Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.0°C24.6°C
2 BF 74%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C23.4°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
22.0°C25.9°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C25.4°C
1 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.6°C20.9°C
3 BF 56%
3+3 Προτάσεις για τους νέους εργαζόμενους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

3+3 Προτάσεις για τους νέους εργαζόμενους

Εργάτης δουλεύει με οξυγονοκόλληση
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφάρμοσε επιθετικές πολιτικές απέναντι στους εργαζόμενους, και αναίρεσε ότι θετικό είχε αφήσει σαν παρακαταθήκη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρά τους μνημονιακούς περιορισμούς που αντιμετώπιζε. Ατομικές σχέσεις εργασίας αντί για συλλογικές συμβάσεις, αυθαίρετες απολύσεις αντί για βάσιμη αιτιολόγηση, κατάργηση του οκταώρου και αμοιβή με «ρεπό» αντί για πληρωμή υπερωριών. Σε όλο αυτό το πλαίσιο προστίθεται η ποινικοποίηση των διεκδικήσεων των εργαζομένων και η στοχοποίησή τους από τους εργοδότες και τη κυβέρνηση. 

Η προοδευτική διακυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές με την αναπτυξιακή και κοινωνική δυναμική που θα απελευθερώσει πιστεύουμε ότι μπορεί να υλοποιήσει επιπλέον πολιτικές που θα αλλάξουν τη ζωή όλων μας προς το καλύτερο.

Οι παρακάτω προτάσεις είναι ενδεικτικές των δυνατοτήτων που ανοίγονται, και η κατάθεσή τους στοχεύει στο να ανοίξει η συζήτηση για μια ριζική βελτίωση της ζωής μας. 

Εργασιακά Δικαιώματα

Το Κυβερνητικό Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήδη περιέχει μία σειρά από κομβικά μέτρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την βελτίωση των εισοδημάτων τους. Προτείνεται επιπρόσθετα η υλοποίηση των παρακάτω μέτρων που θα οδηγήσουν σε μια περαιτέρω βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζομένων.

  • Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου μέχρι το βασικό μισθό

Για την άμεση στήριξη του εισοδήματος των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, είναι απαραίτητο να ξανασκεφτούμε το σύνολο των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων. 

Προτείνουμε: Για τα εισοδήματα μέχρι το βασικό μισθό – 880€ - να μην πληρώνουν οι εργαζόμενοι ασφαλιστικές εισφορές. 

Οι εισφορές του εργαζόμενου αντιστοιχούν σε λίγο πάνω από 13% του μισθού του. Το όφελος θα ξεκινά από τα 110€/ μήνα περίπου καθαρά για όσους εργάζονται με τον αυξημένο βασικό μισθό και θα μειώνεται προοδευτικά  λόγω του φόρου εισοδήματος.

Η δαπάνη αυτή θα μπορούσε να καλυφθεί ενδεικτικά από μέρος των εσόδων του ΦΠΑ, εξασφαλίζοντας τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και την διατήρηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Μακροπρόθεσμα, η συνεχής αύξηση της χρήσης καρτών και των εσόδων από τον τουρισμό, επιδρούν θετικά στα έσοδα από τον ΦΠΑ, ενώ δίνεται κίνητρο για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας και την μείωση της εισφοροδιαφυγής.  

  • Επέκταση ημερών κανονικής άδειας στις 30 ημέρες  

Η μείωση του χρόνου εργασίας για την βελτίωση της καθημερινότητας όλων των εργαζόμενων αποτελεί κεντρικό στόχο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα άμεσο πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αύξηση των ημερών κανονικής άδειας που δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί.
Προτείνουμε: Καθιέρωση 30 ημερών ετήσιας άδειας με αποδοχές για όλους, ανεξάρτητα από τη προϋπηρεσία.

  • Μείωση ελάχιστου αριθμού εργαζομένων για ίδρυση σωματείου σε 11 εργαζόμενους   

Η εργατική νομοθεσία απαιτεί 21 μισθωτούς για την ίδρυση σωματείου. Στην πράξη φαίνεται ότι αυτός ο περιορισμός δυσκολεύει σημαντικά την ίδρυση νέων σωματείων.

Προτείνουμε: Τη μείωση του αριθμού εργαζομένων για την ίδρυση σωματείου σε 11 συμπεριλαμβάνοντας και τους επισφαλώς εργαζόμενους  (π.χ. μπλοκάκια). Επέκταση της προστασίας  από την απόλυση σε όλα τα ιδρυτικά μέλη.

Οικογενειακή Ζωή - Ισότητα

Για την ουσιαστική βελτίωση της  οικογενειακής ζωής αλλά και για την πραγματική εμπέδωση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων προτείνονται οι παρακάτω μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα έχουν θετική επίδραση και στο δημογραφικό.

  • Διεύρυνση του ωραρίου πρόσβασης στις δημόσιες εκπαιδευτικές δομές

Η συμμετοχή των παιδιών στο επιπλέον ωρολόγιο πρόγραμμα θα είναι εθελοντική σύμφωνα με τις ανάγκες τις κάθε οικογένειας. Στη διάρκεια του επιπλέον προγράμματος θα μπορούν να ενταχθούν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, αθλητισμός και και άλλες δραστηριότητες.

Ήδη το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας όλων των παιδικών σταθμών σε 10 ώρες τη ημέρα.

Προτείνουμε: Οι μαθητές να έχουν πρόσβαση 7.00πμ – 7.00μμ, 6 ημέρες την εβδομάδα, για όλο το χρόνο, σε όλες τις δημόσιες εκπαιδευτικές δομές (μέχρι το δημοτικό). 

  • Ισότιμα δικαιώματα και για τους 2 γονείς ανεξαρτήτως φύλου

Η πραγματική ισότητα των φύλων περνάει από την αναγνώριση ότι οι υποχρεώσεις που σχετίζονται με την ανατροφή των παιδιών πρέπει να μοιράζονται ισότιμα μεταξύ των γονιών και όχι να επιβαρύνουν δυσανάλογα τις μητέρες. 

Προτείνουμε:  Την επέκταση της προστασίας από την απόλυση και στους δύο γονείς για διάστημα 24 μηνών. Τον διπλασιασμό της άδειας φροντίδας παιδιού και τον ίσο καταμερισμό στους δύο γονείς. Η ειδική 9-μηνη άδεια (ΔΥΠΑ πρώην ΟΑΕΔ) να επεκτείνεται στους 12 μήνες όταν οι δύο γονείς την μοιράζονται ισότιμα (6 μήνες ο καθένας).

  • Επέκταση του θεσμού της Τράπεζας Στέγης 

Προτείνονται τα παρακάτω ώστε να καλύπτει περισσότερους δικαιούχους. 

- Δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις οικογένειες με 3 παιδιά και πάνω.  

- Το επίδομα ενοικίου να καλύπτει εναλλακτικά και μέρος της δόσης στεγαστικού δανείου για αγορά κατοικίας.

- Δυνατότητα αύξησης του συντελεστή δόμησης κατά 20% στις νέες κατασκευές. Το επιπλέον 20% να διατίθεται στην τράπεζα στέγης.  

- Φορολογικά και θεσμικά κίνητρα και αντικίνητρα για χρήση κενών ακινήτων σε περιοχές με έλλειψη στέγης.

- Κατάργηση της παροχής Golden Visa μέσω της επένδυσης σε κατοικίες,  για την μείωση της αγοράς σπιτιών από ξένα funds που εκτοξεύει τιμές.

- Καθιέρωση μιας διαφανούς διαδικασίας εκμετάλλευσης ακινήτων με ιδιοκτησιακό κατακερματισμό μέσω της τράπεζας στέγης.

 *Ο Θεόφραστος Βαμβουρέλλης είναι μέλος διοίκησης ΕΚΑ, ο Γιάννης Γεωργόπουλος είναι συντονιστής ΟΜ Μηχανικών Αττικής και ο Νίκος Δημόπουλος, είναι μέλος ΣΜΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL