Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Κρήτη / Απαράδεκτη συμπεριφορά διοικητή νοσοκομείου απέναντι σε αναισθησιολόγους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρήτη / Απαράδεκτη συμπεριφορά διοικητή νοσοκομείου απέναντι σε αναισθησιολόγους

Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ηράκλειο στην Κρήτη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

Ερώτηση στη Βουλή για την απαράδεκτη ενέργεια του Διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Γιώργου Χαλκιαδάκη, να αποσταλεί ιατρός εργασίας και επισκέπτρια υγείας στα σπίτια τριών αναισθησιολόγων (δύο διευθυντών ΕΣΥ και μιας αν. Καθηγήτριας του ΠΚ) που νοσούσαν από κορωνοϊό ώστε να επιβεβαιώσει την ασθένειά τους, κατέθεσαν 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης, ο Σωκράτης Βαρδάκης, ο Μανώλης Θραψανιώτης, ο Χάρης Μαμουλάκης, ο Ανδρέας Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης τονίζουν ότι «η κίνηση αυτή αποτελεί μια άκρως αυθαίρετη και προσβλητική για το υγειονομικό προσωπικό συμπεριφορά, μια πράξη που αντιβαίνει κάθε κανόνα δεοντολογίας και ορθής διοικητικής πρακτικής, πλήττοντας ευθέως την τιμή και την αξιοπρέπεια των «ανθρώπων της πρώτης γραμμής» που «παρά την αποδιοργάνωση του ΕΣΥ και τις άθλιες συνθήκες εργασίας και αμοιβής, εξακολουθούν να δίνουν μάχη καθημερινά για τον άρρωστο και να παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες δημόσιας περίθαλψης».

Οι ίδιοι με την ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, επισημαίνουν ότι «ο Διοικητής ενός νοσοκομείου, ιδιαίτερα ενός Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Περιφέρειας, οφείλει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και της θεσμικής ευθύνης, αντιμετωπίζοντας στο μέτρο του δυνατού τα πραγματικά προβλήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι δημιουργώντας αναίτιες εντάσεις και τριβές με το προσωπικό».

Ειδικά για τη συγκεκριμένη περίπτωση υπογραμμίζεται ότι «ο συγκεκριμένος Διοικητής του ΠΑΓΝΗ έχει κατ’ επανάληψιν προκαλέσει τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους με την αυταρχική, αυθαίρετη και προσβλητική συμπεριφορά του» και «το υπουργείο Υγείας  που έχει διορίσει τον Διοικητή του ΠΑΓΝΗ, οφείλει να πάρει θέση απέναντι στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο κ. Χαλκιαδάκης με τη συμπεριφορά του και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους αναισθησιολόγους του νοσοκομείου».

Τέλος, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούν τον υπουργό να απαντήσει εάν πρόκειται «να αποπέμψει τον κ. Χαλκιαδάκη από τη θέση του Διοικητή του ΠΑΓΝΗ, ζητώντας με αυτό τον τρόπο έμπρακτα συγγνώμη από τους συγκεκριμένους γιατρούς του νοσοκομείου, αλλά και από το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού».

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Πριν λίγες ημέρες ο Διοικητής του ΠαΓΝΗ κ. Χαλκιαδάκης προχώρησε στην απαράδεκτη ενέργεια να αποσταλεί ιατρός εργασίας και επισκέπτρια υγείας στις οικίες 3 αναισθησιολόγων (2 διευθυντών ΕΣΥ και μιας αν. Καθηγήτριας του ΠΚ) που νοσούσαν από Covid, για να επιβεβαιώσει την ασθένειά τους. Η κίνηση αυτή αποτελεί μια άκρως αυθαίρετη και προσβλητική για το υγειονομικό προσωπικό συμπεριφορά. 

Είναι μια πράξη που αντιβαίνει κάθε  κανόνα δεοντολογίας και ορθής διοικητικής πρακτικής, πλήττοντας ευθέως την τιμή και την αξιοπρέπεια των "ανθρώπων της πρώτης γραμμής", που, παρά την αποδιοργάνωση του ΕΣΥ και τις άθλιες συνθήκες εργασίας και αμοιβής, εξακολουθούν να δίνουν μάχη καθημερινά για τον άρρωστο και να παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες δημόσιας περίθαλψης.

Επειδή ο Διοικητής ενός νοσοκομείου, ιδιαίτερα ενός Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Περιφέρειας, οφείλει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και της θεσμικής ευθύνης, αντιμετωπίζοντας στο μέτρο του δυνατού τα πραγματικά προβλήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος  και όχι δημιουργώντας αναίτιες εντάσεις και τριβές με το προσωπικό.

Επειδή ο συγκεκριμένος Διοικητής του ΠΑΓΝΗ έχει κατ’επανάληψιν προκαλέσει τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους με την αυταρχική, αυθαίρετη και προσβλητική συμπεριφορά του.

Επειδή τέτοια απαξιωτική μεταχείριση ιατρών με τη συγκεκριμένη ειδικότητα (αναισθησιολογία) ενισχύει το κλίμα παραίτησης και φυγής τους από το ΕΣΥ και επιδεινώνει το δραματικό πρόβλημα της οριζόντιας έλλειψης αναισθησιολόγων στις δημόσιες δομές υγείας.

Επειδή η κοινωνική κατακραυγή μετά από τη δημοσιοποίηση του γεγονότος είναι τεράστια (βλ. ανακοινώσεις Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου και Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, δηλώσεις Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κλπ).

Επειδή το Υπουργείο Υγείας  που έχει διορίσει τον Διοικητή του ΠΑΓΝΗ , οφείλει να πάρει θέση απέναντι στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο κ.Χαλκιαδάκης με τη συμπεριφορά του και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους αναισθησιολόγους του νοσοκομείου

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ήταν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας  ή όχι η απαράδεκτη αυτή απόφαση του Διοικητή  του ΠαΓΝΗ;
  2. Ενημερώθηκε ή όχι για αυτή την απόφαση από την Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης;  
  3. Θα αποπέμψει τον κ.Χαλκιαδάκη από τη θέση του Διοικητή του ΠΑΓΝΗ , ζητώντας με αυτό τον τρόπο έμπρακτα  συγνώμη από τους συγκεκριμένους γιατρούς του νοσοκομείου , αλλά και από το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού;  
  4. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα από διοικητές νοσοκομείων ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηγουμενίδης Νίκος
Βαρδάκης Σωκράτης
Θραψανιώτης Μανώλης
Μαμουλάκης Χάρης
Ξανθός Ανδρέας
Πολάκης Παύλος»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL