Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Κώστας Φραγκούλης / Νέα δεδομένα στην έρευνα - Ορίζονται ανεξάρτητοι πραγματογνώμονες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Φραγκούλης / Νέα δεδομένα στην έρευνα - Ορίζονται ανεξάρτητοι πραγματογνώμονες

Φωτογραφία του Κώστα Φραγκούλη σε πορεία διαμαρτυρίας
INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του θανάτου από αστυνομικά πυρά του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, μετά από καταδίωξη για κλοπή βενζίνης αξίας 20 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχεδόν έξι μήνες μετά το περιστατικό ακραίας αστυνομικής βίας με θύμα τον 16χρονο Ρομά, ο 1ος τακτικός ανακριτής Θεσσαλονίκης που χειρίζεται την υπόθεση, όρισε ανεξάρτητους πραγματογνώμονες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ορίσουν τεχνικούς συμβούλους.

Οι τελευταίοι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα κληθούν να υπολογίσουν την ταχύτητα κίνησης των τριών οχημάτων, την απόσταση που είχαν μεταξύ τους, καθώς και να εξηγήσουν εάν η απότομη αναστροφή που φέρεται να έκανε ο 16χρονος, σύμφωνα με την απολογία του αστυνομικού, ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας ή απώλειας ελέγχου από την πλευρά του.

Ο ανακριτής αναζητεί απαντήσεις αναφορικά με τους ισχυρισμούς του 35χρονου αστυνομικού κατά την απολογία του, ότι πυροβόλησε χωρίς να στοχεύει τον 16χρονο, με σκοπό να τον ακινητοποιήσει, θεωρώντας ότι με την απότομη κίνησή του στρεφόταν στη μοτοσικλέτα των συναδέλφων του.

Υπενθυμίζεται ότι τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι δύο πραγματογνώμονες, είχαν διατυπωθεί και από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης το οποίο κλήθηκε να απαντήσει στη διαφωνία εισαγγελέα και ανακριτή για την προφυλάκιση ή όχι του αστυνομικού μετά την απολογία του.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να κριθεί προσωρινά κρατούμενος, ενώ ο ανακριτής να αφεθεί ελεύθερος με όρους. Τότε, το δικαστικό συμβούλιο έλυσε τη διαφωνία υπέρ του ανακριτή και ο 35χρονος αφέθηκε ελεύθερος.

Ο ορισμός των δύο ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων δημιουργεί νέα δεδομένα στην έρευνα καθώς μέχρι τώρα, ο ανακριτής είχε περιοριστεί στις πραγματογνωμοσύνες που είχαν διενεργηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. και στα βίντεο που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Υπενθυμίζεται ότι ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης, που δέχθηκε με ευθεία βολή στο κεφάλι από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ γιατί έφυγε από βενζινάδικο χωρίς να πληρώσει καύσιμα αξίας 20 ευρώ, πέθανε στις 13/12/22. Στη συνέχεια, η Δικαιοσύνη αναβάθμισε την κατηγορία εναντίον του αστυνομικού της ΔΙΑΣ, σε «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL