Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.1°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θύελλα
21 °C
19.3°C24.1°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.6°C23.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
4 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.4°C23.9°C
0 BF 33%
Κορωνοϊός / Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τις παραλλαγές και τη συνύπαρξη με γρίπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τις παραλλαγές και τη συνύπαρξη με γρίπη

κορωνοϊός Αθήνα
EUROKINISSI/ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Toν κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την υγειονομική κρίση στη χώρα, την ώρα που η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να κουνά το δάχτυλο στους πολίτες για την ατομική ευθύνη που φέρουν προκειμένου να μην μολυνθούν από covid-19.

Tις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν τα κρούσματα και οι νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό, ενώ βρισκόμαστε εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα, λόγω των νέων στελεχών της Covid-19 αλλά και της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην iatropedia.gr, σημείωσε ότι αν η μετάλλαξη ΒQ.1 εμφανιστεί στην Ελλάδα «είναι πολύ πιθανό να κυριαρχήσει παντού και έναντι της Κένταυρος (ΒΑ.2.75.2) που μας απασχολούσε πρόσφατα. Η Κένταυρος είναι μεν σε εξέλιξη στην Ελλάδα αλλά είναι ακόμη στα αρχικά της στάδια. Οπότε αν εμφανιστεί η ΒQ.1 στη χώρα μας -που είναι πολύ εύκολο φυσικά να εμφανιστεί- θα την «κατασπαράξει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εμβόλια κατά της Όμικρον 4 και 5, με τα οποία πραγματοποιούνται οι αναμνηστικοί εμβολιασμοί ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων στη χώρα μας αυτό το διάστημα, θα εξακολουθήσουν να προστατεύουν από την σοβαρή νόσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίνδυνος για ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα

Για τις υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις, που ήδη προσβάλουν συμπολίτες μας, μίλησε το πρωί στην ΕΡΤ ο  διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, εκτιμώντας ότι «περιμένουμε σοβαρές επιπτώσεις όσον αφορά τις μολύνσεις, είμαστε στα πρόθυρα του έβδομου κύματος. Δεν θα έχει όμως τις τραγικές συνέπειες των δύο προηγούμενων χρόνων του 2020 και του 2021. Φαίνεται χτυπάει τους αδύναμους».

Ταυτόχρονα προειδοποίησε για αύξηση των θανάτων, αν δεν εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες. Αυτές είναι και οι κατηγορίες ασθενών, που βρίσκονται στις κλίνες covid και στις ΜΕΘ. «Είναι κρίμα να μην χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που έχουμε στα χέρια μας» πρόσθεσε απευθύνοντας έκκληση να μην υποτιμήσουμε την κατάσταση.

Αναφερόμενος στη συνύπαρξη του κορωνοϊού με την γρίπη εξήγησε ότι επικρατεί ανησυχία εξαιτίας της εξασθένησης της ανοησίας απέναντι στην γρίπη, μετά τα δυόμισι χρόνια πανδημίας κατά τα οποία υπήρχε μείωση των μολύνσεων λόγω των προφυλάξεων. Τέλος, τόνισε για πολλοστή φορά την ανάγκη για επιστροφή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και την έλλειψη εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Στα ίδια συμπεράσματα προέβη πρόσφατα και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας για πιθανή ταυτόχρονη έξαρση γρίπης και κορωνοϊού καλώντας τους πολίτες να κάνουν τα δύο εμβόλια, της γρίπης και το επικαιροποιημένο του κορωνοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL