Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ένωση Καταναλωτών / Μέτρα στήριξης και προστασίας του καταναλωτή ζητούν οι πολίτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένωση Καταναλωτών / Μέτρα στήριξης και προστασίας του καταναλωτή ζητούν οι πολίτες

Μαγαζί κλείσιμο
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Το δικό της «μήνυμα» για τη νέα κυβέρνηση που θα αναδειχτεί από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, στέλνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, προωθώντας τις προτάσεις των καταναλωτών.

Με υπόμνημα που απέστειλε σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, γνωστοποιεί προτάσεις «που αφορούν στα προβλήματα αλλά και στα δικαιώματα των καταναλωτών στη χώρα μας, τα οποία υποβαθμίζονται διαρκώς».

Η Ένωση Καταναλωτών καλεί την νέα κυβέρνηση «να λάβει μέτρα προστασίας του καταναλωτή, διαμορφώνοντας πολύπλευρη και μακροπρόθεσμη στρατηγική, με αυστηρή εφαρμογή της, δίνοντας προτεραιότητα στον ανθρώπινο παράγοντα και όχι σε σκοπιμότητες οικονομικού ή πολιτικού χαρακτήρα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα, πρωταρχικό αίτημα είναι «η επαναφορά επικαιροποιημένου του ν. Κατσέλη». Η ΕΚΠΟΙΖΩ, ζητά «ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων με διαγραφές και με γνώμονα το εισόδημα και την αξιοπρεπή διαβίωση, την ανταπόδοση στους συνεπείς δανειολήπτες και την υποχρεωτική εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας από τις Τράπεζες και τα Funds».

«Ενέργεια, με έμφαση στην επιβολή της διαφάνειας στις αναπροσαρμογές των τιμολογίων, την απόσχιση των περιττών χρεώσεων από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και τη μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά», είναι τα αιτήματα της Ένωσης Καταναλωτών στον τομέα της Ενέργειας.

Ακόμα, οι καταναλωτές προτείνουν μείωση ή και αναστολή του ΦΠΑ σε βασικά είδη, μέτρο το οποίο έχουν λάβει πολλές ευρωπαϊκές χώρες με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Κύπρου. Από τη νέα κυβέρνηση, η ΕΚΠΟΙΖΩ αναμένει να λάβει μέτρα και για την «καταπολέμηση της παχυσαρκίας και δη της παιδικής, την εφαρμογή διαιτητικών οδηγιών ανά ηλικιακή ομάδα, την προαγωγή της Μεσογειακής και γενικότερα της υγιεινότερης διατροφής».

Ακόμα ένα θέμα που «ανοίγει» η ΕΚΠΟΙΖΩ στο υπόμνημα που έστειλε στα κόμματα είναι η «ενίσχυση της πρόσβασης στα φάρμακα, της προληπτικής ιατρικής και της πρωτοβάθμιας περίθαλψη».

«Στο υπόμνημα τονίζονται η διαρκής υποβάθμιση της προστασίας του καταναλωτή, η ουσιαστική έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αναβάθμισή της, αλλά και ο ρόλος της εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού στους θεσμούς, σε μια επιτυχή οικονομική πορεία που δεν αφήνει κανέναν πίσω», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Ολόκληρο το υπόμνημα:

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL