Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΑΣΕΠ / Γκρίζες κηλίδες στον γραπτό διαγωνισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΣΕΠ / Γκρίζες κηλίδες στον γραπτό διαγωνισμό

133058018a.jpg

Με την ανεργία να χτυπά κόκκινο στους νέους και περί τους 77.000 διαγωνιζόμενους να διεκδικούν μία από τις 5.700 θέσεις στο Δημόσιο, ο πολυδιαφημισμένος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα ήταν μια ανάσα αισιοδοξίας αν δεν κατέληγε να χρωματιστεί από γκρίζες κηλίδες, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία διεξαγωγής του.

Η καθυστέρηση στην έναρξή του κατά μία ώρα και ένα τέταρτο και σε ορισμένα εξεταστικά κέντρα μέχρι και 2 ώρες (!) κορύφωσε την αγωνία των διαγωνιζομένων, δημιουργώντας ζήτημα ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων. Παράλληλα, έντονη δυσφορία προκάλεσαν οι περιπτώσεις που οι φωτοτυπίες δεν ήταν ευκρινείς, καθιστώντας απολύτως αδύνατο να διακρίνει κανείς τα θέματα, όπως συνέβη με τα ερωτήματα του μαθηματικού συλλογισμού σε εξεταστικά κέντρα με ελαττωματικά φωτοτυπικά! Είναι περιπτώσεις έμμεσου αποκλεισμού υποψηφίων που μοιραία θα απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη μετά από προσφυγές των θιγόμενων.

Ομως αυτό που κατέδειξε πρωτοφανή προχειρότητα, έλλειψη διαφάνειας και άνιση αντιμετώπιση ήταν το γεγονός ότι μισή ώρα προτού ολοκληρωθεί η εξέταση του πρώτου μαθήματος, οι επιτηρητές μοίρασαν σε όσους είχαν απομείνει στην αίθουσα μια κόλλα χαρτί που τους έδινε τη δυνατότητα να διορθώσουν πιθανά λάθη. «Αυτό δεν το έλαβαν όλοι, γιατί αρκετοί είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα» μας καταγγέλθηκε στην ΑΥΓΗ από διαγωνιζόμενους με τους οποίους συνομιλήσαμε. Ζητώντας την πρώτη εκτίμηση των εμπειρογνωμόνων που έχουν γνώση των διαδικασιών κλειστών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, μας είπαν ότι «μια τέτοια διαδικασία μπορεί και να εγείρει ζήτημα ακυρότητας του διαγωνισμού, καθώς πρόκειται για άνιση μεταχείριση των διαγωνιζομένων».

Αναφορικά με τα καταγγελλόμενα προβλήματα στη διαγωνιστική διαδικασία, με δημόσια τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Αθανάσιος Παπαϊωάννου ισχυρίστηκε ότι η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού και ο ίδιος «θα τα μελετήσουμε με τη δέουσα προσοχή μόλις σχηματίσουμε πλήρη εικόνα από τις αναφορές των προέδρων των εξεταστικών κέντρων». «Είναι αυτονόητο ότι μετά την ολοκλήρωση έκδοσης των αποτελεσμάτων, θα ξεκινήσουμε, όπως πάντα πρέπει να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, μια διαδικασία αξιολόγησης σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους» κατέληξε.

Διευκρινίσεις για τη διαδικασία

Η όλη διαδικασία καθιστά απολύτως επιτακτικές τις διευκρινίσεις εκ μέρους του ΑΣΕΠ αφενός για την τήρηση των κανόνων της θεματοδοσίας, κατά το πρότυπο των Πανελλαδικών εξετάσεων (κριτήρια επιλογής θεματοδοτών, συνθήκες μυστικότητας), αφετέρου για τις ευθύνες που μεταφέρθηκαν στα εξεταστικά κέντρα χωρίς να έχουν διασφαλισθεί ο ενιαίος τρόπος μεταχείρισης των υποψηφίων και οι κοινές κατευθύνσεις στους επιτηρητές (οδηγίες, εκπαίδευση).

Να σημειωθεί ότι ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δεν είναι διαγωνισμός πρόσληψης σε συγκεκριμένη θέση, αλλά κατάταξης, προκειμένου να διαμορφωθεί μια δεξαμενή επιτυχόντων, απ’ όπου το Δημόσιο θα επιλέγει πού θα τοποθετήσει ανάλογα με τις δεξιότητες.

Σε κάθε περίπτωση, το βίωμα των διαγωνιζομένων του πρώτου γραπτού διαγωνισμού επί κυβέρνησης Μητσοτάκη όχι μόνο δεν επιβεβαιώνει ότι αυτός στέφθηκε με επιτυχία, αλλά εγείρει -για άλλη μια φορά μετά το «ναυάγιο» της ΑΑΔΕ- σοβαρές επιφυλάξεις για το αν πράγματι διαφυλάχθηκε το κεκτημένο των αδιάβλητων διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL