Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Θλιβερές ευρωπαϊκές πρωτιές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θλιβερές ευρωπαϊκές πρωτιές

ΝΕΟΙ

Το brain waste και το brain drain είναι δύο από τις μεγαλύτερες πληγές που εμποδίζουν την ελληνική οικονομία να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο τής υπανάπτυξης. Υπάρχουν αιτίες πίσω από τη σπατάλη και τη διαρροή νέων εγκεφάλων, του πιο ποιοτικού δυναμικού της χώρας; Τα ερευνητικά στοιχεία των ΙΝΕ και ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι οι δραματικές συνθήκες ζωής των νέων και η υποτίμηση των ακαδημαϊκών τους προσόντων είναι ίσως οι σημαντικότεροι παράγοντες που τα νέα παιδιά, κυρίως υψηλής εξειδίκευσης, ακολουθούν τον δύσκολο δρόμο της μετανάστευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν 4,5 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 44,3%, σε ποσοστό αποφοίτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην ηλικιακή ομάδα 30-34, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχουμε εξαιρετικά ποιοτικό δυναμικό στις νέες ηλικίες. Παρά το γεγονός όμως ότι η ανάπτυξη του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα ακολουθεί τις γενικές τάσεις που διαμορφώνονται και στην Ε.Ε. των 28 (επομένως δεν αληθεύει το μύθευμα του ΣΕΒ και της κυβέρνησης ότι τάχα το ελληνικό πανεπιστήμιο παράγει αποφοίτους-δημόσιους υπάλληλους), το δυναμικό αυτό παραμένει αναξιοποίητο.

Η Ελλάδα δυστυχώς διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό αποφοίτων της Ανώτερης Εκπαίδευσης που είναι NEETs-νέοι έξω από την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την εργασία (9,6%), όταν το ποσοστό αποφοίτων του αντίστοιχου επιπέδου εκπαίδευσης στην Ε.Ε. που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης και εργασίας βρίσκεται στο 2% με 3%. Διατηρούμε τη θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά σε ποσοστό άνεργων πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην πλέον παραγωγική ηλικία, μεταξύ 25 και 34 ετών, με ποσοστό 19,9%. Η χώρα μας έχει να επιδείξει ακόμη μία θλιβερή πρωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που αφορά τον δείκτη κοινωνικής και υλικής αποστέρησης πτυχιούχων Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Πέρα από τα στοιχεία αυτά όμως, η απάντηση για τα σοβαρά προβλήματα διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και των συνεπακόλουθων brain waste και brain drain κρύβεται ίσως σε έναν δείκτη, αυτόν της κάθετης αναντιστοιχίας προσόντων. «Κάθετη» αναντιστοιχία, γνωστή και ως υπερεκπαίδευση, υφίσταται όταν ένα άτομο απασχολείται σε θέση εργασίας για την οποία απαιτείται κατώτερο επίπεδο εκπαίδευσης από αυτό που διαθέτει ο εργαζόμενος. Το 2018, 1 στους 3 (33,9%) εργαζομένους με πανεπιστημιακή μόρφωση στην Ελλάδα απασχολείται σε θέσεις εργασίας που απαιτούν λιγότερα προσόντα (άρα αμείβεται λιγότερο), κατατάσσοντας τη χώρα μας στην τρίτη θέση στην Ε.Ε. των 28 σε ποσοστό κάθετης αναντιστοιχίας δεξιοτήτων και απαιτήσεων θέσης εργασίας.

Τεράστιες, φυσικά, είναι οι ευθύνες του επιχειρηματικού κόσμου στη μη αξιοποίηση του εξαίρετου ανθρώπινου δυναμικού που παράγουν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Η Ελλάδα βρίσκεται στην αρνητική 2η θέση στην Ε.Ε. των 28 σε ό,τι αφορά τον «δείκτη επιχειρήσεων χωρίς στρατηγικό σχέδιο και δραστηριότητες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (CVT)». Μόλις το 21,7% των ελληνικών επιχειρήσεων παρέχουν στους εργαζομένους τους προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 72,6%. Επίσης, στους 15 πιο δυναμικούς κλάδους οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται κάποιος από τους κλάδους της κατηγορίας «Έρευνα και Ανάπτυξη» (Research and Development), καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι χαμηλής ψηφιακής έντασης.

 

* O Γιώργος Χριστόπουλος είναι διευθύνων σύμβουλος του ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ, πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL