Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Πρόεδρος ΕΟΔΥ / Ούτε κουβέντα για τις ανατιμήσεις των τεστ που «δεν είναι δική μου αρμοδιότητα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόεδρος ΕΟΔΥ / Ούτε κουβέντα για τις ανατιμήσεις των τεστ που «δεν είναι δική μου αρμοδιότητα»

ΘΕΟΚΛΗΣ ΖΑΟΥΤΗΣ

Στην πάγια γραμμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργείου Υγείας για αποχή από περιοριστικά μέτρα και μετάθεση της ευθύνης αντιμετώπισης της πανδημίας και του κύματος αναπνευστικών ιών σε γονείς και εκπαιδευτικούς παρέμεινε μιλώντας στο Open ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

«Η "Κράκεν" είναι υποπαραλλαγή της Όμικρον, έχει παρόμοια στοιχεία με άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, όπως αυξημένη μεταδοτικότητα. Όσο πάνε οι υποπαραλλαγές της Όμικρον γίνονται πιο μεταδοτικές. Αντίθετα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για πιο σοβαρή νόσηση ή αύξηση του κινδύνου θανάτου», είπε ο κ. Ζαούτης, προσθέτοντας ότι «και για την "Κράκεν" τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρή νόσηση και θάνατο».

Ζήτησε να προβληθεί και πάλι το μήνυμα ότι «ο εμβολιασμός παραμένει το κύριο εργαλείο προστασίας. Δεν είναι τέλειο σε σχέση με το αν θα κολλήσει ... το θέμα είναι να προστατεύσουμε τον κόσμο από το να νοσήσει βαριά, να μπει σε νοσοκομείο, να χρειαστεί ΜΕΘ, θα νοσήσει βαριά. Και τα εμβόλια σε αυτό τον σκοπό είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά -και του κορωνοϊού και της γρίπης».

Για την αύξηση τιμών στα τεστ κορωνοϊού και γρίπης, εξάλλου, ο κ. Ζαούτης απέφυγε σαφώς να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα.

Missing content item.

Αναφέρθηκε επίσης «στα παιδιά, υπάρχει έξαρση στους αναπνευστικούς ιούς. Για τον RSV ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει επιτήρηση, όπως μέχρι τώρα για την γρίπη και τον κορωνοϊό. Μέχρι τα δύο έτη, όλα τα παιδιά κάποια στιγμή κολλάνε αυτό τον ιό. Τα προηγούμενα δύο έτη, ήταν σε μεγάλο βαθμό προστατευμένα. Έρχονται τώρα που επιστρέφουμε στην κανονικότητα όλα αυτά τα παιδιά μαζί με όσα είναι τώρα και κολλάνε. Αν το πολλαπλασιάσουμε με όλους τους άλλους αναπνευστικούς ιούς (υπάρχουν τέσσερις κορωνοϊοί που κυκλοφορούσαν κάθε χρόνο πριν τον Sars-CoV-2 και παρουσίαζαν συμπτώματα γρίπης), υπάρχουν πάρα πολλοί, γι' αυτό βλέπουμε αυτή την έξαρση».

Ο κ. Ζαούτης επέλεξε να απαντήσει σε... άλλη ερώτηση όταν ρωτήθηκε αν τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν «πιο προσεκτικά» και «με μάσκα». Όπως είπε, «ανεπιφύλακτα, τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν» και επιχειρηματολόγησε με βάση τις αρνητικές συνέπειες στα παιδιά από τα κλειστά σχολεία, μαζί με υποθετικές «απειλητικές» αναφορές ακόμη και για το προσδόκινο ζωής των παιδιών στο μέλλον.

Για την μάσκα στα σχολεία, επιβεβαίωσε την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργείου Υγείας όλα να αφεθούν και πάλι στην «ατομική ευθύνη» γονέων και εκπαιδευτικών, χωρίς σαφή επιβολή μέτρων περιορισμού της μετάδοσης. «Υπάρχει σύσταση και από τον ΕΟΔΥ και από το υπουργείο Υγείας, δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα ... αλλά παραμένει ισχυρό εργαλείο που πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Ζαούτης θύμισε ότι παραμένει ο κανόνας ότι παιδί που έχει συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος, δεν πρέπει να πάει στο σχολείο. «Σε εκείνη τη φάση μπορεί να μεταδόσει τον ιό ... και εκεί έχει ρόλο η μάσκα, σίγουρα στο σπίτι. Αν έχουμε παππού ή γιαγιά στο σπίτι και το παιδί έχει κρυολόγημα, χρειάζονται αποστάσεις και μάσκα».

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι σε επίπεδο πληθυσμού έχουμε υψηλή ανοσία, είτε επειδή έχουμε κολλήσει είτε από τον εμβολιασμό. Γι' αυτό και η ΕΕ λέει "δεν ανησυχούμε για την Κίνα στην Ευρώπη", επειδή έχουμε υψηλό ποσοστό ανοσίας, που προστατεύει σίγουρα από σοβαρή νόσο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL