Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Πλατεία Πρωτομαγιάς / Μαζική διαμαρτυρία ενάντια στα σχέδια της Αττικό Μετρό να την κάνει αποθήκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλατεία Πρωτομαγιάς / Μαζική διαμαρτυρία ενάντια στα σχέδια της Αττικό Μετρό να την κάνει αποθήκη

Αττικό πάρκο

Μια άλλη οπτική στο πως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα εργοτάξια που έχουν πνίξει τις ανάσες της πόλης, τους ελεύθερους χώρους της δηλαδή, έδωσε σήμερα το απόγευμα ο κόσμος που συγκεντρώθηκε για την πλατεία Πρωτομαγιάς. Χαρακτηριστική, υπήρξε η αντιστροφή των νοημάτων στο πανό της «Ανυπότακτης Αθήνας»: ‘Τις λαμαρίνες θα κάνουμε δοκάρια, κρίκετ, ντάμα, μπάλα θα παίξουμε σε κάθε αλάνα’.  

Κι είναι πράγματι μια αλάνα του σήμερα η πλατεία Πρωτομαγιάς, ένας μεγάλος ανοικτός χώρος 25 στρεμμάτων όπου συνυπάρχουν σε καθημερινή βάση παιδιά, κάτοικοι όλων των ηλικιών, ντόπιοι και μετανάστες για να παίξουν, να αθληθούν και να κάτσουν με τις παρέες τους. 

Μια αλάνα όμως που απειλείται, καθώς η Αττικό Μετρό επεκτείνει την κατάληψη της, στο πλαίσιο των εργασιών για τον σταθμό «Δικαστήρια», θέλοντας να χρησιμοποιήσει τον χώρο για γραφεία και αποθήκευση. Πίσω από τα πανό των διαδηλωτών, δήλωναν ήδη παρουσία οι τσιμεντένιες βάσεις που θα στηριχθούν τα πλέγματα της περίφραξης. Ήδη ο εκτοπισμός των δραστηριοτήτων είναι γεγονός. Τα παιδιά με τα ποδήλατά τους βρίσκονταν να κάνουν κύκλους σ’ ένα περιορισμένο ορθογώνιο χώρο. Θα μπορούσε να είναι κι ακόμη μικρότερος, αλλά υπήρξε άμεση αντίδραση από την κίνηση «Εμείς στο Πεδίον του Άρεως»  (η οποία προχώρησε και στο σημερινό έκτακτο κάλεσμα για κινητοποίηση) κι η έκταση που δεν περιλαμβανόταν –κατά παράβαση- στο σχετικό ΦΕΚ απελευθερώθηκε

.  

Η συγκέντρωση σύντομα εξελίχθηκε σε μια πολύ ζωντανή διεργασία. Σε μια δημόσια συζήτηση από τα κάτω, όπου έπαιρναν τον λόγο άνθρωποι οι οποίοι ζουν την περιοχή καθημερινά, συνελεύσεις από γειτονιές και κινήματα που μάχονται επίμονα για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, αριστερά κόμματα (Λαϊκή Ενότητα, ΚΚΕ - ΜΛ)  και διάφορες ακόμη συλλογικότητες.  

Η κοινή αγωνία συμπυκνωνόταν στα λόγια ενός μέλος του κινήματος. «Η κατάσταση σφίγγει. Στο τέλος δεν θα έχουμε που να συναντηθούμε». Διότι όπως και για την καθημερινότητα, έτσι και για το κίνημα, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει και ο ίδιος ο τόπος συνάντησης να βρεθούν οι άνθρωποι ο ένας απέναντι και πλάι στον άλλο.Μετά τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις διά ντουντούκας, ο κόσμος μπήκε πίσω από τα πανό και πραγματοποίησε πορεία μέσα στο Πεδίο του Άρεως. Ο ορίζοντας από το άγαλμα του Κωνσταντίνου με το βλέμμα στραμμένο προς το πάρκο, ήταν η εικόνα - αντίδοτο στη δύσκολη Δευτέρα που ξημέρωσε. Ένας πεζόδρομος γεμάτος φωνή για δίκιο στην ελάχιστη ελεύθερη γη που έχει απομείνει. «Σα κλείνουν οι δουλειές σα κλείνουν τα σχολεία – εμείς θα συνεχίσουμε ν’ αράζουμε πλατεία» - «Να βρούνε άλλο χώρο να φτιάξουνε γραφεία - κάτω τα χέρια από την πλατεία», ήταν το μήνυμά τους. 

Πλατεία
Πλατεία

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL