Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.2°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C20.7°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.9°C17.7°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.8°C17.2°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
0 BF 60%
Ειδικά σχολεία / Συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο για την απαράδεκτη κατάσταση των υποδομών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ειδικά σχολεία / Συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο για την απαράδεκτη κατάσταση των υποδομών

Ειδικά σχολεία
avgi.gr

Η εικόνα χτες έξω από την είσοδο του δημαρχείου ήταν διαφορετική. Όχι γιατί είχε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ώρα που εκτυλισσόταν το δημοτικό συμβούλιο. Αυτό θα έλεγε κανείς πως είναι πια κάτι σύνηθες. Ήταν διαφορετική για τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα στα πανό. Κόσμος σε αμαξίδια. Κόσμος χωρίς την όρασή του που τα κρατούσε με το ένα χέρι και στο άλλο είχε το λευκό του μπαστουνάκι.

ειδικά σχολεία
avgi.gr

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικών Σχολείων της Αθήνας και αφορούσε την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις υποδομές τους. Πολύ μικροί χώροι για τάξεις, στενοί διάδρομοι, τουαλέτες από άλλες δεκαετίες, προαύλια χωρίς παγκάκια, τοίχοι που έχουν ξεφτίσει κι είναι άγνωστο πότε βάφτηκαν τελευταία φορά, είναι ορισμένα από τα πιο «κοινά» προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία. Ενώ στην κατηγορία της πιο προχωρημένης εγκατάλειψης εντοπίζουμε αίθουσα που έχει φωτισμό χάρη σε μπαλαντέζα από το κυλικείο, ή γυμναστήριο με ετοιμόρροπη σκεπή.

Στα χαρτιά ακόμη το σχολείο που ιδρύθηκε το 2018

Σημειώνεται ότι στην Αθήνα λειτουργεί μόλις ένα ειδικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το ΕΝΕΕΓΥΛ στο Θησείο, και το μοναδικό Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Αθηνών που έχει ιδρυθεί με πρόβλεψη για προσωρινή στέγαση αλλά και για ανέγερση νέου σχολείου, παραμένει στα χαρτιά από το 2018!

Ειδικά σχολεία
avgi.gr

«Αποτέλεσμα αυτού, είναι αφενός τα παιδιά με αναπηρίες να κινδυνεύουν να γίνουν παρανάλωμα σε μια πυρκαγιά ή να κινδυνεύουν να καταπλακωθούν σε ένα σεισμό, αφετέρου να βρίσκονται για ώρες μέσα στα σχολικά για να φοιτήσουν σε σχολείο άλλου δήμου, επειδή ο δήμος της Αθήνας δε διαθέτει το αντίστοιχο σχολείο! Είναι ανήκουστο ο πρώτος δήμος της χώρας να είναι ο δήμος με τα λιγότερα, τα πιο επικίνδυνα και ακατάλληλα σχολικά κτήρια της ειδικής αγωγής!» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Οι διαδηλωτές μετέφεραν αυτή την πραγματικότητα μοιράζοντας το κείμενό τους. Ταυτόχρονα ο κόσμος που περνούσε μπροστά από τη διαμαρτυρία άκουγε το σύνθημα «τα ειδικά σχολεία σε άθλιες συνθήκες έχουν καταντήσει αναπηραποθήκες» και το βλέμμα του έπεφτε πάνω στο μήνυμα «τα παιδιά μας σε κίνδυνο - αγώνας για σύγχρονα και ασφαλή ειδικά σχολεία».

ειδικά σχολεία
avgi.gr

Ν. Φίλης: Μεθοδευμένη προσπάθεια να εκτοπιστούν οι κάτοικοι του κέντρου

Διμελής αντιπροσωπεία των Συλλόγων παρενέβη κατά τη διάρκεια της δημοτικής συνεδρίασης παρουσιάζοντας το σύνολο των ζητημάτων που υπάρχουν στα σχολεία όπως και τα αιτήματα για ενίσχυσή τους. Μαζί τους ήταν και ο βουλευτής στην Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης που βλέπει στη συστηματική αδιαφορία του Δήμου μια μεθοδευμένη προσπάθεια να μετατραπεί η Αθήνα σε μια πόλη μόνο για τουρίστες και να εκτοπιστούν οι κάτοικοί της για χάρη του εξευγενισμού. Όπως είπε η λύση βρίσκεται στο κίνημα και στη ψήφο των πολιτών.

https://youtu.be/eIcC2LW9QgY

Όπως καταγγέλθηκε η δημοτική αρχή απαγόρευσε την είσοδο στο σύνολο της αντιπροσωπείας των διαμαρτυρόμενων, η οποία περιλάμβανε και τον εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών που συνδιοργάνωναν τη συγκέντρωση. Παρότι ακόμη η κινητοποίηση δεν είναι η πρώτη, προστίθεται σε μια σειρά διαμαρτυριών τα τελευταία χρόνια, το θέμα δεν εντάχθηκε ούτε αυτή τη φορά στην ημερήσια διάταξη των ζητημάτων που συζητιούνται στο δημοτικό συμβούλιο.

Ταυτόχρονα δίπλα στους λιγοστούς διαδηλωτές βρισκόταν σημαντική αστυνομική παρουσία με το σώμα ΟΔΟΣ, αστυνομικούς με πολιτικά και λίγο πιο μακριά διμοιρία των ΥΜΕΤ.

ειδικα σχολεία
avgi.gr

«Το έγκλημα στα Τέμπη δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε»

«Οι εξελίξεις με τον σεισμό στην Τουρκία, η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, το έγκλημα στα Τέμπη δε μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε», προειδοποιεί η Επιτροπή Αγώνα και ζητά να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα:

Να γίνει άμεσα αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα ειδικά σχολεία.

Να γίνει πιστοποίηση της πυρασφάλειας και να παρθούν τα αναγκαία επιβαλλόμενα μέτρα.

Να γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα σημεία που οι ειδικοί επιστήμονες επιβάλλουν.

Να υπάρξει με βάση την κατάσταση κάθε σχολείου συγκεκριμένο σχέδιο εκπαίδευσης προσωπικού και μαθητών, στον βαθμό που μπορεί να γίνει, για την αντιμετώπιση ενός σεισμού ή μιας πυρκαγιάς.

Να παρθούν από τώρα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα σχολεία που στεγάζονται σε επικίνδυνα κτήρια να μεταφερθούν σε κτήρια που με ευθύνη του δημοσίου θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας και προσβασιμότητας, μέχρι να ανεγερθούν τα καινούργια σχολικά κτήρια με σκοπό να στεγάσουν αυτά τα σχολεία. Πιο συγκεκριμένα για το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο της ΕΛΕΠΑΠ, το 6ο Ειδικό Νηπιαγωγείο που έχει 19 παιδιά σε λυόμενα αλλά και το 10ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, απαιτείται να βρεθούν άμεσα νέες εγκαταστάσεις. Αντίστοιχο κτήριο πρέπει να εξασφαλιστεί και για τη λειτουργία του ΕΕΕΕΚ Αθηνών που παραμένει χωρίς στέγη. Ανάλογη λύση πρέπει να βρεθεί και για το ΕΕΕΕΚ κωφών. Αναλυτική περιγραφή των προβλημάτων των ειδικών σχολείων παρέχεται στο παράρτημα.

Ειδικά σχολεία
avgi.gr

Ανέγερση νέων, σύγχρονων, προσβάσιμων ειδικών δημοτικών σχολείων ,νηπιαγωγείων, ΕΝΕΕΓΥΛ και ΕΕΕΕΚ.

Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των ειδικών σχολείων και τμημάτων ένταξης.

Παράρτημα με την υφιστάμενη κατάσταση στα ειδικά σχολεία της Αθήνας όπως είναι σήμερα:

1ο Ειδικό Δημοτικό ΕΛΕΠΑΠ και Νηπιαγωγείο (Κόνωνος 16)

  • Παιδιά σε αμαξίδια σε πολύ μικρούς χώρους για τάξεις, πολύ στενοί διάδρομοι που χρησιμοποιούνται και για διάλειμμα των παιδιών γιατί δεν υπάρχει ουσιαστικά αυλή.
  • Στεγάζεται στην ΕΛΕΠΑΠ που και σε αυτή λειτουργούν τμήματα για ΑΜΕΑ σε επικίνδυνους χώρους

2ο Ειδικό Δημοτικό (Αριστάρχου 24)

  •  Έχει πρόβλημα χώρων, συστεγάζεται με γενικό σχολείο.

6ο Ειδικό Δημοτικό (πρώην Βουστάσιο Χατζηαποστόλου & Τριανταφυλλοπούλου):

  • 42 μαθητές & μαθήτριες με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Αυτισμός) και Νοητική Υστέρηση,
  • έχουν στριμωχθεί σε μικρές αίθουσες ,οι οποίες Δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις των παιδιών
  • O προαύλιος χώρος δεν διαθέτει κανένα παιχνίδι για εκγύμναση και κανένα παγκάκι για την ξεκούραση των παιδιών

6ο Ειδικό Νηπιαγωγείο (Νικοπόλεως 33):

  • Το εν λόγω σχολείο έχει κορεστεί, φιλοξενεί φέτος 28 νήπια στο σχολείο και 19 στα λυόμενα των Κάτω Πατησίων.

 

9ο Ειδικό Δημοτικό (Πόντου 69-71):

  • 40 μαθητές & μαθήτριες με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Αυτισμός), Νοητική Υστέρηση και Σύνδρομο Down
  • έχουν στριμωχθεί σε μικρές αίθουσες ,οι οποίες Δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις των παιδιών
  • Ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός πρέπει να διορθωθεί και να αντικατασταθεί, για την ασφάλεια των παιδιών και των εργαζομένων.
  • O προαύλιος χώρος δεν διαθέτει κανένα παιχνίδι για εκγύμναση o Δεν υφίσταται ανελκυστήρας, για να διευκολύνεται η πρόσβαση (χωρίς όμως να μειωθεί τετραγωνικό από τον ήδη μειωμένο χώρο)
  • Δεν υπάρχουν αίθουσες χαλάρωσης και ξεκούρασης o ο τεχνολογικός εξοπλισμός χρειάζεται άμεσα να αναβαθμιστεί!

 

10ο Ειδικό Δημοτικό (Μαράσλειο, Μαρασλή 4):

  • 42 ειδικοί μαθητές
  • Έχει τουαλέτες οθωμανικού τύπου (γούρνες)
  • Στο ίδιο σχολείο υπάρχει αίθουσα που θερμαίνεται με σόμπα υγραερίου καθώς και αίθουσα που φωτίζεται με μπαλαντέζα από το κυλικείο.
  • Οι αίθουσες του εν λόγω σχολείου έχουν να βαφτούν χρόνια.
  •  Η σκεπή του γυμναστηρίου είναι υπό κατάρρευση με κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των παιδιών.
  • O προαύλιος χώρος δεν διαθέτει κανένα παιχνίδι για εκγύμναση και κανένα παγκάκι για την ξεκούραση των παιδιών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL