Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Τέμπη / Εβδομάδα απολογιών για τη σιδηροδρομική τραγωδία – Έρχονται νέες διώξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέμπη / Εβδομάδα απολογιών για τη σιδηροδρομική τραγωδία – Έρχονται νέες διώξεις

Τέμπη σιδηροδρομικός σταθμός Λάρισα
(EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ)

Την πόρτα του ειδικού Εφέτη Ανακριτή περνά σήμερα Δευτέρα (27/3) ο ένας από τους δύο σταθμάρχες – ο 33χρονος συμβασιούχος – που είχαν την απογευματινή βάρδια στο σταθμό της Λάρισας, την ημέρα που συνέβη η πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του ο συμβασιούχος αναμένεται να υποστηρίξει ότι η βάρδια του έληγε στις 10 το βράδυ και ότι ο ίδιος έφυγε στις 10:15, καθώς δεν δικαιούται υπερωρίες.

Ο δεύτερος σταθμάρχης, μόνιμος υπάλληλος του ΟΣΕ, θα πάρει σειρά να εμφανιστεί ενώπιον του ανακριτή αύριο Τρίτη. Ο παλαιότερος σταθμάρχης που φέρεται να αποχώρησε πριν τη λήξη της βάρδιάς του, αναμένεται να υποστηρίξει στην απολογία του αύριο ότι ναι μεν η βάρδια του τελείωνε στις 11 το βράδυ αλλά και ακόμη κι αν βρισκόταν εκεί μέχρι και τις 11, δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι για να αποφευχθεί η τραγωδία καθώς η αμαξοστοιχία 62 έφτασε στο σταθμό της Λάρισας στις 11.02 το βράδυ.

Για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η απολογία του επιθεωρητή κυκλοφορίας, ο οποίος αναμένεται να ισχυριστεί ότι είχε ζητήσει στη βάρδια, και μέχρι και τις 11 το βράδυ, να υπάρχουν δύο άτομα. Η απολογία του επιθεωρητή θα γίνει με υπόμνημα 80 σελίδων.

Και οι τρεις κατηγορούνται για διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και για ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή.

Στο μεταξύ, τα επόμενα 24ωρα αναμένονται και νέες διώξεις, ύστερα από τα στοιχεία που προέκυψαν από τις καταθέσεις των εργαζομένων αλλά και από την Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορούν και άλλα, υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΣΕ, που αν και γνώριζαν για τα τεράστια προβλήματα στους σιδηροδρόμους δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να τα επιλύσουν.

Την ίδια ώρα, σε φιάσκο εξελίσσονται οι ανακοινώσει Γεραπετρίτη για πρόσθετα σιδηροδρομικά δρομολόγια από σήμερα Δευτέρα.

Το πρόγραμμα επανεκκίνησης του σιδηροδρόμου που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τις μεταφορές, δεν προχωρά. Έτσι, σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής δεδομένα, δεν πρόκειται να προστεθεί κανένα νέο δρομολόγιο της Hellenic Train στα λιγοστά που ήδη εκτελούνται, παρά το γεγονός πως είχε ανακοινωθεί η επανεκκίνηση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προς Κιάτο και Αίγιο. Και αυτό επειδή έως τώρα δεν έχουν παρασχεθεί οι πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας που έχουν ζητηθεί προκειμένου να ενισχυθεί το πρόγραμμα των τρένων. Αυτό αφορά κυρίως τα ζητήματα της ραδιοκάλυψης στις σήραγγες του Πλαταμώνα και των Τεμπών, αλλά και την επίλυση θεμάτων ασφαλείας με τις σήραγγες του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και κυρίως σε ό,τι αφορά την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία. 

Υπό αυτές τις συνθήκες στον αέρα βρίσκεται και η επανεκκίνηση των αρτηριακών τρένων στο βασικό σιδηροδρομικό άξονα της χώρας Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Τα δρομολόγια των Ιντερσίτι έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσουν την 1η Απριλίου, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς ο διαχειριστής υποδομής ΟΣΕ, δεν έχει δώσει τις έγγραφες εγγυήσεις ασφαλείας που έχουν ζητήσει οι εργαζόμενοι και η Hellenic Train.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL