Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Έρευνα / Το 43% των δημοσιογράφων στην Ελλάδα έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρευνα / Το 43% των δημοσιογράφων στην Ελλάδα έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης

me too
UNSPLASH.COM

Σεξουαλική κακοποίηση στον χώρο των ΜΜΕ: κάτι που συμβαίνει συχνά, αλλά δεν έχει λάβει την προσοχή που θα έπρεπε.

Το παραπάνω συμπέρασμα εξάγει κανείς εάν διαβάσει την έρευνα του BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) με τίτλο «Κώδικας Σιωπής: Φόβος, Στίγμα και Παρενόχληση των Ελληνίδων δημοσιογράφων» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της δημοσιογράφου Ελένης Σταματούκου.

Όπως αποκαλύπτει η κ. Σταματούκου μιλώντας στην Deutsche Welle, στο πλαίσιο της έρευνας «στείλαμε ερωτήσεις σε περίπου 60 μικρά και μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ. Μας απάντησαν μόνο 11 μέσα». Σχολιάζει πως οι αντιδράσεις που έλαβαν ήταν ποικίλες: «Κάποια μέσα μας είπαν ότι κάνουμε λάθος έρευνα καθώς δεν υπάρχουν περιστατικά κακοποίησης στα ΜΜΕ, άλλοι θεώρησαν τις ερωτήσεις εξωπραγματικές. Να σημειώσω εδώ, ότι οι ερωτήσεις ήταν κοινές για όλα τα ΜΜΕ. Κάποια ΜΜΕ «διαμαρτυρήθηκαν» ότι δεν μπορούμε να βάζουμε στο ίδιο καζάνι τους μεγάλους και τους μικρούς οργανισμούς».

«Η κακοποίηση και η παρενόχληση δεν κάνει διακρίσεις»

Στην έρευνα απάντησαν γύρω στα 40 άτομα, εκ των οποίων το συντριπτικό ποσοστό (92%) ήταν γυναίκες. Το μικρότερο σε ηλικία θύμα ήταν 17 ετών και το μεγαλύτερο 62. Τα ευρήματα σοκάρουν.

Το 43% των ερωτηθέντων απάντησε πως έχει υπάρξει θύμα περιστατικών σεξουαλικής φύσης, το 35% δέχτηκε λεκτική παρενόχληση, το 81% αντιμετώπισε τα περιστατικά εντός της εργασίας, με το 51% των θυτών να είναι ιεραρχικά ανώτεροι. Το 53,8% των θυμάτων δεν ανέφερε το περιστατικό από φόβο ότι δεν θα έχει υποστήριξη.

Μάλιστα, τα δυο τρίτα των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι στα μέσα όπου εργάζονται δεν υπάρχουν διαδικασίες, οι οποίες να στηρίζουν τους εργαζόμενους ώστε να προβούν σε καταγγελίες.

To 51.35% των ερωτηθέντων, απάντησε συντριπτικά πως κακοποιητής/παρενοχλητής ήταν ο επόπτης τους, ενώ σε ποσοστό 21.62% ανέρχεται το ποσοστό που έδειξε κάποιο συνάδελφο.

Γράφημα δημοσιογράφοι
Igor Vujcic/BIRN

Τα περιστατικά δεν καταγγέλθηκαν

Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει πως μόνο το 29.7% κατάφερε να καταγγείλει την παρενόχληση ή την κακοποίηση που αντιμετώπισε. Η απάντηση του 53.8% στην ερώτηση «γιατί δεν το κατήγγειλες;» ήταν ο φόβος ότι δεν θα συναντήσει την ανάλογη υποστήριξη.

Το 11.5% δήλωσε πως φοβόταν να μη χάσει τη δουλειά του, το 3.8% μίλησε για απουσία νομικών δικλείδων στο μέσο που εργάζεται, ενώ ένα υψηλό ποσοστό (30.7%) για ένα συνδυασμό πολλών παραγόντων.

BIRN δημοσιογράφοι
Igor Vujcic/BIRN

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL