή εναποθέτοντας τις ελπίδες να περάσει την τάξη στον λεγόμενο μέσο όρο. Εξάλλου, είναι δύσκολο στην τελική ευθεία να ξαναδιαβάσει όλα τα μαθήματα μεμιάς. Ο μέσος όρος, όμως, ενέχει τον κίνδυνο να αποτύχει ο μαθητής, μιας και το πλήθος των μαθημάτων που μπορεί να περάσει με αυτή την τεχνική είναι περιορισμένος. Επιπλέον, ο μέσος όρος εξαρτάται και από το αποτέλεσμα των εξετάσεων, οπότε σε αυτή την περίπτωση γίνεται ακόμα πιο σύνθετο το πρόβλημα.

Γενικά, η επανεξέταση τον Σεπτέμβρη είναι μία επίπονη διαδικασία, παρότι συχνά είναι ευεργετική. Ο μαθητής ωριμάζει άμεσα και οι καθηγητές αντιλαμβάνονται από την προσπάθεια εάν το αρχικό αποτέλεσμα ήταν αποτέλεσμα αδιαφορίας.

Σε ό,τι με αφορά δε, αν μου επιτρέπετε, σημειώνω ότι ο Σεπτέμβρης υπήρξε ευεργετικός αφενός γιατί είχα απαλλαγεί από κάποιες επιπόλαιες παρέες που θα ήμουν υποχρεωμένος να υποστώ το καλοκαίρι, αφετέρου διότι κάποιοι από εκείνους τους καθηγητές σήμερα με τιμούν ως αναγνώστες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL