Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
ΕΛΑΣ – ΕΥΠ / Το παιχνίδι διαρροών με το «πακιστανικό τρομοκρατικό δίκτυο» και τα ερωτήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΛΑΣ – ΕΥΠ / Το παιχνίδι διαρροών με το «πακιστανικό τρομοκρατικό δίκτυο» και τα ερωτήματα

Εβραϊκό εστιατόριο
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Μετά το ξερό δελτίο Τύπου 198 λέξεων με το οποίο η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε την «εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε επιθέσεις στη χώρα μας» και τις ανάλογες δηλώσεις του Τάκη Θεοδωρικάκου, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε καταιγισμό διαρροών σχετικά με την υπόθεση, κάνοντας γλαφυρές περιγραφές στα ΜΜΕ.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον Ant1 ανέφερε ότι πρόκειται για τρομοκρατικό δίκτυο Πακιστανών. «Υπάρχουν αποδείξεις ότι δύο έστησαν τρομοκρατική οργάνωση με στόχους εβραϊκών ισραηλινών συμφερόντων στην Αθήνα. Υπήρχαν έρευνες σε Αθήνα και Ζάκυνθο από την αντιτρομοκρατική. Το κίνητρο ήταν οικονομικού χαρακτήρα. Ο εγκέφαλος ήταν ομοεθνής τους από το Ιράν. Αστυνομία και ΕΥΠ συνεχίζουν τις έρευνες».

Αστυνομικές πηγές μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ανέφεραν ότι εστιατόριο ισραηλινών συμφερόντων στο κέντρο της Αθήνας, ήταν ο στόχος των δύο αλλοδαπών που συνελήφθησαν ως μέλη τρομοκρατικού δικτύου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι «συλληφθέντες οι οποίοι είναι πακιστανικής υπηκοότητας, 29 και 27 ετών, ετοίμαζαν για αρκετό διάστημα το χτύπημα στο συγκεκριμένο εστιατόριο, στο οποίο σύχναζαν κατά κύριο λόγο Ισραηλινοί, είχαν παρακολουθήσει το χώρο και είχαν μελετήσει τρία σχέδια για την επίθεση, τα οποία δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν, καθώς έπεσαν στα χέρια των αρχών. Συγκεκριμένα, είχαν μελετήσει τις εκδοχές: Να πραγματοποιήσουν επίθεση με όπλα, ή με εκρηκτικά, ή να προκαλέσουν πυρκαγιά, πιθανόν με αέριο, την ώρα που το κατάστημα θα ήταν γεμάτο με κόσμο. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από πληροφορίες της ΕΥΠ, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία και ενημέρωσε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που ανέλαβε την έρευνα για συγκεκριμένα άτομα, τα οποία, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, ετοιμάζοντας τρομοκρατικά χτυπήματα με καθοδήγηση από το εξωτερικό».

Άλλες αστυνομικές πηγές έκαναν λόγο για πάνοπλους με καλάσνικοφ που θα «γάζωναν» μέσα στον Απρίλιο και ίσως τις ημέρες του εβραϊκού Πάσχα το γεμάτο από θαμώνες εστιατόριο.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι για μία τόσο σοβαρή υπόθεση, η ΕΛΑΣ επιδίδεται σε παιχνίδι διαρροών σε συγκεκριμένα ΜΜΕ. Μάλιστα σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται από το γεγονός ότι παρόλο γίνεται διαρκώς λόγος για βαρύ οπλισμό και χρήση εκρηκτικών από τους δύο συλληφθέντες, Αστυνομία και Αντιτρομοκρατική δεν έχουν εντοπίσει κάποιο σχετικό εύρημα. Η επίσημη ενημέρωση είναι ότι έχουν κατασχεθεί «πληροφοριακά και ψηφιακά δεδομένα», δηλαδή κινητά τηλέφωνα και USB.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

«Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε επιθέσεις στη χώρα μας

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.)  εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

  • είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
  • είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
  • είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
  • σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL