Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Σεισμός στην Εύβοια / Άγρια δημόσια κόντρα μεταξύ Τσελέντη και Παπαδόπουλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός στην Εύβοια / Άγρια δημόσια κόντρα μεταξύ Τσελέντη και Παπαδόπουλου

Σεισμός στην Εύβοια
gein.noa.gr

Κόντρα ξέσπασε και πάλι μεταξύ των σεισμολόγων Γεράσιμο Παπαδόπουλο και Άκη Τσελέντη, με αφορμή το χθεσινό χτύπημα του εγκέλαδου στην Εύβοια.

Αφορμή για τη διαμάχη που ήρθε και πάλι στην επιφάνεια αποτέλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του ο διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκη Τσελέντη ότι «με τις Αλκυονίδες» περιοχή στην οποία χτύπησε ο σεισμός την Τρίτη, «πραγματικά έχω στον ύπνο μου, γιατί έχει μαζέψει πάρα πολύ σεισμική ενέργεια».

Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, συνοψίζοντας όσα είχε δηλώσει μέχρι τότε και μετά τον βραδινό σεισμό, έκανε λόγο για «βιαστική και επιπόλαιη» άποψη ότι ο πρωινός σεισμός των 4,7 ρίχτερ ήταν πιθανώς ο κύριος, σημειώνοντας ότι «προσωπικά ήμουν πολύ επιφυλακτικός».

«Ούτε γνωρίζουμε αν ο βραδινός σεισμός μεγέθους 5 ρ. είναι ο κύριος. Χρειάζεται προσεκτική εξέταση και συνεκτίμηση πολλών στοιχείων. Συνεπώς, χρειαζόμαστε χρόνο» πρόσθεσε ο Γ. Παπαδόπουλος και καταλήγοντας σημείωσε ότι «όποιος άνοιξε χθες δημόσια συζήτηση για τις Αλκυονίδες να την κλείσει αμέσως. Ούτε σοβαρά στοιχεία έχουμε αλλά ούτε επιτρέπεται να το συζητάμε δημόσια τη στιγμή που είναι σε πλήρη διέγερση η Εύβοια».

Στη συνέχεια, το πρωί της Τετάρτης, ο Γ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο MEGA έκανε αρχικά λόγο για ασυνεννοησία μεταξύ των σεισμολόγων στην Ελλάδα και στη συνέχεια αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην παραπάνω δήλωση του κ. Τσελέντη σημειώνοντας:

«Δεν νομίζω πως όταν μια περιοχή βρίσκεται σε διέγερση είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουμε, ορισμένοι από εμάς, να λέμε ότι δεν κοιμόμαστε το βράδυ, ή ότι μπορεί να περιμένουμε σεισμούς σε άλλη περιοχή της χώρας, κι αυτό να λέγεται από επίσημα χείλη. Δεν νομίζω ότι αυτό συνιστά υπευθυνότητα. Δεν νομίζω ότι είναι υπεύθυνη αυτή η στάση. Συγγνώμη, αλλά νομίζω ότι έφτασε η ώρα να το πούμε, χρειάζεται περισσότερη υπευθυνότητα και περισσότερη συνεννόηση μεταξύ των επιστημόνων. Νομίζω ότι φτάνει το μήνυμα εκεί που πρέπει να φτάσει» ανέφερε ο Γ. Παπαδόπουλος.

«Υπάρχει ρήγμα και υπάρχει και κλιμάκωση και πρέπει να τη λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν είναι ο σοφός Πάπας της σεισμολογίας, οι επιστήμονες να συνεννοούμαστε».

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο ίδιο κανάλι ο κ. Τσελέντης, απάντησε σημειώνοντας: «Επιτρέψτε μου, επειδή εγώ δεν αφήνω τίποτα να πέσει κάτω, πρέπει να μιλήσω λίγο επί του προσωπικού. Πριν από λίγο ο κ. Παπαδόπουλος μου επετέθη δημόσια. Τι να κάνουμε, αυτή η καρέκλα έχει καρφιά, αλλά για να την πάρεις πρέπει να σε εξετάσει μια διεθνής επιτροπή. Τι να κάνουμε, εγώ την πήρα. Δεν υπάρχει λόγος για εμπάθειες. Σχετικά με τις εκτιμήσεις μου χθες, δεν ήμουν καθόλου επιπόλαιος. Είπα στον κόσμο να μην μπαίνει στα πέτρινα σπίτια».

Ο ίδιος κατηγόρησε δε τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο ότι οικειοποιείται τίτλους για να κοροϊδεύει τον κόσμο και πως αυτός ήταν που είχε τρομάξει τον κόσμο όταν είχε πει ότι θα γίνει σεισμός 7.5 Ρίχτερ στην Θήβα.

Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Άκης Τσελέντης επανήλθε με εκτενή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οποία εμπεριείχε φωτογραφία στην οποία αναγραφόταν «κομπλεξ: …ανίατη νόσος… …χιλιάδες ασθενείς…».

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσελέντης αναφέρει στην ανάρτησή του ότι αποφάσισε να μην ξαναβγεί στα ΜΜΕ, εκτός και αν προκύψει κάτι σημαντικό ενώ αναφερόμενος στον κ. Παπαδόπουλο σημειώνει ότι «κάποιος συνταξιούχος πρώην υπάλληλος του Γεωδυναμικού με κατηγορεί ασύστολα στα ΜΜΕ βγάζοντας την γνωστή εμπάθεια του προς το προσώπου μου, ονομάζοντας με “Πάπα της Σεισμολογίας”».

Ο Α. Τσελέντης πρόσθεσε δε ότι αναφορικά με τις κατηγορίες για κινδυνολογία εναντίον του, δήλωσε ότι ο Γ. Παπαδόπουλος «βγήκε στα ΜΜΕ πριν 4 μήνες όπως θα θυμάστε και είπε για την ίδια περιοχή ότι θα δώσει πολύ μεγάλο σεισμό ότι έχουν περάσει 40 χρόνια από τον προηγούμενο και ότι μπορεί να επηρεαστεί η Αθήνα». Ο κ. Τσελέντης αναφέροντας την εγκατάσταση συσκευών πρόδρομης καταγραφής ραδονίου σημειώνει ότι έγινε χάρη στον ίδιο, προσθέτοντας: «Μήπως όσα δε φτάνει η αλεπού η μάλλον ο αρουραίος τα κάνει κρεμαστάρια; Άλλο η Σεισμολογία του πεδίου με επιστημονικά όργανα και άλλο η Σεισμολογία των ΜΜΕ και του καναπέ».

https://www.facebook.com/Prof.Akis.Tselentis/posts/pfbid089qZkSDGTTs8KKsBMfZw8aNj5ZtQiwHYn25vkpCut3djpQ1rMV9X9fLhY8ppxrcpl?__cft__[0]=AZUr4JhWHdbHn0fhoL9NWnUOeQ_RXkSUzsHgNOpKFae1jj3OWqZP4GNpGQPKCBknuOJlfr7rWcVQk0OR9B9QqJYy9VUpNesThUzgHtsKXxLbslkQtcKgeK3SUf8zEvRLRZ4qASY31iNplaXaLRkPxwT-&__tn__=%2CO%2CP-R

«Βλέπουμε παραποιήσεις των τίτλων και της ιδιότητας του» σημείωσε ο Α. Τσελέντης αναφερόμενος στον  Γ. Παπαδόπουλο προσθέτοντας ότι «σε πολλά ΜΜΕ παρουσιάζεται (χωρίς να το διαψεύδει) σαν Δντης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου η Δντης ερευνών! Μα δυστυχώς δεν κατάφερε να λάβει ούτε τον τίτλο του ομότιμου Δντη ερευνών όταν υπέβαλε σχετικό αίτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών».

Τέλος και μεταξύ αρκετών άλλων αιχμηρών σχολίων εναντίον του συναδέλφου του σημειώνει «κατανοώ την εμπάθεια προς το πρόσωπο μου γιατί τις 3 φορές που διεκδικήσαμε κάποιες θέσεις οι διεθνής επιτροπές οι οποίες μας αξιολόγησαν επέλεξαν εμένα».

Πότε ξέσπασε η κόντρα

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο χρόνια, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με ανάρτησή του στο Facebook είχε κατηγορήσει τον συνάδελφό του ότι δήλωσε ψευδή ηλικία όταν ήθελε να πάρει τη θέση του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μάλιστα, είχε εξαπολύσει ευθείες βολές κατά της επιτροπής δηλώνοντας πως αυτή ήταν υπέρ του κ. Τσελέντη και πως η διαδικασία δεν ήταν αξιοκρατική.

Ο κ. Τσελέντης, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «ενορχηστρωμένες επιθέσεις από συγκεκριμένη κλίκα με αιχμή πρώην συνάδελφο και νυν συνταξιούχο». Ο ίδιος έκανε λόγο για προσπάθεια διασυρμού του προσθέτοντας ότι έχει κινηθεί νομικά.

Παρέμβαση Παπαζάχου

Σαφείς αιχμές για την κόντρα των σεισμολόγων Άκη Τσελέντη και Γεράσιμου Παπαδόπουλου άφησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Γεωφυσικής, Κώστας Παπαζάχος σημειώνοντας: «ας επικεντρωθούμε όχι σε κάτι που μπορεί να γίνει αλλά στη σεισμική ακολουθία που είναι σε εξέλιξη και ας βοηθήσουμε τους κατοίκους της περιοχής να αντιμετωπίσει την ακολουθία που είναι σε εξέλιξη. Το τι θα γίνει αργότερα έχουμε χρόνο να το δούμε μπροστά μας».

Ο ίδιος προειδοποιώντας για αρκετούς επικείμενους μετασεισμούς στην περιοχή κάλεσε τους κατοίκους να οπλιστούν με υπομονή», δήλωσε στην ο Κ. Παπαζάχος και τόνισε «δεν έχουμε καθόλου καλή εικόνα για την περιοχή που είναι ελάχιστα μελετημένη», ανέφερε χωρίς να αποκλείσει την πιθανότητα ισχυρότερης δόνησης στο μέλλον».

Ο κ Παπαζάχος, σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε καλή εικόνα για την περιοχή καθώς είναι ελάχιστα μελετημένη» τόνισε ότι οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν και γι’ αυτό οι κάτοικοι πρέπει να οπλιστούν με υπομονή. Τέλος, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία τις επόμενες ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL