Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
«Δηκεοσίνη» / Η αστυνομική βία και ο ρατσισμός κατά των Ρομά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Δηκεοσίνη» / Η αστυνομική βία και ο ρατσισμός κατά των Ρομά

Κώστας Φραγκούλης 16χρονος Δηκεοσίνη
(INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Το αίτημα για δικαιοσύνη για τον θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη από σφαίρα αστυνομικού στο κεφάλι, εκφράζουν μιλώντας στην «Α» η Αλεξάνδρα Καραγιάννη, δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη και γενική γραμματέας της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά Ελλάν Πασσέ, η Μαρία Τζαμπάζη, υπεύθυνη για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά στο Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η ηθοποιός Κατερίνα Παπουτσάκη, η Κατερίνα Γιάντσιου, πρώην ειδική γραμματέας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά και ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Αλεξάνδρα Καραγιάννη: Εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι οι Ρομά

Αλεξάνδρα Καραγιάννη

Προφανώς η δολοφονία του Κώστα Φραγκούλη, όπως και του Νίκου Σαμπάνη, αποτελεί ένα βαθύ τραύμα για την κοινότητα των Ελλήνων Ρομά, αλλά και για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Πλέον, οι Ρομά είναι εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι απέναντι στην κρατική βία και η Πολιτεία φέρει πολύ βαριές ευθύνες. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν το περιστατικό στο Πέραμα κατέστησε προδιαγεγραμμένο ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί. Έναν χρόνο πριν, μετά τη δολοφονία του Ν. Σαμπάνη, ο πατέρας του Γιάννης προέβαλε ένα και μοναδικό αίτημα: αυτό για δικαιοσύνη. Το αίτημα αυτό επανέλαβε η οικογένεια του Κώστα Φραγκούλη, υπενθυμίζοντας ότι όταν τα θύματα είναι Ρομά, η δικαιοσύνη δεν είναι αυτονόητη. Οι δολοφονίες αυτών των παιδιών δημιούργησαν στη χώρα μας ένα νέο κίνημα. Λέγεται «δηκεοσήνι». Μέσα σε αυτό το κίνημα είναι Ρομά και μη. Αυτή η «δηκεοσήνι» σημαίνει απόδοση ευθυνών, τιμωρία των δραστών, πλήρη-αντικειμενική-ανεξάρτητη έρευνα. Τώρα έχει έρθει η ώρα να διασφαλιστούν όλα αυτά και εμείς θα τα διασφαλίσουμε.

* Δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη και γενική γραμματέας της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά Ελλάν Πασσέ

Μαρία Τζαμπάζη: Να αποδοθεί δικαιοσύνη

Μαρία Τζαμπάζη

Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για το περιστατικό ακραίας αστυνομικής βίας. Άλλωστε, είναι άλλη μία δολοφονία της Ελληνικής Αστυνομίας και προκύπτουν ερωτήματα αν το έγκλημα είχε ρατσιστικό κίνητρο ή όχι.

* Υπεύθυνη για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στο Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Κατερίνα Παπουτσάκη: Να σταματήσει αυτό το παρακράτος

Κατερίνα Παπουτσάκη

Είναι μία ακραία και καταδικαστέα πράξη η δολοφονία του 16χρονου. Δεν λέω με τι άλλα λόγια μπορεί να το εκφράσει κανείς αυτό. Είναι αδιανόητα ακραία πράξη. Η Δικαιοσύνη πρέπει να αναλάβει τα μέτρα της και να σταματήσει να λειτουργεί αυτό το παρακράτος. Καταδικάζουμε κάθε είδους τέτοια συμπεριφορά, η οποία, εκτός από δολοφονική, είναι και ρατσιστική.

* Ηθοποιός

Κατερίνα Γιάντσιου: Να σταθούμε απέναντι στο άτυπο απαρτχάιντ

Κατερίνα Γιάντσιου

Υπάρχει ένας κλοιός που δεν αφήνει να γίνουν παρεμβάσεις, με την ευθύνη για τη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των Ρομά να είναι στην πλευρά της Αυτοδιοίκησης. Πολλοί δήμαρχοι δεν ανταποκρίνονταν, κάποιοι δημότες μη Ρομά δεν ήθελαν να κάνουν καμία παρέμβαση, ενώ ακόμα και άτομα από τους καταυλισμούς είχαν κάποιες ωφέλειες από το να μην γίνουν παρεμβάσεις. Έγιναν προσπάθειες επί ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχαν ανταπόκριση. Παρ’ όλα αυτά, το κομμάτι της εγκληματικότητας, της παραβατικότητας, του «αντιτσιγγανισμού» και -φοβάμαι- του μίσους φέρνουν έντονο διαχωρισμό ανάμεσα σε Ρομά και μη.

Ο θάνατος του 16χρονου είναι θλιβερό γεγονός, δεν έχω λόγια να το περιγράψω. Όμως λίγο-πολύ το φοβόμουν. Αυτή η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου, είμαστε όλοι υπεύθυνοι και θα το πληρώσουμε.

Η δική μου έκκληση είναι να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ της Κοινωνίας των Πολιτών -και όχι μόνο των Ρομά- και της Πολιτείας. Όλο αυτό δεν θα τελειώσει αν δεν σταθούμε απέναντι στο άτυπο απαρτχάιντ στη χώρα μας.

* Πρώην ειδική γραμματέας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά

Λευτέρης Παπαγιαννάκης: Δεν είναι ρόλος της αστυνομίας να δέρνει γενικώς και αορίστως

Λευτέρης Παπαγιαννάκης

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έβγαλε κείμενο θέσεων για την αστυνομική βία. Η Πολιτεία οφείλει να φέρει σε επαφή τους φορείς που θεωρεί πως θα συνεισφέρουν και να γίνει μια σοβαρή συζήτηση γύρω από την αστυνομική βία. Όταν στρουθοκαμηλίζουμε, δυστυχώς βλέπουμε τα αποτελέσματα - παραπάνω από συχνά. Η ανάγκη για αλλαγή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το ίδιο ισχύει για το σωφρονιστικό σύστημα και για άλλα θέματα που άπτονται αυτού του πεδίου. Χρειάζονται αλλαγές προς μια δημοκρατική κατεύθυνση. Ακούγεται γενικό και αόριστο, αλλά χρειάζεται. Μια αστυνομία που δρα και λειτουργεί σε ένα Κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι συνέχεια στο επίκεντρο με αφορμή τη βίαιη, αντιδεοντολογική, αντιεπαγγελματική και αντιθεσμική συμπεριφορά της. Δεν είναι ρόλος της αστυνομίας να δέρνει γενικώς και αορίστως, μολονότι έχει το προνόμιο της βίας. Αλλά επειδή το έχει, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το χρησιμοποιεί.

* Διευθυντής Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL