Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Ελληνικό Κτηματολόγιο / Διαλύουν τον δημόσιο φορέα για χάρη τραπεζών και funds
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνικό Κτηματολόγιο / Διαλύουν τον δημόσιο φορέα για χάρη τραπεζών και funds

132673817.png

Τη δομή και λειτουργία του δημόσιου φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, αρμόδιου για τη σύνταξη, τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του εθνικού κτηματολογίου, έτσι όπως θεσμοθετήθηκε με νόμο το 2018, επιχειρεί να διαλύσει η κυβέρνηση με τροπολογία κρυμμένη σε τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης στον «σάκο του Αγίου Βασίλη», δηλαδή στην εορταστική μετονομοσία του επικοινωνιακού πυροτεχνήματος «καλάθι του νοικοκυριού».

Στο νομοσχέδιο, υπό τον τίτλο «Δημοτική αστυνομία, φορείς λαϊκών αγορών, απλούστευση διαδικασιών μεταξύ ΟΤΑ και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ρυθμίσεις εξομάλυνσης της εκλογικής διαδικασίας κατοίκων εξωτερικού και λοιπές ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών» η τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταργεί τη δημοκρατική και διαφανή διαδικασία επιλογής τού γενικού διευθυντή του δημόσιου φορέα ύστερα από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα, στην Κεντρική Υπηρεσία φυτεύει νέα διεύθυνση «Νομικού Έργου Λειτουργούντος Κτηματολογίου», η οποία από την Αθήνα, κατά παρέκκλιση, θα κάνει τον νομικό έλεγχο και την καταχώριση των πράξεων, καταργώντας στην ουσία την αρμοδιότητα των κατά τόπους Κτηματολογικών Γραφείων. Ο γενικός διευθυντής εφεξής θα επιλέγεται και θα διορίζεται με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κι αυτό όταν μόλις στις 28 Νοεμβρίου η διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου, μετά την αποχώρηση του γενικού διευθυντή Στ. Κοτσιώλη, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από τον τότε ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκη, προς τη LAMDA Development διαβεβαίωνε ότι «η θέση του γενικού διευθυντή θα επαναπροκηρυχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4735/2020 και του Ν. 4512/2018».

Αντιδράσεις

Οι διατάξεις για τη νέα 11η διεύθυνση και τις αρμοδιότητές της, με 25 προσλήψεις, προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο (ΣΕΚΤ), που νωρίς το πρωί χθες κάλεσε, με ομόφωνη απόφασή του, τους εργαζόμενους των Κτηματολογικών Γραφείων και των υποκαταστημάτων σε επ’ αορίστον αποχή και έως την απόσυρση της τροπολογίας του ΥΨΗΔ, από την καταχώριση και τον νομικό έλεγχο των πράξεων. Το μεσημέρι ανεστάλη η αποχή, καθώς ο αρμόδιος υφυπουργός αναγκάστηκε να αλλάξει τη διατύπωση της διάταξης (υποπαράγραφο 5 της παραγράφου 4 του άρθρου 7), προσθέτοντας ότι ο νομικός έλεγχος και η καταχώρηση των πράξεων στη νέα διεύθυνση θα γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη των προϊσταμένων των Κτηματολογικών Γραφείων.

Το ΣΕΚΤ από την Κυριακή σε ανακοίνωσή του εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση του συνόλου των προϊστάμενων και των αναπληρωτών-υπαλλήλων του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο στις διατάξεις της τροπολογίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως οι δυνατότητες του υφιστάμενου προσωπικού για νομικό έλεγχο, π.χ., οι αναπληρωτές προϊστάμενοι δεν έχουν μόνιμο δικαίωμα υπογραφής. Διατύπωνε δε και σειρά προτάσεων όπως «δίνοντας μόνιμο δικαίωμα υπογραφής στους αναπληρωτές και αξιοποιώντας καλύτερα τη θέση τους, δεν θα υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί μια νέα διεύθυνση, διότι θα υπάρξει άμεση εμπλοκή τους στην τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων μια και είναι έμπειρο προσωπικό που γνωρίζει καλά τη δουλειά του».

Φημολογείται, πάντως, ότι η πρεμούρα της κυβέρνησης με την κατάθεση των τροπολογιών, σε νομοσχέδιο που συζητείται και ψηφίζεται σε μόλις μία ημέρα και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, π.χ., με τον Δικηγορικό Σύλλογο, συνδέεται με την επιθυμία της να ικανοποιήσει τράπεζες και funds για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, καθώς αυτά πρέπει να εγγραφούν και να βγει πιστοποιητικό βαρών (προσημείωση κ.λπ.) που για να εκδοθεί σήμερα, απαιτούνται τρεις με έξι μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL