Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.2°C29.2°C
4 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.7°C27.5°C
5 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.8°C26.1°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.9°C26.9°C
2 BF 24%
Νίκη Κεραμέως / «Ξεχασμένος» φάκελος με 49 καταγγελίες για παρανομίες σε ιδιωτικά σχολεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκη Κεραμέως / «Ξεχασμένος» φάκελος με 49 καταγγελίες για παρανομίες σε ιδιωτικά σχολεία

Κεραμέως
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ούτε μία ούτε δύο ούτε τρεις, αλλά 49 καταγγελίες για παραβάσεις και παρανομίες σε ιδιωτικά σχολεία έχει «κρυμμένες» στα συρτάρια του το υπουργείο Παιδείας, με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών να καταγγέλλει πως μόλις δύο από τις 49 υποθέσεις έχουν ελεγχθεί, ενώ για καμία από αυτές δεν έχει επιβληθεί οποιαδήποτε κύρωση σε ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Αλγεινή εντύπωση προκαλούν επίσης οι αναφορές της Ομοσπονδίας ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις «από ψηλά» σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης προκειμένου να μην ελεγχθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά σχολεία. Στον απόηχο των καταγγελιών, η ΑΥΓΗ ζήτησε ένα πρώτο σχόλιο από το υπουργείο Παιδείας, αλλά απάντηση δεν έλαβε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεδομένων των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της, η ΟΙΕΛΕ κάνει λόγο για «συνταγματική εκτροπή στην ιδιωτική εκπαίδευση» και κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι «υλοποιώντας προεκλογικές υποσχέσεις στους επιχειρηματίες της Εκπαίδευσης, έχει εγκαταλείψει πλήρως τον ρόλο του επόπτη των ιδιωτικών σχολείων, με αποτέλεσμα η ανομία να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η πρώτη καταγγελία που ελέγχθηκε αφορά εκπαιδευτήρια στη Λάρισα τα οποία υποχρέωσαν εκπαιδευτικούς να δουλέψουν τον Αύγουστο χωρίς αμοιβή. Η υπόθεση έφτασε στις οικείες Διευθύνσεις και στην Επιθεώρηση Εργασίας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος. «Μάλιστα πληροφορηθήκαμε αυτές τις ημέρες ότι το εν λόγω εκπαιδευτήριο, γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ελεγχθεί από κανέναν, κάνει κάθε σαββατοκύριακο ανενόχλητα φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές Λυκείου χρησιμοποιώντας απλήρωτους εκπαιδευτικούς» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στην Αθήνα, στο οποίο εντοπίστηκαν διπλές συμβάσεις. Παρά τη δέσμευση του υπουργείου ότι θα γίνει προκαταρκτική εξέταση, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. «Για ποιο λόγο το υπουργείο αρνείται την τόσο απλή και εύκολη λύση να αποστέλλουν τα ιδιωτικά σχολεία αντίγραφο της σύμβασης στην Εργάνη στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ώστε να λυθεί διά παντός το ζήτημα;» διερωτάται η ΟΙΕΛΕ, για να καταλήξει στο συμπέρασμα «διότι η παρανομία πρέπει να συνεχίζεται».

Καταγγελίες στο συρτάρι

Η ΟΙΕΛΕ παραθέτει ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις, οι οποίες είτε «ελέγχθηκαν προσχηματικά» είτε δεν ελέγχθηκαν καθόλου:

- «Σκουπίζω, σφουγγαρίζω, συνοδεύω σχολικά, καθαρίζω τουαλέτες, κάνω τα ψώνια του σχολείου», η καταγγελία για ιδιωτικό σχολείο στην Πεύκη, το οποίο δεν κατέβαλλε ούτε υπερωρίες. Σχετική ερώτηση είχε μάλιστα κατατεθεί στη Βουλή από 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Όλα ήταν νόμιμα» ήταν η απάντηση του υπουργείου Παιδείας.

- Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο στο Ηράκλειο της Κρήτης, με την ανοχή της αρμόδιας Διεύθυνσης, εξέδιδε παράνομες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με παράνομο ωράριο 40 ωρών και παράνομο μισθό, ενώ απέλυε επί της ουσίας μέσω λήξης της παράνομης σύμβασης εκπαιδευτικό που ήταν σε διάστημα προστασίας της μητρότητας. «Η ΟΙΕΛΕ κάλεσε τη Διεύθυνση να απαντήσει και ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία. Απάντηση; Καμία» καταγγέλλει η Ομοσπονδία.

- Η ΟΙΕΛΕ και το αντίστοιχο σωματείο στη Βόρεια Ελλάδα κατέθεσαν στοιχεία για το άνοιγμα ιδιωτικού σχολείου στη Χαλκιδική τον Αύγουστο, πολύ νωρίτερα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ποια ήταν η απάντηση της αρμόδιας Διεύθυνσης; «Επικοινωνήσαμε... τηλεφωνικά με τον ιδιοκτήτη, μας είπε ότι όλα είναι νόμιμα, παρακαλούμε να μην δυσφημίζετε το σχολείο και μην μας ενοχλείτε!». Το υπουργείο ενημερώθηκε, αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν έγινε απολύτως τίποτε.

- Η ΟΙΕΛΕ κατέθεσε στη Διεύθυνση ΠΕ Ανατ. Αττικής συγκεκριμένη καταγγελία για μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της περιοχής, όπου πλέον οι συνθήκες εργασίας είναι αφόρητες, καθώς τους επιβάλλεται ένας αδιανόητος όγκος δουλειάς, μεγάλο μέρος της οποίας δεν έχει καμία σχέση με τα καθήκοντα του εκπαιδευτικού. «Στην καταγγελία αναφέραμε αναλυτικά τις πρόσθετες υποχρεώσεις και ζητούσαμε να ενημερωθούμε αν νόμιμα επιβάλλονται αυτά τα καθήκοντα στους εκπαιδευτικούς. Η απάντηση ήταν... μη απάντηση» τονίζει η ΟΙΕΛΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL