Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
Σεισμός στην Εύβοια / Γιατί οι σεισμοί από το άγνωστο ρήγμα «χτυπούν» με σφοδρότητα την Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός στην Εύβοια / Γιατί οι σεισμοί από το άγνωστο ρήγμα «χτυπούν» με σφοδρότητα την Αττική

Μνήμες του ισχυρού και φονικού σεισμού της Πάρνηθας που προήλθε από άγνωστο τότε ρήγμα ξυπνούν οι σεισμοί που εδώ και 48 ώρες ταρακουνούν την Εύβοια και την Αττική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και αυτό γιατί και οι σεισμοί που εκδηλώθηκαν στα Νέα Στύρα της Εύβοιας με επίκεντρο το χωριό Ζάρακες, προέρχονται από άγνωστο ρήγμα χωρίς σεισμικό παρελθόν, όπως ακριβώς συνέβη και με το ρήγμα στην Πάρνηθα το 1999. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας ουσιαστικά οι επιστήμονες θεωρούσαν αυτή την περιοχή ως «ασεισμική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτός είναι και ο λόγος που εμφανίζονται οι σεισμολόγοι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το εάν εκδηλώθηκε ο κύριος σεισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της Τρίτης (29/11) η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε ήταν 4,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ ενώ ο σεισμός που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ ήταν 5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι επιστήμονες  εκτιμούν, πάντως, ότι ακόμα κι αν δεν έχει «χτυπήσει» ακόμα ο κύριος σεισμός,  η περιοχή δεν φαίνεται ότι έχει μεγάλο δυναμικό για να δώσει σεισμό κοντά στους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Γιατί οι σεισμοί «χτυπούν» περισσότερο την Αττική

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο των σεισμών που εκδηλώθηκαν με επίκεντρο τα Νέα Στύρα είναι το γεγονός ότι γίνονται ιδιαίτερα αισθητή σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Αττικής και έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε ότι αυτό το φαινόμενο εξηγείται από το γεγονός ότι «η κατεύθυνση της ενέργειας ήταν προς την Αθήνα, γι’ αυτό έγινε αισθητή ιδιαίτερα η δόνηση στην Αττική».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι είναι δυο οι παράγοντες που εξηγούν αυτό το φαινόμενο. Ο πρώτος παράγοντας είναι ότι τα ρήγματα έχουν κατεύθυνση προς την Αττική και έτσι στην περιοχή του Λεκανοπεδίου μεταβιβάζεται η μεγαλύτερη σεισμική ενέργεια. Ο δεύτερος παράγοντας είναι πως όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση από το επίκεντρο του σεισμού τόσο μεγαλύτερη είναι και η διάρκειά του.

Άλλος σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η υφή των εδαφών στο Λεκανοπέδιο τόσο στα βόρεια του νομού όσο και στις νότιες περιοχές όπου και οι δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές εξαιτίας των χαλαρών εδαφών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL