Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Δεν μπορούν να περιμένουν οι γυναίκες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν μπορούν να περιμένουν οι γυναίκες

Ιράν-διαδηλώσεις

Η ισχύς των ανίσχυρων αντλείται από τις λέξεις, έλεγε τα χρόνια εκείνα ο Βάτσλαβ Χάβελ. Διόλου περίεργο που η ίδια σκέψη καθοδηγεί και την Ιρανή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και νομπελίστρια Σιρίν Εμπάντι όταν καλεί τους Δυτικούς δημοσιογράφους να γράφουν τις ιστορίες όσων καταλήγουν στα κάτεργα των μουλάδων, να δίνουν φωνή στους χιλιάδες που αντιστέκονται.

Η -εξέγερση; Επανάσταση;- συνεχιζόμενη κινητοποίηση στο Ιράν, εκεί όπου οι άντρες, οι φτωχοί, οι Κούρδοι έχουν συνταχθεί πίσω από τις γυναίκες, κοντεύει να ξεχαστεί. Όπως κοντεύουν να ξεχαστούν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν, εκεί όπου οι Ταλιμπάν τους απαγόρευσαν και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Όπως περνάνε στα ψιλά οι βιασμοί των γυναικών στην Ουκρανία από ρωσικά στρατεύματα εισβολής. Όπως έμειναν τελικά στο σκοτάδι οι διακρίσεις κατά των γυναικών στο μουντιαλικό Κατάρ. Χάρη και σε μερικές γυναίκες σαν την Καϊλή ή τη σύζυγο και την κόρη του Παντσέρι - τι τραγική ειρωνεία, αλήθεια.

Ορθώς, ορθότατα στις χώρες μας ξεσηκώνονται οι συνειδήσεις μας έπειτα από κάθε γυναικοκτονία (που όλο και πληθαίνουν), όπως και έπειτα από κάθε βιασμό, έπειτα από κάθε κακοποίηση, ιδίως παιδιού. Ορθώς ανατριχιάζουμε όταν ακούμε αθωωτικές αγορεύσεις σε υποθέσεις βιασμού και τράφικινγκ και μάλιστα με το εξωφρενικό σκεπτικό ότι «οι άνθρωποι δεν καταδικάζονται με ιδεοληψίες». Αλλά τουλάχιστον εδώ, στις δικές μας χώρες, υπάρχει ακόμα η δυνατότητα αυτές οι ιστορίες να γράφονται και να ακούγονται, τα θύματα να έχουν φωνή. Είναι ένα πρώτο βήμα. Δεν αρκεί, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα.

Αυτή τη δυνατότητα, όμως, δεν την έχουν εξίσου αυτονόητα τα θύματα βασανισμού και βιασμού στις ιρανικές φυλακές, εκεί όπου έχουν καταλήξει μερικές χιλιάδες διαδηλωτές - για 15.000 κάνουν λόγο οι ΜΚΟ που συμπαραστέκονται στις και στους ξεσηκωμένους, για διπλάσιο αριθμό κρατουμένων μιλάνε όσοι μέσα από τη χώρα καταφέρνουν να μιλήσουν, να μεταφέρουν τη μαρτυρία τους για τα μαρτύρια των ανθρώπων που ξεχύθηκαν στους δρόμους μετά τη δολοφονία από την αστυνομία μιας νεαρής κοπέλας με μοναδικό αμάρτημα το ότι δεν κάλυψε πλήρως τα μαλλιά της.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγγείλει αναλυτικά ήδη από 2020 ότι το καθεστώς της Τεχεράνης, παράλληλα με τα κλασικά βασανιστήρια, από το ηλεκτροσόκ μέχρι το βγάλσιμο νυχιών, χρησιμοποιεί συστηματικά και τον βιασμό, γυναικών αλλά και ανδρών. Διασφαλίζοντας, όπως κάθε αυταρχικό καθεστώς, την ατιμωρησία των θυτών. Μαρτυρίες που δημοσιεύονται τις τελευταίες μέρες από την Corriere della Sera έως το CNN επαναφέρουν το ζήτημα. «Μας υποχρέωναν να βιάζουμε ο ένας τον άλλον και μας κινηματογραφούσαν για να εκβιάσουν τις ομολογίες μας» δήλωσε ένα μέλος της ιρανικής αντίστασης που βγήκε ζωντανός από τα κρατητήρια και ήρθε σε επαφή με τον δυτικό τύπο μέσω της Iran Human Rights Monitor, η οποία επισημαίνει ότι η πρακτική του βιασμού είχε ακολουθηθεί και κατά τις προηγούμενες εξεγέρσεις και παραμένει σχετικά στο σκοτάδι ακριβώς επειδή τα θύματα φοβούνται τον κοινωνικό στιγματισμό μέσα από τα φιλμάκια που διαθέτουν οι βιαστές-βασανιστές. Είναι ένας φόβος απολύτως κατανοητός - εδώ ο φόβος του κοινωνικού στιγματισμού κλείνει στόματα ακόμα και στις δυτικές χώρες. Εξάλλου, όπως λέει στη δική της, πάντα ανώνυμη μαρτυρία, μια 23χρονη κοπέλα, παράλληλα με τον συστηματικό βιασμό της από τους φύλακες, στο κελί την επισκεπτόταν ψυχολόγος υποβάλλοντάς της την ιδέα της αυτοκτονίας: «Τι νόημα έχει μια τέτοια ζωή;» της έλεγε…

Οι άνθρωποι στο Ιράν, με πρώτες τις γυναίκες, αρχίζουν να μιλούν. Δικό μας χρέος, να ακουστούν, να σταματήσουν οι εκτελέσεις, οι δολοφονίες, τα βασανιστήρια, ώστε να κερδίσουν μια ζωή λεύτερη, αντάξια του αιώνα μας. Δεν μπορούν να περιμένουν οι γυναίκες πότε θα ξυπνήσει η δυτική κοινή γνώμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL