Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
ΜΕΘ / Κοροϊδία Γκάγκα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ – Μειώνει κλίνες και προσωπικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΕΘ / Κοροϊδία Γκάγκα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ – Μειώνει κλίνες και προσωπικό

Νοσηλευτές σε ΜΕΘ
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Σε μια ακόμα λαθροχειρία προχώρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε σχέση με τις απαραίτητες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα να τις μειώνει αντί να τις αυξήσει όπως το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το υγειονομικό προσωπικό που πρέπει να τις στελεχώσει.

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, στις 23/02/2023 εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση της Αν. Υπουργού Μίνας Γκάγκα, για την λειτουργία τμημάτων εντατικής θεραπείας ενηλίκων- παίδων στα Νοσοκομεία. Και μάλιστα επικαλείται την πρόταση απόφασης της Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Στην πραγματικότητα, όμως, η απόφαση Γκάγκα μειώνει τον αριθμό κλινών και στελέχωσης των ΜΕΘ σε σχέση με  την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Συγκεκριμένα, η απόφαση Γκάγκα για τον αριθμό των κλινών στις πολυδύναμες ΜΕΘ ενός Νοσοκομείου, αναφέρει ότι πρέπει να αντιστοιχεί στο 5% των οργανικών κλινών του ιδρύματος, ενώ η πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας είναι σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ ότι ο αριθμός των κλινών της πολυδύναμης ΜΕΘ πρέπει να αντιστοιχεί στο 10% των οργανικών κλινών.

Στην απόφαση Γκάγκα ορίζεται ότι ο συνολικός αριθμός νοσηλευτών κατ’ ελάχιστο είναι 3 στις ΜΕΘ και 2 για κάθε κλίνη ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας).

Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, όμως, στην πρότασή του ορίζει ότι ο συνολικός αριθμός νοσηλευτών ανά κλίνη ΜΕΘ είναι κατ’ ελάχιστο 6 και στις ΜΑΦ 4 ανά κλίνη.

«Η στελέχωση σε νοσηλευτές των κλινών που τώρα λειτουργούν είναι κάτω του ορίου ασφάλειας και της απόφασης αφού δεν φθάνουν ούτε τους 3 Νοσηλευτές ανά κλίνη», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ και καταγγέλλει ότι «προσπαθούν να κρύψουν το διαχρονικό έλλειμα σε κλίνες ΜΕΘ που έχουμε στη χώρα μας. Σήμερα λειτουργούν 950 κλίνες ΜΕΘ με σημαντικές ελλείψεις Ιατρών και Νοσηλευτικού Προσωπικού».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL