Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
ΙΚΥ / Αλληλομαχαιρώματα μετά την ηχηρή παραίτηση της διευθύντριας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΙΚΥ / Αλληλομαχαιρώματα μετά την ηχηρή παραίτηση της διευθύντριας

Το κτίριο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφίων
Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

Τα μαχαίρια έχουν βγει εντός της «γαλάζιας» παράταξης, μετά την παραίτηση με αιχμές της διευθύντριας του ΙΚΥ και καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, Μαρίας - Ζωής Φουντοπούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, Μιχάλης Κουτσιλιέρης, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει «ψευδείς και δυσφημιστικές» τις καταγγελίες της κας Φουντοπούλου, προσθέτοντας ότι «ουδεμία παρανομία έχει διαπιστωθεί στη λειτουργία του Ιδρύματος».

Ο κ. Κουτσιλιέρης κατηγορεί παράλληλα την πρώην διευθύντρια του ΙΚΥ ότι «δεν κατάφερε να συνεργαστεί, χωρίς δική μας υπαιτιότητα, με τη διοίκηση του ΙΚΥ και τα στελέχη του».

Σημειώνεται ότι τόσο ο πρόεδρος του ΔΣ, Μ. Κουτσιλιέρης, όσο και η κα Φουντοπούλου αποτελούσαν επιλογές της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία, κατά τη διαδικασία επιλογής για τη θέση του διευθυντή του ΙΚΥ, από την 6η θέση που ήταν εκτινάχθηκε στην μέσω της βαθμολογίας της στην συνέντευξη.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαρία - Ζωή Φουντοπούλου με ανακοίνωσή της τη Δευτέρα κατήγγειλε κακοδιαχείριση στη λειτουργία του Οργανισμού και υλοποιήσεις προγραμμάτων που αξιοποιούν ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω των οποίων πληρώνονται παρατύπως πέντε συνολικά σύμβουλοι του ΔΣ χωρίς προκήρυξη.

Η ίδια έκανε παράλληλα λόγο για «ομιχλώδη διαδικασία» στις προμήθειες, για συνεδριάσεις του ΔΣ χωρίς διαδικασίες διασφάλισης της εγκυρότητας και για αξιολογητές μη συναφών γνωστικών αντικειμένων.

Τέλος αξίζει να τονίσουμε ότι η πρώην πλέον διευθύντρια του ΙΚΥ ανέφερε στην επιστολή της ότι για όλα τα παραπάνω η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμεώς είχε ενημερωθεί «επανειλημμένως».

Η εν λόγω υπόθεση έχει φτάσει μέχρι και την Κομισιόν, από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη, καθώς σύμφωνα με την κα Φουντοπούλου μεταξύ άλλων έχει παραβιαστεί ο ευρωπαϊκός οδηγός διαχείρισης του Erasmus.

Παρέμβαση για τις καταγγελίες της πρώην διευθύντριας του ΙΚΥ έκανε και ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Νίκος Φίλης μεταξύ άλλων σημείωνε ότι η κατάσταση στο ΙΚΥ, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει πάψει να συγκεντρώνει αρνητικά σχόλια, «είναι εφιαλτική».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΙΚΥ:

«Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΚΥ, μετά τις ψευδείς και δυσφημιστικές καταγγελίες της πρώην Γενικής Διευθύντριας κας Μαρίζας Φουντοπούλου, που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες 25 Μαρτίου 2023, δηλώνουμε ότι ουδεμία παρανομία έχει διαπιστωθεί στη λειτουργία του Ιδρύματος από τους ελέγχους που συστηματικά διενεργούνται ετησίως και επιτοπίως σε αυτό από τα προβλεπόμενα θεσμικά όργανα, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι καταγγελίες της κυρίας Φουντοπούλου έχουν ήδη απαντηθεί αρμοδίως. Ενδεικτικά, καταγγέλλει το Ίδρυμα για “υπαίτια παράλειψη” να εντάξει το ΙΚΥ στην ψηφιακή διακυβέρνηση του Δημοσίου, ενώ όφειλε να γνωρίζει και πάντως δεν μπορούσε καλόπιστα να αγνοεί, ότι ήδη από τις 29-3-2022, το ΙΚΥ είχε υποβάλει σχετικό Τεχνικό Δελτίο Πράξης, ο δε αρμόδιος υπουργός, με απόφασή του με ημερομηνία 17-3-2023, ενέταξε το ΙΚΥ στην Πράξη “Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ενιαίας Διαχείρισης Υποτροφιών ΙΚΥ” του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020”.

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους η παραιτηθείσα Γενική Διευθύντρια επέλεξε να δημοσιοποιήσει την ψευδή και συκοφαντική καταγγελία της την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος, ώστε να προστατευθούν αποτελεσματικά το ΙΚΥ και τα στελέχη του και να αποκατασταθεί κάθε ζημία που προκάλεσε η συγκεκριμένη, καταφανώς ανυπόστατη, καταγγελία της.

Σε κάθε περίπτωση, κατά τη σύντομη θητεία της στη Γενική Διεύθυνση του ΙΚΥ, από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 που υπέβαλε την παραίτησή της, η κυρία Φουντοπούλου δεν κατάφερε να συνεργαστεί, χωρίς δική μας υπαιτιότητα, με τη διοίκηση του ΙΚΥ και τα στελέχη του στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που της όριζε ο νόμος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL