Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Ελαιώνας / Ρατσιστική εκκένωση με χειροπέδες σε πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελαιώνας / Ρατσιστική εκκένωση με χειροπέδες σε πρόσφυγες

132612310.jpg

Το σύνηθες απάνθρωπο πρόσωπό της απέναντι στους πρόσφυγες εμφάνισε για άλλη μια φορά χθες η κυβέρνηση επιλέγοντας να εκκενώσει τη δομή του Ελαιώνα, την τελευταία δομή φιλοξενίας εντός της Αθήνας, επιστρατεύοντας από νωρίς το πρωί τα ΕΚΑΜ για να σύρει έξω από την εστία τους και μέσα στη βροχή και στο κρύο τους τελευταίους διαμένοντες.

Για την υλοποίηση του σχεδίου η αστυνομία δεν δίστασε να προχωρήσει στη σύλληψη 13 προσφύγων, στους οποίους πέρασε χειροπέδες και τους μετέφερε στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, ενώ στη συνέχεια συνέλαβε και αλληλέγγυα ακτιβίστρια, η οποία παραπέμπεται σήμερα στο Αυτόφωρο.

Την κατακλείδα έβαλε το πανηγυρικό tweet του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ο οποίος έκανε λόγο για δέσμευση που τηρήθηκε και συνόδευσε την ανάρτηση με το hashtag #μεσχέδιο: «Το είπαμε, το κάναμε! Έκλεισε η δομή του Ελαιώνα καθώς απομακρύνθηκαν ομαλά οι αιτούντες άσυλο και απομένει να φύγουν οι οικίσκοι. Η δομή τον Σεπτέμβριο του '20 είχε 2.451 άτομα, σήμερα, μόλις 57. Επιστρέφουμε τον χώρο στους Αθηναίους, όπως είχαμε δεσμευτεί».

Οι πρόσφυγες που είχαν απομείνει μετά τις συνεχόμενες επιχειρήσεις εκκένωσης μεταφέρθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι στο στρατόπεδο της Κορίνθου, με εξαίρεση δύο οικογένειες για τις οποίες μπόρεσε να βρεθεί κανονική στέγη χάρη στη φροντίδα αλληλέγγυων. Η μία οικογένεια είναι του Πακιστανού πρόσφυγα Wares Ali, ο οποίος είχε πεθάνει πριν από τρεις μήνες από ανακοπή καρδιάς και ήταν πατέρας τριών παιδιών.

Εξοστρακισμός και νέα σύμβαση σκάνδαλο

Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί λόγοι που τάσσονταν ενάντια στην εκκένωση οι πρόσφυγες αφορούσαν αφενός τον εξοστρακισμό τους από την πόλη και την αποσύνδεσή τους από την κοινωνία και αφετέρου τη διακοπή μιας όποιας καθημερινότητας και κανονικότητας είχαν καταφέρει να διαμορφώσουν, με τα παιδιά τους να πηγαίνουν σχολείο, να μαθαίνουν γράμματα και να αποκτούν φίλους, με αποτέλεσμα τώρα να υποχρεώνονται ξαφνικά να αλλάξουν περιβάλλον (σημειώνεται ότι η προειδοποίηση που υπήρξε ήταν μόλις μία ώρα πριν).

Εντονη ήταν η αντίδραση του Πέτρου Κωνσταντίνου, δημοτικού συμβούλου Αθήνας, επικεφαλής της Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας και συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ: «Ο Ελαιώνας μετατρέπεται σε περιοχή προσπέλασης μόνο για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους κερδοσκόπους γης και την ΠΑΕ ΠΑΟ, ενώ φτωχοί, πρόσφυγες, Ρομά, και ρακοσυλλέκτες εκτοπίζονται.

Η βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος ευάλωτων προσφύγων, γυναικών και παιδιών είναι μέρος της ίδιας εκστρατείας ενάντια στα δικαιώματα όλων, με την κορύφωση της επίθεσης για την διάλυση του ΕΣΥ με το νομοσχέδιο Πλεύρη, με τη σαπίλα στα ιδρύματα τύπου Κιβωτός του Κόσμου να υπογραμμίζει την κατάρρευση των δομών κρατικής πρόνοιας και φροντίδας. Είναι όμως και η χειρότερη κατρακύλα στην κρίση τους να παίζουν το χαρτί του ρατσισμού για να συσπειρώσουν στη δεξιά πολυκατοικία τους φασίστες που το αντιφασιστικό κίνημα τους έστειλε στη φυλακή» ανέφερε, ενώ παράλληλα κατήγγειλε ότι για την καταστροφή των εγκαταστάσεων στον Ελαιώνα και τη μετακίνηση των οικίσκων αλλού «το Υπουργείο Μετανάστευσης ετοιμάζεται να συνάψει άλλη μια σκανδαλώδη σύμβαση ενός εκατομμυρίου».

Την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες εξέφρασε με δική του ανάρτηση ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για τα δικαιώματα, κατακρίνοντας ταυτόχρονα τις γνωστές κυβερνητικές πρακτικές: «Μπήκε ο χειμώνας. Έξω βρέχει... Αυτό το χειμωνιάτικο πρωινό οι δυνάμεις καταστολής βρήκαν την ευκαιρία να εκκενώσουν το καμπ του Ελαιώνα. Με βία, ως συνήθως... Με ανθρώπους κολλημένους στον τοίχο, με μεταφορά των αρρώστων στο Αλλοδαπών και όχι σε νοσοκομείο. Τα συμφέροντα πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL