Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.2°C23.5°C
2 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.1°C
2 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
23 °C
20.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C24.9°C
1 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.1°C
0 BF 72%
Πανεπιστημιακή Λέσχη ΑΠΘ / Φοιτητική κατάληψη για επαναπρόσληψη 11 εργαζόμενων - Διατάχθηκε εισαγγελική παρέμβαση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανεπιστημιακή Λέσχη ΑΠΘ / Φοιτητική κατάληψη για επαναπρόσληψη 11 εργαζόμενων - Διατάχθηκε εισαγγελική παρέμβαση

Λέσχη ΑΠΘ
MOTIONTEAM/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Σε κατάληψη της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ προχώρησαν αυτόνομα σχήματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση 11 εργαζομένων, αλλά και για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους που αφορούν τη σίτιση των φοιτητών. 

Όπως έγινε γνωστό, μετά την κατάληψη στα εστιατόρια της λέσχης, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρη Σμυρνή, η εισαγγελέας ποινικής δίωξης ζήτησε από την Αστυνομία να διενεργήσει έρευνα για την τυχόν τέλεση αδικημάτων. 

Τα αδικήματα που διερευνώνται είναι αυτά της παράνομης βίας, της διακεκριμένης φθοράς, της κατάληψης δημοσίου κτήματος και της διακοπής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας.

Τι λένε οι φοιτητές

«Σε μια περίοδο που το κόστος ζωής είναι ασήκωτο, με συνεχώς αυξανόμενα ενοίκια και λογαριασμούς, ακρίβεια σε όλα τα αγαθά και εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας, ερχόμαστε πάλι αντιμέτωπες με το θέμα της λέσχης», τονίζουν οι φοιτητές σε ανακοίνωσή τους.

Όπως αποκαλύπτουν, «αυτή την φορά ανακοινώνεται αρχικά η απόλυση 6 εργαζομένων αυτής και η μεταφορά τους εκτός πόλης. Ως απάντηση οι ίδιοι προχωρούν σε στάση εργασίας για την επαναπρόσληψη τους».

«Εν τέλει μαθαίνουμε πως δεν θα γίνει καμιά μεταφορά και οι απολυμένοι φτάνουν τους 11 εργαζομένους λόγω της λήξης των 3μηνων συμβάσεων τους», σημειώνουν οι φοιτητές που προχώρησαν σε κατάληψη της Λέσχης.

Μάλιστα, κάνουν λόγο για μείωση στις μερίδες «αν δεν βγει ικανοποιητικός αριθμός καρτών σίτισης και θα αρχίζουν να πραγματοποιούνται έλεγχοι αποκλείοντας όποιο δεν τηρεί τα κριτήρια που αυτή τη στιγμή υπάρχουν».

Κατάληψη ΑΠΘ
GRTIMES.gr

«Συγχρόνως βλέπουμε την κατάσταση της λέσχης στο ΠΑΜΑΚ, η οποία δείχνει πως φαντασιώνονται την λέσχη του ΑΠΘ. Μία λέσχη με αυστηρούς ελέγχους, στην οποία είτε είσαι φοιτήτρια που πληροίς κάποια συγκεκριμένα οικονομικά-κοινωνικά κριτήρια είτε πληρώνεις αντίτιμο για να μπορείς να φας», συμπληρώνουν και υποστηρίζουν πως η έκδοση κάρτας σίτισης είναι «το πρώτο βήμα για την μετατροπή της λέσχης του ΑΠΘ σε ένα μοντέλο παρόμοιο με του ΠΑΜΑΚ». Το να μην υπάρχουν κάρτες σίτισης, είναι «μια εναντίωση σε κάθε μορφή αποκλεισμού με στόχο μια λέσχη ανοιχτή για κάθε άτομο χωρίς γραφειοκρατικά κριτήρια, τα οποία κάθε φορά προσαρμόζονται και γίνονται ακόμα πιο αυστηρά», όπως εξηγούν.

Την κατάσταση που επικρατεί στην Λέσχη, οι φοιτητές την περιγράφουν ως εξής: «Η λέσχη ανοίγει, κάποια άτομα σταματάν τους ελέγχους και εκδικητικά ο εργολάβος λέει στους εργαζομένους να κλείνουν τις διανομές δίνοντας μας δύο επιλογές. Είτε λέσχη με ελέγχους είτε καθόλου λέσχη. Και στις δύο περιπτώσεις όμως η εργολαβία δεν χάνει τα κέρδη της, αφού αν οι διανομές ανοίξουν έστω και για 1 λεπτό πληρώνεται κανονικά». «Για αυτό και αποφασίσαμε να κάνουμε κατάληψη στην λέσχη, ώστε να μπλοκάρουμε την λειτουργία από τις πρώτες κιόλας ώρες και έτσι να ασκήσουμε πίεση στην διεύθυνση της με στόχο την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων εργαζομένων και την δωρεάν, χωρίς ελέγχους ανοιχτή λέσχη για όλα», αναφέρουν στην ίδια ανακοίνωση.

Κατάληψη Λέσχης ΑΠΘ
GRTIMES.gr

Τέλος, τα αυτόνομα σχήματα που συμμετέχουν στην κατάληψη, (Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού, Αυτόνομο Σχήμα Πολιτικών Μηχανικών, Αυτόνομη Παρέμβαση στους Ηλεκτρολόγους και Μηχανολόγους, Αυτόνομη Παρέμβαση στη Νομική, Αυτόνομο Σχήμα Ψυχολογίας, Ελευθεριακό Σχήμα Παιδαγωγικού, Ελευθεριακό Σχήμα Γεωλογίας, Αυτόνομο Σχήμα Πολιτικών Επιστημών), καλούν σε:
 

  • Στήριξη της κατάληψης από τις 7.30
  • Συγκέντρωση στην κάτω λέσχη στις 12.00
  • Ανοιχτή συνέλευση στις 15.00
  • Ρεμπέτικο jam στις 18.00

Τι λέει το Διοικητικό Συμβούλιο της της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης

Με αφορμή την κατάληψη νωρίτερα μέσα στην ημέρα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης του ΑΠΘ, απαντά στους φοιτητές πως έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες προς την εργολαβική εταιρεία για την επαναπρόσληψη των 11 απολυμένων εργαζόμενων. Όσον αφορά στην κάρτα σίτισης, το Δ.Σ εξηγεί πως αποτελεί απαίτηση του νόμου και όχι επιλογή της διοίκησης.

Με την παρούσα σύμβαση, υπάρχει η δυνατότητα να σιτίζονται καθημερινά 7.250 άτομα στη Θεσσαλονίκη οι αιτήσεις για έκδοση κάρτας σίτισης ανέρχονται σε 4.200.

Στη συνέχεια πληροφορεί πως η προθεσμία των αιτήσεων για έκδοση καρτών έχει πάρει παράταση και πως δεν έχει υπάρξει μείωση στις μερίδες του φαγητού, αλλά μείωση του ενδιαφέροντος των φοιτητών για έκδοση κάρτας σίτισης.

«Καλούμε εκ νέου τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να υποβάλουν αίτηση για την έκδοση κάρτας σίτισης και τις ομάδες που εμποδίζουν την πρόσβαση των εργαζομένων στους χώρους της Λέσχης και τη σίτιση των φοιτητών και φοιτητριών να σεβαστούν τη δημόσια περιουσία και να αποχωρήσουν άμεσα, διότι με τις πράξεις τους στρέφονται ενάντια στο δημόσιο πανεπιστήμιο και ενάντια στους φοιτητές που δεν έχουν τη δυνατότητα σίτισης» συμπληρώνει η ανακοίνωση του Δ.Σ. της

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL