Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναύπλιο / Παραμένει στη θέση του καθηγητής που καταγγέλλεται για παρενόχληση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναύπλιο / Παραμένει στη θέση του καθηγητής που καταγγέλλεται για παρενόχληση

Έδρανα σε αμφιθέατρο
EUROKINISSI/TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ (Φωτογραφία αρχείου)

Την καταγγελία φοιτητριών για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή τους στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο, φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Αργολίδας, Γιάννη Γκιόλα.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι 29 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούν την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να απαντήσει για ποιο λόγο παραμένει στη θέση του ο εν λόγω καθηγητής, την ώρα που η καταγγελία έχει γίνει από πέρυσι τον Φεβρουάριο.

«Στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, εκτός από το τεράστιο θέμα που έχει προκαλέσει το Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με το οποίο όλοι οι καλλιτέχνες χαρακτηρίζονται, παρά τις όποιες σπουδές τους ως απόφοιτοι Λυκείου, έγινε αναφορά και στην καταγγελία των φοιτητριών από τον περασμένο Φεβρουάριο για σεξουαλική παρενόχληση από πλευράς καθηγητή τους. Παρά τις όποιες καταθέσεις και τις επιστολές στο υπουργείο Παιδείας, τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου και διάφορους άλλους φορείς και οργανώσεις, δεν έχουν μέχρι σήμερα δει κανένα αποτέλεσμα» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Φοιτητική Ένωση για το φύλο και την ισότητα ΛίΛΑ ΠΑΟΥΖΕ, μέλη της οποίας συμμετείχαν στη διαμαρτυρία στις 12/2, καταφέρονται κατά του ιδίου καθηγητή επικαλούμενοι ανάρμοστες συμπεριφορές σεξουαλικής παρενόχλησης εις βάρος φοιτητριών της Σχολής.

Τέλος, επισημαίνοντας ότι η ανησυχία της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και των οικογενειών των φοιτητριών και φοιτητών είναι έκδηλη, προσθέτουν ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν για ένα ασφαλές και δίκαιο Πανεπιστήμιο.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

«Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου φοιτήτριες και φοιτητές των δύο Τμημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών και Τμήμα Θεατρικών Σπουδών) στα πλαίσια κινητοποίησης της καλλιτεχνικής και Ακαδημαϊκής κοινότητας ενάντια στο Π.Δ. 85/2022 πραγματοποίησαν μαζική και ειρηνική πορεία διαμαρτυρία, αποφάσισαν δε και την κατάληψη των κεντρικών διδακτηρίων για μία εβδομάδα.

Πέραν όμως της πανελλήνιας καταγγελίας για την υπαγωγή των καλλιτεχνών στη βαθμίδα ΔΕ, δηλαδή του απλού και ανειδίκευτου εργαζόμενου, στόχευσαν και επικέντρωσαν τη διαμαρτυρία και αξίωσή τους στην απομάκρυνση καθηγητή του ΠΑΠΕΛ από τη Σχολή τους, αλλά και οποιαδήποτε άλλη εκπαιδευτική δραστηριότητα καθώς, βάσει των όσων αναφέρουν επί ένα χρόνο και παρά το πλήθος καταγγελιών εις βάρος του για παρενοχλήσεις και απειλές βρίσκεται ακόμη στο ακαδημαϊκό περιβάλλον του Πανεπιστημίου.

Ειδικότερα η Φοιτητική Ένωση για το φύλο και την ισότητα ΛίΛΑ ΠΑΟΥΖΕ, μέλη της οποίας συμμετείχαν στη διαμαρτυρία καταφέρονται κατά του ιδίου καθηγητή επικαλούμενοι ανάρμοστες συμπεριφορές σεξουαλικής παρενόχλησης εις βάρος φοιτητριών της Σχολής.

Συγκεκριμένα εκθέτουν ότι έχει περάσει ένας χρόνος και παρά τις επιστολές στο Υπουργείο Παιδείας, τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου και διάφορους άλλους φορείς και οργανώσεις, δεν έχουν μέχρι σήμερα δει κανένα αποτέλεσμα.

Εκφράζουν μάλιστα την επιμονή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για ένα ασφαλές και δίκαιο Πανεπιστήμιο.

Επειδή παρόμοιες απρεπείς, μειωτικές και προσβλητικές συμπεριφορές, εφόσον καταγγέλλονται, είναι απαραίτητο να εξετάζονται και διερευνώνται με αξιοπιστία, αντικειμενικότητα και σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να παύσουν και να παταχθούν άμεσα, εφόσον βεβαιωθεί η τέλεσή τους.    

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Προτίθεται η κυβέρνηση να εξετάσει ενδελεχώς την υπόθεση τη σεξουαλικής παρενόχλησης στο Τμήμα Παραστατικών Σπουδών Ναυπλίου;
  2. Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες μετά τις καταγγελίες των εμπλεκομένων;
  3. Ποια μέτρα ειδικότερα προτίθεται η Κυβέρνηση να λάβει ώστε να εξαλειφθούν παρόμοια φαινόμενα που δημιουργούν τεράστια ανασφάλεια τόσο στους φοιτητές και φοιτήτριες αλλά και στις οικογένειές τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Γκιόλας Ιωάννης
Aναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη  Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρεμένος Γιώργος
Βέττα Καλλιόπη
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Θραψανιώτης Μανώλης
Καφαντάρη Χαρά
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μπακαδήμα Φωτεινή
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τόλκας Άγγελος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτσης Αλέξης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL