Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
ΥΠΕΝ / Περιφρονεί το ΣτΕ για μικρότερα ύψη κτηρίων και ανθρώπινες πόλεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΕΝ / Περιφρονεί το ΣτΕ για μικρότερα ύψη κτηρίων και ανθρώπινες πόλεις

132901310a.jpg

Η πρώτη αντίδραση κατά της νέας απόφασης του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ν. Ταγαρά εκδηλώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Με την αντίδραση «αποσαφηνίζεται» και πάλι, κόντρα σε σειρά δικαστικών αποφάσεων, ότι και στην Αθήνα υπερισχύει η πριμοδότηση μεγαλύτερου ύψους κτηρίων και περισσότερων ορόφων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (2012) αντί του βασιλικού διατάγματος του 1955, που καθορίζει όρους δόμησης ανά τομέα. Σε συνέντευξη Τύπου χθες, όπου παρουσιάστηκε εκτενώς η πολύχρονη δραστηριότητα της εταιρείας σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση η πολεοδόμος και πρόεδρος του Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου Μ. Ευαγγελίδου χαρακτήρισε την απόφαση προβληματική, καθώς αγνοεί την πλούσια νομολογία ετών του ΣτΕ, αλλά και «πάτημα» του ΥΠΕΝ να δηλώσει ότι δεν θα τηρήσει τη νομολογία. Η ΕΛΛΕΤ θα μελετήσει περαιτέρω την Υ.Α. ώστε να σταθμίσει τις αναγκαίες περαιτέρω ενέργειές της, όπως αναφέρθηκε, με την επισήμανση ότι το θέμα δεν αφορά μόνο την περιοχή Αθηνών αλλά όλα τα αστικά κέντρα της χώρας όπου έχουν καθοριστεί ύψη με ειδικά Προεδρικά Διατάγματα και με τη λανθασμένη ερμηνεία της διοίκησης αλλοιώνεται η φυσιογνωμία των αστικών αυτών κέντρων.

Τόσο η Μ. Ευαγγελίδου όσο και η πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ Ε. Μαΐστρου, για το λεγόμενο πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων προϋπολογισμού περίπου μισού δισ. ευρώ, ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, που περιλαμβάνει εκπόνηση πλήθους μελετών τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, οριοθετήσεων οικισμών, καταγραφής οδικού δικτύου, Ζωνών Υποδοχής συντελεστή δόμησης, με αναθέτουσα αρχή το ΤΕΕ, εξέφρασαν σειρά έντονων διαφωνιών. Για παράδειγμα, από τις προδιαγραφές των τοπικών σχεδίων λείπουν οι ιδιαιτερότητες κάθε τόπου, απουσιάζουν οι κατευθύνσεις, υπάρχει πρόβλημα με τους επιβλέποντες, οι μελέτες για τις Ζώνες Υποδοχής είναι εκτός σχεδιασμού και στις 42 περιοχές που αυτές αναφέρονται περιλαμβάνονται και οικισμοί προ του 1923 μη οριοθετημένοι. Και αυτό όταν η διαχείριση της πυκνότητας αποτελεί αντικείμενο του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου.

Πάρτε θέση

Η ΕΛΛΕΤ ανακοίνωσε ότι εντός του Φεβρουαρίου, ενόψει εκλογών, θα απευθύνει 15 ερωτήματα προς βουλευτές και κόμματα να λάβουν θέση σε κρίσιμα θέματα και προβλήματα στους τομείς ενέργειας, πολιτιστικής κληρονομιάς, βιοπικοιλότητας, χωρικού σχεδιασμού και εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων, ερωτώνται οι βουλευτές τι θα πράξουν για την ορθή χωροθέτηση των ΑΠΕ με σεβασμό στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για την απεξάρτηση της χώρας από το ορυκτό αέριο, όπως και ποια είναι η θέση τους έναντι των εξορύξεων υδρογονανθράκων. Για την αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας η ΕΛΛΕΤ ζητά να πληροφορηθεί μέσω ποιων νομοθετικών πρωτοβουλιών θα διασφαλίσουν την ακεραιότητα της ελληνικής φύσης και του πολιτισμού έναντι των αποκαλούμενων «Στρατηγικών Επενδύσεων». Ακόμη, ερωτώνται οι βουλευτές αν σκοπεύουν να καταψηφίσουν τις προτάσεις που διατυπώνονται για τακτοποίηση ακόμα και των βαριών αυθαιρέτων, της λεγόμενης κατηγορίας 5, αν είναι πρόθυμοι να υιοθετήσουν μια δραστική πολιτική για την προστασία της υπαίθρου και του αγροτικού χώρου ζητώντας την κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά και ποια είναι η θέση τους για την αναθεώρηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού προς το ηπιότερο...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL