Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Έρευνα για υδρογονάνθρακες / Το WWF εκθέτει τον Κυριάκο Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρευνα για υδρογονάνθρακες / Το WWF εκθέτει τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Εξέδρα αντλησης πετρελαίου
πηγή φωτό Pixabay

Τις τελευταίες ημέρες με εντολή Μητσοτάκη οι πολίτες κατακλύζονται από συνεχή ρεπορτάζ και δηλώσεις υπουργών για τον πλούτο τον υδρογονανθράκων που κρύβουν οι ελληνικές θάλασσες, πλούτος που αναμένεται να σώσει την πατρίδα από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια.

Πρόκειται για ένα θέμα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έφερε στην επικαιρότητα κατά την ατυχή συνέντευξη που έδωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου καθώς βρισκόταν αντιμέτωπος με νέες αποκαλύψεις για το κοινό σύστημα υποκλοπών από ΕΥΠ- Predator, αποκαλύψεις που προκαλούν ρωγμές στο κυβερνητικό οικοδόμημα.

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF παρουσιάζει 9+1 στοιχεία που αποδομούν το κυβερνητικό αφήγημα και παρουσιάζουν το παρασκήνιο πίσω από τις διθυραμβικές ανακοινώσεις και τη συνεχιζόμενη τροφοδότηση του θέματος από τα συστηματικά ΜΜΕ. 

Το WWF, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει, ότι τις έρευνες δεν τις πραγματοποιεί η EXXON MOBIL και ότι ο πραγματικός λόγος για τον «βομβαρδισμό» των πολιτών με διθυραμβικές αναφορές είναι η πολιτική πίεση στο Συμβούλιο  της Επικρατείας, ενώπιον του οποίου συζητήθηκε μόλις στις 2 Νοεμβρίου 2022 η προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κρήτη.

Η περιβαλλοντική οργάνωση με τίτλο «Η πραγματικότητα για τις σεισμικές έρευνες και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες» παρουσιάζει τα 9+1 σημεία που εκθέτουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συγκεκριμένα:

-Σεισμικές έρευνες έχουν ξεκινήσει εν κρυπτώ από τις 25 Οκτωβρίου. Για το ζήτημα αυτό έχει υποβληθεί από το WWF και τη Greenpeace προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ΕΔΕΥΕΠ αίτημα πληροφοριών, το οποίο ακόμα δεν έχει απαντηθεί.

-Τις σεισμικές έρευνες πραγματοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥΕΠ), όπως προκύπτει και από τις σχετικές ανακοινώσεις, και όχι η EXXON MOBIL.

-Η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών έχει ανατεθεί από την ΕΔΕΥΕΠ στην εταιρεία Petroleum GeoServices (PGS), της οποίας τα πλοία RAMFORM HYPERION και SANCO SWIFT εκτελούν ηχοβολιστικές εργασίες σε μεγάλες θαλάσσιες περιοχές (40.000 τ.χλμ) της Νότιας και Νοτιοδυτικής Κρήτης και του Ιονίου, αντίστοιχα.

-Η εκκίνηση σεισμικών ερευνών στις 25 Οκτωβρίου αγνοεί και παραβιάζει τον (ήδη ανεπαρκή) όρο της ίδιας της υπουργικής απόφασης έγκρισης της ΣΜΠΕ (Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων),  σύμφωνα με τον οποίο οι σεισμικές έρευνες θα πραγματοποιούνται μόνο τον χειμώνα, ώστε να αποφευχθούν οι επιπτώσεις στα ευαίσθητα θαλάσσια θηλαστικά της οικολογικά πολύ σημαντικής αυτής περιοχής.

-Για τις ηχοβολιστικές εργασίες του RAMFORM HYPERION έχει εκδοθεί ναυτική αναγγελία NAVTEX (250920 UTC OCT22) από τις 25 Οκτωβρίου 2022. Για το SANCO SWIFT δεν εκδόθηκε τότε ναυτική αναγγελία. Μάλιστα, μετά το αίτημα πληροφοριών που υποβάλαμε, το πλοίο  κατέπλευσε αρόδου στους Καλούς Λιμένες Κρήτης, όπου παρέμεινε μέχρι προχθές, οπότε εκδόθηκε η σχετική NAVTEX και το πλοίο ξεκίνησε σεισμικές εργασίες.

-Οι σεισμικές έρευνες θεωρούμε ότι πραγματοποιούνται σε αυτή τη φάση με σκοπό να ασκήσουν πολιτική πίεση στο Συμβούλιο  της Επικρατείας, ενώπιον του οποίου συζητήθηκε μόλις στις 2 Νοεμβρίου 2022 η προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κρήτη.

-Πολύ πρόσφατα, ο διευθυντής ερευνών σε απομακρυσμένες και δύσκολες περιοχές (frontier exploration) της EXXON MOBIL, δήλωσε σε συνέδριο στην Κύπρο ότι τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου είναι μικρά και βρίσκονται σε μεγάλα βάθη, συνεπώς οι επιχειρήσεις των πετρελαϊκών έχουν μεγάλο κόστος, οπότε θα απαιτηθεί κρατική στήριξη και δέσμευση για μελλοντική ασφάλεια της ζήτησης. Με άλλα λόγια, και το περιβάλλον θα υποβαθμιστεί και το ελληνικό κράτος θα αναγκαστεί να επιδοτήσει ακόμα περισσότερο τις πετρελαϊκές εταιρείες που ούτως ή άλλως λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος βάσει των συμβάσεων.

-Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Ελλάδας και των πετρελαϊκών εταιρειών προβλέπουν ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την έρευνα και εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων. Μάλιστα, οι συμβάσεις αυτές δεν τις υποχρεώνουν να κάνουν σοβαρές εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ελέγχους.

-Είναι σκόπιμα παραπλανητικός o μύθος ότι η εξόρυξη αερίου από τις θάλασσες της Ελλάδας θα προσφέρει λύση στην ενεργειακή κρίση. Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων μόνο κλιματική επιβάρυνση, περιβαλλοντικά προβλήματα και γεωπολιτικές αναστατώσεις φέρνουν. Η πραγματικότητα είναι, με βάση και τις συμβάσεις με τις πετρελαϊκές, ότι από την έναρξη σεισμικών εργασιών μέχρι την έναρξη εξόρυξης υδρογονανθράκων χρειάζονται 7-8 χρόνια. Άρα, ακόμα και αν βρεθούν κοιτάσματα και η ΕΧΧΟΝ κρίνει ότι τη συμφέρει να προχωρήσει σε εξορύξεις, οι πρώτες ποσότητες υδρογονανθράκων θα εξορυχθούν πριν το 2030. Για ποια λύση στη σημερινή κρίση μιλάμε; Μόνο πολύ σοβαρή πηγή κλιματικής κρίσης σε βάθος χρόνου βλέπουμε.

-Σε ειδικό κεφάλαιο με τίτλο «Μήπως το φυσικό αέριο εξατμίζεται;», ο (ιστορικά συντηρητικός) Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εξηγεί ότι η κρίση που εντάθηκε με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έδειξε για πρώτη φορά την κορύφωση και το τέλος των ορυκτών καυσίμων. Ιδίως για το ορυκτό αέριο, ο ΙΕΑ μας λέει ότι καμία νέα εξόρυξη δεν θα δώσει λύση στη σημερινή κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL