Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Γιώργος Παυλάκης / Η Κράκεν απειλεί τα μωρά και τους ανοσοκατεσταλμένους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Παυλάκης / Η Κράκεν απειλεί τα μωρά και τους ανοσοκατεσταλμένους

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Σε νέες αυστηρές προειδοποιήσεις ενάντια στο κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργείται και πάλι για την πανδημία covid-19 και την νέα υποπαραλλαγή «Κράκεν» προχώρησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο ιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης.

Η υποπαραλλαγή της Όμικρον XBB.1.5, που έχει πάρει το προσωνύμιο «Κράκεν», είναι μία υποπαραλλαγή που «αυτή καθαυτή μας ανησυχεί ... δεν μπορούμε να την παραβλέπουμε ως "αναμενόμενη" και να πούμε "τελειώσαμε". Είναι ένα πολύ επικίνδυνο στέλεχος, επικρατεί σε ένα πεδίο γεμάτο με "άγρια" στελέχη. Είναι ένα από τα τέσσερα-πέντε στελέχη που έχουν καταστρέψει τα μονοκλωνικά αντισώματα στα οποία βασίζονταν οι ανοσοκατεσταλμένοι, αυτοί που είχαν κάνει μεταμοσχεύσεις, τα βαριά περιστατικά», είπε ο κ. Παυλάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για ανθρώπους που «βασίζονταν στα μονοκλωνικά για πολύ σημαντική προστασία, δεν μπορούν να βασιστούν πια σε αυτά. Είναι πολύ σημαντικό. Είναι οι άνθρωποι που με τίποτα δεν μπορούν να φτιάξουν αντισώματα. Αν τους χτυπήσει το νέο στέλεχος, που είναι πανεύκολο πια γιατί μπορεί να μολύνει τους πάντες, με δύο εμβόλια ή με πέντε, κανείς δεν είναι εκτός κινδύνου», προειδοποίησε.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος να επηρεάσει και την έρευνα και παραγωγή νέων, πιο αποδοτικών σκευασμάτων. «Το πρόβλημα είναι ότι αποκαρδιώνει και τις εταιρείες που βγάζουν μονοκλωνικά. Λένε "αν πάρει έξι μήνες, ένα χρόνο, να φτιάξω μονοκλωνικό και το επόμενο στέλεχος το καταστρέψει, χάνουμε λεφτά, δουλεύουμε τσάμπα"», όπως υπογράμμισε.

Τουλάχιστον δύο χρόνια πανδημίας ακόμη

«Δεν είμαστε καθόλου κοντά» στο τέλος, «με το άνοιγμα της Κίνας αγοράσαμε τουλάχιστον δύο χρόνια πανδημίας ακόμη ... θα έχουμε ένα δισεκατομμύριο μολύνσεις στην Κίνα ... σε λίγες ημέρες θα βγάλει ανακοίνωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ... ίσως προσδιορίσουν έναν τρόπο για το πότε θα ανακηρυχθεί ότι τελειώνει η πανδημία ... αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν τοπικές επιδημίες, στην Κίνα "θα γίνει ο χαμός"», συνέχισε ο κ. Παυλάκης.

Εκτίμησε ότι ο ΠΟΥ θα χρησιμοποιήσει ως «δείκτες» για το τέλος της πανδημίας την υποχώρηση των κρουσμάτων κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο και όταν υπάρχει πολύ χαμηλός αριθμός σε μεγάλες περιοχές του πλανήτη. «Κατά τη δική μου γνώμη, από την στιγμή που έχουμε 3-4 επιδημικά κύματα με καινούργιους ιούς κάθε χρόνο, χωρίς καμία διάθεση να σταματήσουν, είναι πολύ πρώιμο δυστυχώς να κηρύξουμε το τέλος της πανδημίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμβολιασμός με τα διαθέσιμα εμβόλια σε ενήλικες και παιδιά

Νέο, ακόμη πιο επικαιροποιημένο εμβόλιο «πρακτικά αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης, «θα πορευτούμε με τα επικαιροποιημένα που έχουμε, είναι σχετικά δραστικά, ιδίως για κυτταρική ανοσία. Κάνουν δουλειά, μετριάζουν την αιχμή του ιού. Δυστυχώς, θα περιμένουμε πολλοί άνθρωποι να νοσήσουν, αυτοί που δεν είναι καλά εμβολιασμένοι. Η Ελλάδα δυστυχώς έχει πολλούς ανεμβολίαστους, πολλούς "αρνητές", πάρα πολλούς ηλικιωμένους καθόλου ή μερικά προστατευμένους. Το κλειδί σε αυτή την φάση είναι άλλη μια δόση επικαιροποιημένου εμβολίου για όσους δεν το έχουν κάνει το τελευταίο 4μηνο-6μηνο».

«Μπορεί να έχουμε προβλήματα και για τα πολύ μικρά παιδιά, τα μωρά. Δυστυχώς, μπορεί να χτυπηθούν περισσότερο. Τα παιδιά ευτυχώς περνάνε πολύ πιο ήπια τον κορωνοϊό, για λόγους που ακόμη δεν έχουμε καταλάβει τελείως. Εύχομαι και ελπίζω να παραμείνει έτσι. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό που κάναμε τα τελευταία δύο χρόνια, να αφήσουμε τον κορωνοϊό να αλωνίζει στα σχολεία και τους παιδότοπους, ήταν σωστό. Ήταν τελείως λάθος, δεν πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Επόμενες λοιμώξεις του κορωνοϊού έχουν πάντα τον κίνδυνο να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα. Δεν είναι κανείς 100% άνοσος ή προστατευμένος. Έπρεπε και στα νοσοκομεία να έχουμε φροντίσει για τις κατάλληλες κλίνες ΜΕΘ Παίδων, δυστυχώς δεν είναι επαρκείς, έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Το ξέραμε τρία χρόνια, το λέγαμε ότι δεν έχει τελειώσει η πανδημία, έπρεπε αυτόν τον χειμώνα να είμαστε πολύ πιο οχυρωμένοι. Δεν ήταν τίποτα να έχουμε κατάλληλες ΜΕΘ για πολύ περισσότερους αυτό το χειμώνα, ιδίως για τα παιδιά».

Τώρα, πρέπει να το πάρουμε απόφαση, υπάρχουν εγκεκριμένα παιδιατρικά εμβόλια, τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν έτσι που πάει η πανδημία», επανέλαβε ο κ. Παυλάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL