Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.3°C19.1°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
14.6°C19.4°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.0°C
4 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C16.9°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.9°C15.2°C
0 BF 71%
Ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα / Συγκλονιστικές μαρτυρίες αυτοπτών - Συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα / Συγκλονιστικές μαρτυρίες αυτοπτών - Συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους

ΚΥΘΗΡΑ ΝΑΥΑΓΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ/EUROKINISSI

Σοκάρουν οι μαρτυρίες των αυτοπτών από τις επιχειρήσεις διάσωσης στα δύο φονικά ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα, που κόστισαν την ζωή σε τουλάχιστον 23 ανθρώπους.

«Περάσαμε πολύ δύσκολες στιγμές, να μην τις ζήσει κανείς αυτές τις εικόνες που είδαμε», είπε μιλώντας στο Open ο Σπύρος Κασιμάτης, εθελοντής που συμμετείχε στην προσπάθεια διάσωσης των ναυαγών στα Κύθηρα. «Κατ' αρχήν, ήταν ο ήχος. Ακατάληπτες κραυγές από 100 άτομα. Όταν είδα την εικόνα κάτω, την θάλασσα να τους αγγίζει μέχρι τους ώμους, να προσπαθεί να τους τραβήξει μέσα, καταταλαίνετε τι αισθάνθηκα». 

Όπως περιέγραψε, «το σχοινί το δικό μου δεν ήταν το μοναδικό, αλλά έτυχε να είναι το ιδανικό. Αφρόσχοινο, πάρα πολύ ελαφρύ, 20 μέτρα μήκος, μπορέσαμε και το δουλέψαμε. Ρίξαμε αυτό στους ανθρώπους, μπορέσαμε και τραβήξαμε έξω τους πιο πολλούς. Σημειώνεται ότι διασώθηκαν 80 άτομα (55 άνδρες, 7 γυναίκες και 18 παιδιά), αγνοούνται 10, ενώ ανασύρθηκαν τουλάχιστον 5 νεκροί. Το ποσοστό του 90% διασωθέντων με την αρχική εικόνα φαινόταν αδιανόητο ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, όπως είπε ο κ. Κασιμάτης.

«Προσπαθώ να το αποβάλω από τη μνήμη μου», είπε για τον άτυχο άνδρα που ενώ είχε φτάσει σε ύψος 7 μέτρων έπεσε στο κενό. «Είναι από τα άσχημα που ζήσαμε. Δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι, παρότι προσπαθούσαμε να τους εξηγήσουμε να βάλουν πόδι ή το σώμα μέσα στη θηλειά, σχεδόν κανείς δεν το έκανε. Ήταν τέτοιος ο πανικός τους που δεν το καταλάβαιναν, όσο και να το δείχναμε. Ο προϊστάμενος της Πυροσβεστικής κατέβηκε με κίνδυνο της ζωής του, να τους εξηγήσει ακριβώς αυτό. Δυστυχώς, δεν μπορούσαν να το καταλάβουν ... Χάσαμε δύο από αυτούς, πάρα πολύ άσχημο ... δεν το αφήσαμε να μας επηρεάσει, είχαμε πολλά άτομα από κάτω ... αν το είχαν καταλάβει, θα είχαμε σώσει παραπάνω».

Η προσπάθεια διάσωσης «κράτησε 4 ώρες περίπου. Ήταν πολλά τα άτομα, πολλή η διαδικασία. Όταν πιάνονταν πάνω από ένας, ήταν δύο ή τρεις κάποιες φορές, δεν τραβάγαμε το σχοινί. Ήταν αδύνατο να τους ανεβάσουμε. Τους φωνάζαμε να το αφήσουν, να τους ανεβάσουμε έναν-έναν. Αυτό καθυστέρησε πολύ τη διαδικασία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βοήθησε πάρα πολύ επίσης ο γερανός και ο εξαιρετικός χειριστής που ανέβασαν αρκετό κόσμο με τον μεγάλο σάκο, το big bag. Σημειώνεται ότι το τεράστιο μηχάνημα δεν πάταγε σε βράχο, αλλά σε έδαφος που δεν ήταν δεδομένο ότι δεν μπορεί να υποστεί κατολίσθηση λόγω του μεγάλους βάρους.Οι ναυαγοί ήταν τυχεροί μέσα στην ατυχία τους. Το σημείο μπορεί να απείχε μόνο 50-100 μέτρα από το λιμάνι, αλλά 10-20 μέτρα δίπλα υπήρχαν κοφτερά βράχια, που πιθανώς θα οδηγούσαν στο θάνατο περισσότερους.

Δεκαέξι γυναίκες, ένας έφηβος και ένας άνδρας περιλαμβάνονται στους 18 νεκρούς του ναυαγίου στην περιοχή Προβοσκίδα της Λέσβου. Το σημείο βρίσκεται από το Αϊβαλί στις τουρκικές ακτές, από όπου ξεκίνησαν υπό εξαιρετικά κακές καιρικές συνθήκες και ανέμους έντασης 7-8 μποφόρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως ανέφεραν διασωθέντες και μετέφερε ρεπόρτερ του Open, πλήρωσαν από 300 ως 600 ευρώ «το κεφάλι» για το φονικό ταξίδι, που τους οδήγησε στα βράχια των ακτών της Λέσβου. Εκεί, τα τεράστια κύματα τους έριξαν στα βράχια. Το ακόμη πιο τραγικό είναι ότι οι διακινητές γέμισαν αυτή την βάρκα που έστειλαν στα κύματα του Αιγαίου κυρίως με γυναίκες. Διασώθηκαν 10 γυναίκες ακόμη, από τις οποίες 4 είχαν βγει μόνες τους στη στεριά. Συνολικά, σε στέρεο έδαφος κατάφεραν να πατήσουν μόνο 15 άτομα, 11 άνδρες και 4 γυναίκες. Οι έρευνες συνεχίζονταν όλη τη νύχτα και σήμερα το πρωί, καθώς αναζητώνται άλλοι που μπορεί να βγήκαν στην στεριά ή τα σώματα άτυχων που έχει παρασύρει η θάλασσα.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι στην Λέσβο εντοπίστηκαν ακόμη 3 άτομα που κατάφεραν  να βγουν μόνα τους στην στεριά, ανεβάζοντας τον αριθμό των διασωθέντων στους 28. Μαζί με τους 18 νεκρούς, ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων επιβαινόντων στο φουσκωτό σε 46, όταν κατά δηλώσεις διασωθέντων βρίσκονταν σε αυτό «περίπου 40 άτομα».

Στα Κύθηρα από τους 95 επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο που βυθίστηκε, έχουν διασωθεί οι 80. Δεν έχουν ανασυρθεί ακόμη νεκροί που έχουν εντοπιστεί στη θάλασσα, λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών και του πολύ δύσκολου σημείου.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας Νίκος Κοκκάλας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL