Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
20.3°C24.5°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
19.3°C24.4°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
23.0°C24.9°C
2 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.4°C
4 BF 43%
Νίκος Τζανάκης / Γρίπη, κορωνοϊός και αναπνευστικοί ιοί θα βρουν το ανοσοποιητικό μας «ανεκπαίδευτο»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Τζανάκης / Γρίπη, κορωνοϊός και αναπνευστικοί ιοί θα βρουν το ανοσοποιητικό μας «ανεκπαίδευτο»

screenshot ΤΖΑΝΑΚΗΣ
(screenshot)

«Τα προηγούμενα δύο χρόνια ήμασταν με τις μάσκες, και είμαστε σαν μια ομάδα ποδοσφαίρου που έρχεται από διακοπές, αρχίζει τις προπονήσεις, και δεν βλέπεται στους αγώνες». 

Με τον γλαφυρό αυτόν τρόπο ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η γρίπη, ο κορωνοϊός και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV θα βρει φέτος τον χειμώνα το ανοσοποιητικό των πολιτών «ανεκπαίδευτο». Γεγονός, που ενδεχομένως θα αυξήσει τη μεταδοτικότητα και πιθανότατα και τα βαριά περιστατικά τουλάχιστον στους ευάλωτους.  


«Για γρίπη και κορωνοϊό κάνουμε εμβολιασμό, για τον RSV δυστυχώς δεν έχουμε εμβόλιο, μόνο η μάσκα μας σώζει» ανέφερε ο καθηγητής. «Όλοι όσοι πρέπει να εμβολιαστούμε, πρέπει να εμβολιαστούμε μέχρι τις 20 Νοεμβρίου» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να κάνουν τόσο το εμβόλιο της γρίπη και την επικαιροποιημένη δόση για τον κορωνοϊό.

Ο Νίκος Τζανάκης εξήγησε ότι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες και προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού, που μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνη για παιδιά κάτω των πέντε ετών και υπέργηρους.

«Όλα τα παιδιά, όλοι μας έχουμε περάσει RSV ως παιδιά. Μπορεί να εξελιχθεί σε αναπνευστικά ανεπάρκεια σε όσους έχουν συννοσηρότητες και άλλα προβλήματα υγείας» σημείωσε. «Είναι μια λοίμωξη που την ξέραμε και την ξέρουμε, τα παιδιά την περνάνε κάθε χρόνο» επισήμανε

Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιείται ο όρος «τριδημία» για το κοκτέιλ γρίπης, κορωνοϊού και RSV. «Τριδημία είναι ιατρικός καρδιολογικός όρος που αναφέρεται σε αρρυθμίες. Κάκιστα χρησιμοποιείται για να πούμε ότι έχουμε τριπλή πανδημία, είναι άκυρος ο όρος» ξεκαθάρισε.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL