Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Η κραυγή των γαϊδουριών / Ιστορίες χωρίς φωνή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κραυγή των γαϊδουριών / Ιστορίες χωρίς φωνή

Antiwar

Η αποπνικτική δυσωδία ήταν αυτή που οδήγησε τους τελωνειακούς υπαλλήλους στο αεροδρόμιο του Λάγος να ανοίξουν τα 16 δέματα που περίμεναν να φορτωθούν στην πτήση από την πρωτεύουσα της Νιγηρίας για το Χονγκ Κονγκ. Το περιεχόμενο των δεμάτων δεν σόκαρε ιδιαίτερα τους τελωνειακούς, καθώς μέσα στους σάκους βρίσκονταν σε κατάσταση πρώιμης αποσύνθεσης 7.000 πέη γαϊδουριών που αποτελούσαν μονάχα ένα από τα αναρίθμητα παράνομα φορτία με δέρματα ή και μέλη των συγκεκριμένων ζώων που σε τακτά χρονικά διαστήματα φεύγουν από διάφορες αφρικανικές χώρες με τελικό προορισμό την Κίνα. Το συγκεκριμένο φορτίο υπολογίζεται πως είχε αξία μισού εκατομμυρίου ευρώ και είχε αγοραστεί στη μαύρη αγορά από εργαστήρια παρασκευής των παραδοσιακών ιατρικών σκευασμάτων που ευδοκιμούν στην Κίνα με την ονομασία «ejiao». Σκευάσματα που ευθύνονται για τον θάνατο 4,8 εκατομμυρίων γαϊδουριών κάθε χρόνο, που σφαγιάζονται κατά χιλιάδες κάθε μέρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει κι αυτός ο παγκόσμιος πληθυσμός του ζώου, καθώς με τους σημερινούς ρυθμούς ζήτησης του «ejiao» στην Κίνα, ο παγκόσμιος πληθυσμός των 44 εκατομμυρίων γαϊδάρων θα μειωθεί στο μισό τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η γενοκτονία των γαϊδουριών

Η γενοκτονία των γαϊδουριών ξεκίνησε, όπως είναι φυσικό, από την Κίνα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ζώων στη χώρα αυτή να μειωθεί και 76% τα τελευταία χρόνια και οι παρασκευαστές του «ejiao», που παρασκευάζεται κυρίως από τη ζελατίνη που υπάρχει ανάμεσα στο δέρμα και στη σάρκα του ζώου, στράφηκαν σε ξένες αγορές ώστε να καλύψουν τη ζήτηση. Η εύκολη λύση ήταν αρχικά η Αφρική, όπου με κινεζικά κεφάλαια στήθηκαν σε περισσότερες από είκοσι χώρες, εκατοντάδες σφαγεία γαϊδουριών. Το 2017, έρευνα της φιλοζωικής οργάνωσης PETA έφερε στη δημοσιότητα ανατριχιαστικά βίντεο από σφαγεία στην Κένυα, όπου μεταφέρονταν με φορτηγά και κάτω από άθλιες συνθήκες χιλιάδες γαϊδούρια από χώρες, όπως η Αιθιοπία, η Τανζανία και η Ουγκάντα. Η έκθεση είχε αποκαλύψει πώς τα γαϊδούρια -πολλά κλεμμένα από κοινότητες που βασίζονται στα ζώα για την επιβίωσή τους- μεταφέρονταν χωρίς πρόσβαση σε τροφή ή νερό, με ποσοστό έως και 20% να πεθαίνει στη διαδρομή. Τα σπασμένα πόδια ήταν σύνηθες φαινόμενο μετά τη μεταφορά και στα βίντεο καταγράφονταν εργάτες να σέρνουν τα γαϊδούρια από τα αυτιά και τις ουρές μέχρι τα σφαγεία.

Διεθνής αγώνας για τη διάσωση

Η διεθνής κατακραυγή αλλά και οι διαμαρτυρίες των ντόπιων πληθυσμών για τη γενοκτονία και το λαθρεμπόριο των σφαγιασμένων γαϊδουριών έχει αναγκάσει τα τελευταία χρόνια χώρες όπως η Μποτσουάνα, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, ο Νίγηρας, η Σενεγάλη, η Τανζανία και η Ουγκάντα να βάλουν λουκέτο στα κινεζικών συμφερόντων σφαγεία αλλά και να απαγορεύσουν την εξαγωγή δέρματος γαϊδάρου στην Κίνα. Πάνω από δώδεκα κυβερνήσεις έχουν αναλάβει δράση για να σταματήσουν αυτό το εμπόριο, κι αυτό διότι ξέρουν ότι αυτό κάνει φτωχούς τους πολίτες τους, αφού η εργασία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τα γαϊδούρια, που αποτελούν και τα μοναδικά εργαλεία για βασικές εργασίες, όπως η μεταφορά νερού και τροφίμων. Παρά τις απαγορεύσεις και τις επίσημες διαβεβαιώσεις πολλών αφρικανικών κυβερνήσεων ότι θα βάλουν τέλος σ’ αυτή τη φρίκη, δεκάδες είναι τα παράνομα σφαγεία που λειτουργούν σε διάφορες χώρες και το λαθρεμπόριο καλά κρατεί, με χιλιάδες γαϊδούρια συχνά να κλέβονται από αγροτικές κοινότητες και να ταξιδεύουν νηστικά μέχρι τον θάνατο για πολλές ημέρες, καθώς όταν είναι αδυνατισμένα, γδέρνονται ευκολότερα. Σύμφωνα με καταγγελίες, πολλές φορές τα γαϊδούρια σκοτώνονται από εργάτες που τα χτυπούν με ρόπαλα στο κεφάλι, καθώς ακόμα και η χρήση όπλων για τη θανάτωσή τους θεωρείται περιττό έξοδο.

Μετά την Αφρική ανοίγει η αγορά της Νότιας Αμερικής

Η πίεση που έχει ασκηθεί τα τελευταία χρόνια στις αφρικανικές χώρες μπορεί να μην έχει εξαλείψει οριστικά τη μαζική σφαγή γαϊδουριών, έχει όμως προκαλέσει αναταραχή και ελλείψεις στην κινεζική αγορά, που στρέφεται οργανωμένα πλέον στη Νότια Αμερική, απειλώντας και τους εκεί πληθυσμούς του ζώου. Στην κορυφή της επικινδυνότητας βρίσκεται η Βραζιλία, όπου από τη στιγμή που τα κινεζικά συμφέροντα μπήκαν στη χώρα, ο πληθυσμός των γαϊδουριών μειώθηκε κατά 28% χτυπώντας καμπανάκι για τον κίνδυνο αποδεκατισμού του ζώου στη χώρα, που τείνει να γίνει ο νέος μεγάλος προμηθευτής «ζελατίνης» για το «ejiao». Από την πλευρά τους, τόσο η PETA όσο ο βρετανικός οργανισμός Donkey Sanctuary ασκούν πιέσεις σε αξιωματούχους, εταιρείες και καταναλωτές σε όλο τον κόσμο να σταματήσουν να υποστηρίζουν αυτή τη σκληρή βιομηχανία. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για το «ejiao», συμπεριλαμβανομένων των σύγχρονων φαρμάκων και των φυτικών φαρμάκων, που είναι πιο αποτελεσματικά και δεν απαιτούν τη θανάτωση ζώων. Μόνο που οι κραυγές των ζώων αυτών δεν φτάνουν ποτέ στ’ αυτιά της ανθρωπότητας, που παρακολουθεί με αδιαφορία τη γενοκτονία τους. Ας γίνουμε η φωνή και η κραυγή τους.

Info

Το δέρμα του γαϊδουριού χρησιμοποιείται για την παρασκευή «ejiao», ενός ζελέ το οποίο στην Κίνα θεωρείται θεραπεία για μια σειρά προβλημάτων, από τα κρυολογήματα έως τη γήρανση. Σύμφωνα με το Donkey Sanctuary, το «ejiao», που ήταν κάποτε αυτοκρατορικό προνόμιο, σήμερα έχει μεγάλη ζήτηση και από τη μεσαία τάξη, με τη ζήτηση να έχει αυξηθεί κατά 20% σε ετήσια βάση μετά το 2013, απειλώντας με αφανισμό τα γαϊδούρια τόσο στην Αφρική όσο και στη Νότια Αμερική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL