Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί / Το νέο άδειασμα στον Πλεύρη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί / Το νέο άδειασμα στον Πλεύρη

132724917.jpg

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε χθες και εισηγείται προς τον Θάνο Πλεύρη να γυρίσει στο ΕΣΥ η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων με πρωτόκολλα προστασίας.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 θα επιστρέψουν την 1η Ιανουαρίου 2023 με δύο rapid τεστ την εβδομάδα και υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, η οδηγία είναι τα τεστ να γίνονται κατά τρόπο που θα διασφαλίζεται η αυξημένη αξιοπιστία και καταγραφή, με χρέωση των ίδιων των υγειονομικών. Επίσης, θα υπάρχει επιτήρηση για την τήρηση των μέτρων. Τέλος, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα μπορούν να εργάζονται σε MEΘ, Mονάδες Εντατικής Νεογνών και όπου υπάρχουν ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς. Τα ίδια ισχύουν και για τους διοικητικούς υπαλλήλους, πλην του τελευταίου.

Οπως κάνουν σαφές οι πηγές του υπουργείου Υγείας, τυχόν παραβίαση των μέτρων θα συνιστά πειθαρχικό αδίκημα.

Ηττα της γραμμής Πλεύρη

Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί μία σημαντική ήττα του υπουργού Υγείας, καθώς στο παρελθόν ο ίδιος είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατά της επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο σύστημα Υγείας. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας -η οποία ακύρωσε την παράταση της αναστολής εργασίας- ήταν η αρχή και η εισήγηση της επιτροπής ήρθε να ολοκληρώσει το αρνητικό αποτέλεσμα για τον Θ. Πλεύρη. Πριν από τη συνεδρίαση διέρρεαν πληροφορίες που ήθελαν η επιστροφή των υγειονομικών να γίνεται με μοριακό τεστ κάθε εβδομάδα, κάτι που θα ήταν αρκετά κοστοβόρο για τους ίδιους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επαληθεύτηκε.

Μάλιστα, μιλώντας χθες στη Βουλή, ο Θάνος Πλεύρης ήταν αρκετά αμυντικός ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. Υπεραμύνθηκε της επιλογής του για τις αναστολές εργασίας, τονίζοντας ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματικές τις αποφάσεις του αλλά όχι την παράτασή τους. Κατέληξε κάνοντας γνωστό ότι η εισήγηση θα αξιολογηθεί και οι αποφάσεις θα παρθούν σε επίπεδο υπουργείου.

Η απόφαση του ΣτΕ

Στις 24 Νοεμβρίου η επταμελής σύνθεση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάσισε ότι η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι μη νόμιμη λόγω έλλειψης επαναξιολόγησης του μέτρου. Ειδικότερα, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η διάταξη του Ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολόγησης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές Υγείας μέχρι τις 31.12.2022, είναι αντίθετη προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ, που ζητούσε να ακυρωθεί η από 14.4.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη. Η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ ήταν το κλειδί για να επανέλθουν στις εργασίες τους όσοι από τους εργαζόμενους το επιθυμούν, αφού φυσικά υποβάλουν σχετική αίτηση.

Ικανοποίηση στην ΠΟΕΔΗΝ

Οπως εξήγησε τότε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, η απόφαση του ΣτΕ αφορά 7.000 υγειονομικούς, στους οποίους περιλαμβάνονται όσοι είναι ανεμβολίαστοι και όσοι επανήλθαν για ένα διάστημα με πιστοποιητικό νόσησης. Ικανοποιημένοι και δικαιωμένοι δηλώνουν στην ΠΟΕΔΗΝ μετά την απόφαση του ΣτΕ για επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών. «Επικράτησε η μετριοφροσύνη και η λογική» αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος σε ανακοίνωσή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL