Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.2°C19.8°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.5°C
1 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.9°C23.2°C
6 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.8°C24.9°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.1°C14.9°C
3 BF 82%
Χρυσή Αυγή - Εφετείο / Ο Παύλος τους απάντησε «έχω μάθει να περπατάω ελεύθερος»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρυσή Αυγή - Εφετείο / Ο Παύλος τους απάντησε «έχω μάθει να περπατάω ελεύθερος»

ΦΥΣΣΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΓΔΑ ΦΥΣΣΑ ΕΙΡΗΝΗ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Συνεχίζεται την Δευτέρα το πρωί στο Εφετείο η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα στην δίκη σε δεύτερο βαθμό για την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 9.00 το πρωί.

Η Μάγδα Φύσσα δέχθηκε επανειλημμένα ερωτήσεις της υπεράσπισης που αμφισβητούσαν τόσο την ίδια και σημεία της κατάθεσής της την Παρασκευή για τον ρόλο της ΕΛΑΣ την ώρα της δολοφονικής επίθεσης, όσο και για το αντιφασιστικό περιεχόμενο των τραγουδιών του Παύλου.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε η κατάθεση του πατέρα του, Παναγιώτη Φύσσα, που μεταξύ άλλων παρέθεσε πληροφορίες που του μετέφεραν για τον Ρουπακιά μετά το έγκλημα, που καταρρίπτουν το «φιλήσυχο» προφίλ που θέλει να χτίσει η υπεράσπιση.

Και αυτός τόνισε ότι οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ που βρίσκονταν στο σημείο μπορούσαν να αποτρέψουν την δολοφονική επίθεση, ακόμη και με πυρά στον αέρα για να διαλύσουν τους χρυσαυγίτες.

Ένταση προκλήθηκε όταν συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε να απευθύνει ξανά ερωτήσεις προς την Μάγδα Φύσσα, ενώ είχε ολοκληρώσει την κατάθεσή της.

Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή στις 10.30 περίπου, η διαδικασία συνεχίστηκε, με είσοδο στην αίθουσα των πρωτόδικα καταδικασμένων Λαγού και Αγριογιάννη, ενώ ξεκίνησε η κατάθεση της αδερφής του Παύλου, Ειρήνης Φύσσα. 

Η Ειρήνη Φύσσα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην άρνηση του αδερφού της να φοβηθεί από την παρουσία των χρυσαυγιτών και στην ευθεία δήλωσή του «Δεν έχω σκοπό να κάνω κάτι, είμαι στη γειτονιά μου. Έχω μάθει να περπατάω ελεύθερος».

Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά δικηγόρων της πολιτικής αγωγής προς την έδρα για τον ναζιστικό χαιρετισμό του Κωνσταντίνου Πλεύρη την Παρασκευή, για τον οποίο δεν υπήρξε αντίδραση από την έδρα. Οι δικηγόροι υπογράμμισαν στο προεδρείο ότι αν επαναληφθεί, θα πρέπει αυτή την φορά να υπάρξει αντίδραση από την έδρα.

Ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών Θανάσης Καμπαγιάννης τόνισε συγκεκριμένα ότι πρόκειται για ναζιστικό χαιρετισμό «μέσα στη δικαστική αίθουσα» και «απέναντι σε μια μάρτυρα που έχασε το παιδί της από ακριβώς αυτη την ιδεολογία. Για μας που γνωρίζουμε τη δικογραφία και για την κυρία Φύσσα που ξέρει τη δικογραφία, είναι η εικόνα του ρουπακιά που χαιρετάει ναζιστικά στη Νέδα». «Δεν είναι δυνατόν το δικαστήριό σας να συνεχίσει έτσι, και γι αυτό το λόγο θα ζητήσουμε την απόφαση του ΔΣΑ, του οποίου είμαι μέλος στο ΔΣ, να καταχωρηθεί στα πρακτικά».

Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, υπήρξε νέα διακοπή της διαδικασίας για μία ώρα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Παρασκευή η πολύωρη κατάθεση της μητέρας του δολοφονημένου από τους χρυσαυγίτες Παύλου Φύσσα διακόπηκε το μεσημέρι, καθώς η ίδια είπε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει άλλο, κάτι το οποίο αποδέχθηκε η έδρα.

Είχαν προηγηθεί πολλές προκλήσεις από την πλευρά των καταδικασθέντων πρωτοδίκως και ιδίως του Γιάννη Λαγού, αλλά και των συνηγόρων τους.

Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, δικηγόρος του Γιάννη Λαγού, επανέλαβε την πρόκληση να χαιρετίσει ναζιστικά και μάλιστα προς την μητέρα του Παύλου Φύσσα, από τα έδρανα της υπεράσπισης.

Η κίνησή του αυτή προκάλεσε έκρηξη οργής στα social media, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από όπου δεν προέκυψε κάποιο μήνυμα καταδίκης για τον ακροδεξιό δικηγόρο και πατέρα του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.
 

«Την εγρήγορση του κόσμου την έχουμε ανάγκη σε όλη την διάρκεια της δίκης» υπογράμμισε μιλώντας Στο Κόκκινο ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Κώστας Παπαδάκης στην δίκη της Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται ότι με βάση τα όσα έγιναν πριν την διακοπή της δίκης την Παρασκευή, μετά την Μάγδα Φύσσα αναμένεται να μιλήσει και ο πατέρας του Παύλου, Παναγιώτης Φύσσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL