Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Πυροβολισμός 16χρονου / Ζητούν επίσημη πληροφόρηση για σχέση του αστυνομικού με την Χρυσή Αυγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυροβολισμός 16χρονου / Ζητούν επίσημη πληροφόρηση για σχέση του αστυνομικού με την Χρυσή Αυγή

ΕΛΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΙΑΣ
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Μείζον θέμα πιθανών ρατσιστικών κινήτρων που ώθησαν τον άνδρα της ΔΙΑΣ να πυροβολήσει και να τραυματίσει σοβαρότατα τον 16χρονο Ρομά, έθεσε μιλώντας στον Ant1 ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ Βασίλης Πάντζος.

Ο επικεφαλής της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά είπε συγκεκριμένα ότι «ακούγονται διάφορα, ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός είναι μέλος της Χρυσής Αυγής. Μπορεί κάποιος επίσημα να μας πει αν ο συγκεκριμένος αστυνομικός ανήκει σε κάποιο κόμμα και σε ποιο;».

Ο κ. Πάντζος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί με βάση όσα είναι γνωστά να αποδώσει ρατσιστικά κίνητρα στην επιλογή του αστυνομικού της ΔΙΑΣ να πυροβολήσει τον ανήλικο Ρομά, αλλά «η πράξη και η δράση του συγκεκριμένου αστυνομικού είναι εγκληματική. Έχει παραβιάσει κανόνες». Σημειώνεται ότι ο εντοπισμός της δεύτερης σφαίρας που σφήνωσε σε πόρτα του παρακείμενου κτιρίου διαψεύδει το αφήγημα για πρώτο πυροβολισμό στον αέρα για εκφοβισμό.

Η πιθανότητα να υπάρχουν ρατσιστικά κίνητρα στο έγκλημα, για το οποίο ήδη διώκεται ο άνδρας της ΔΙΑΣ (απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και παράνομος «πυροβολισμός εξουδετέρωσης/ακινητοποίησης»), ενισχύεται από το ότι, όπως είπε ο κ. Πάντζος, είναι «κοινή λογική, κανένας άνθρωπος δεν ξυπνάει το πρωί να πάει να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Εδώ όμως μιλάμε για ένα γεγονός, κλοπή βενζίνης, πλημμέλημα, παραβατική πράξη ... πήγε να βάλει βενζίνη και δεν πλήρωσε. Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικοί πίνουν καφέ στο ίδιο βενζινάδικο. Ενημερώνονται εκείνη την στιγμή. Γνωρίζουν ότι η παράβαση είναι για 20 ευρώ. Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πολύ πιο ψύχραιμα, να βρουν άλλο τρόπο να σταματήσουν το ανήλικο παιδί και το όχημα, να μην κάνουν χρήση όπλου, να μην υπάρχει καταδίωξη, να κινδυνεύσουν κι άλλες ζωές. Θα έπρεπε να επικρατήσει αυτή η λογική ... για να κάνουν χρήση (όπλου) οι αστυνομικοί, πρέπει να πάρουν από ανώτερους εντολή, πάνω σε καταδίωξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νωρίτερα, ο ίδιος καυτηρίασε την σιωπή του νοσοκομείου και των γιατρών στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος, σε κρίσιμη κατάσταση, ο 16χρονος Ρομά. «Είναι αδικαιολόγητη η στάση του νοσοκομείου και των γιατρών, θα έπρεπε να ανακοινώσουν δημόσια και επίσημα την κατάσταση της υγείας του Κώστα Φραγκούλη», όπως τόνισε, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση προς την οικογένεια. Για την πρωτοφανή σιωπή της διοίκησης και των γιατρών του νοσοκομείου έχει τοποθετηθεί και η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών.

Για τα επεισόδια που συνεχίζονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού, ο κ. Πάντζος τόνισε ότι «κάθε φορά όταν υπάρχουν τέτοια συμβάντα μας ανησυχεί το να μην ξεφύγει η κατάσταση, να διασφαλίσουμε την κοινωνική ειρήνη. Καταδικάζουμε κάθε φορά από την πλευρά μας κάθε άνομη κατάσταση. Έχουν δικαίωμα οι Ρομά να διαμαρτυρηθούν και να εκφραστούν, με νόμιμο, ειρηνικό τρόπο. Θα πρέπει οι γονείς των Ελλήνων τσιγγάνων να κοιτάξουν, να φροντίσουν τα ανήλικα παιδιά τους, που βγαίνουν στους δρόμους, που πετάνε πέτρες ή έχουν άλλες συμπεριφορές. Αυτή η κατάσταση δεν βοηθάει, δεν θέλουμε να θρηνήσουμε άλλα θύματα. Οι αθώοι πολίτες δεν μας φταίνε σε τίποτα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσέθεσε μάλιστα ότι «δύο είναι οι λόγοι που υπάρχει αγανάκτηση και οργή. Ο ένας, ότι τέτοια περιστατικά επαναλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια με παρόμοια χαρακτηριστικά. Ο άλλος, ότι μέσα από τα ΜΜΕ, τα κοινωνικά δίκτυα, άνθρωποι "εγγράμματοι" και υποτίθεται "μορφωμένοι" εκφράζουν κακία, ρητορική του μίσους, απανθρωπιά, που δείχνει το επίπεδο παιδείας τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL