Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Λέσβος - Κύθηρα / Συγκλονιστικές μαρτυρίες - Πώς κάτοικοι έσωσαν δεκάδες πρόσφυγες με γερανό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λέσβος - Κύθηρα / Συγκλονιστικές μαρτυρίες - Πώς κάτοικοι έσωσαν δεκάδες πρόσφυγες με γερανό

Ναυάγιο στα Κύθηρα
(SCREENSHOT/YOUTUBE.COM)

Λιγοστεύουν οι ελπίδες καθώς νυχτώνει, για τους εναπομείναντες αγνοούμενους των δύο ναυαγίων στη Λέσβο και στα Κύθηρα. Στο μεν πρώτο ναυάγιο μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 18 άνθρωποι και αναζητούνται άλλοι 9 ενώ όσον αφορά στο δεύτερο, 15 άνθρωποι αγνοούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνεται ότι στα Κύθηρα, όπου έχει μεταβεί κλιμάκιο της 1ης ΕΜAK με ελικόπτερο Super Puma για να συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης του λιμενικού, αν και δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένοι νεκροί, φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε επίσημα φωτογραφικά πρακτορεία δείχνουν ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Υπενθυμίζεται ότι από τους 95 ανθρώπους που βρίσκονταν στη βάρκα έχουν εντοπιστεί οι 80.

Στη Λέσβο, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, έχουν διασωθεί 25 άνθρωποι (11 άνδρες και 14 γυναίκες). Από αυτούς, οι εννέα γυναίκες έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης για παροχή πρώτων βοηθειών. Όσον αφορά στον τραγικό απολογισμό των νεκρών 16 γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους, όπως επίσης και ένας άνδρας και ένας έφηβος 15 ετών.

Περιγράφοντας στο Κόκκινο 105,5 τις δραματικές στιγμές τις οποίες έζησαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ναυάγησαν στα Κύθηρα, η Μάρθα Σταθάκη, επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στο νησί ανέφερε ότι οι φωνές των ανθρώπων που βρίσκονταν στη θάλασσα ζητώντας βοήθεια, κινητοποίησαν του κατοίκους να βοηθήσουν. Σε ερώτηση για το κατά πόσο η Περιφέρεια Αττικής στην οποία υπάγονται τα Κύθηρα βοήθησε με οποιονδήποτε τρόπο στις επιχειρήσεις διάσωσης, η κα Σταθάκη απάντησε μονολεκτικά «όχι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα ο κάτοικος του ίδιου νησιού και μέλος της ομάδας Αλληλεγγύης Κυθήρων, Γιώργος Διδυμιώτης, μιλώντας στο documentonews.gr ανέφερε ότι «χθες το βράδυ κατά τις 10 άρχισαν να έρχονται τα πρώτα μηνύματα ότι έγινε δυστύχημα και πρέπει να τρέξουμε να βοηθήσουμε. Το ναυάγιο έγινε κάτω από πάρα πολύ δυνατό μεγάλο βοριά. Το καραβάκι ήταν πολύ μικρό, ωστόσο μετέφερε στοιβαγμένους 95-100 ανθρώπους. Στο σημείο που χτύπησε ο βράχος έχει μεγάλο ύψος, πάνω από 15 μέτρα και δεν μπορείς να σκαρφαλώσεις να βγεις. Το Λιμενικό και το ελικόπτερο δεν μπορούσαν να πλησιάσουν από την κακοκαιρία. Ένας ιδιώτης ήρθε με έναν μεγάλο γερανό οικοδομής, έριξε μια «αμπούλα» –σαν μια μεγάλη σακούλα- έμπαιναν μέσα όσοι μπορούσαν και τους ανέβαζαν είτε έτσι είτε με σκοινί για 15 μέτρα. Η επιχείρηση αυτή κράτησε περίπου 4-5 ώρες. Οι περισσότεροι μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα και εκτός από την κακοκαιρία οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν μπάνιο οπότε αυτό επιδείνωσε την κατάσταση».

«Τους βλέπαμε να επιπλέουν πεθαμένοι» δήλωσε ο ίδιος αναφερόμενος σε όσους δεν κατάφεραν να βγουν στα βράχια και να διασωθούν από τους κατοίκους που έσπευσαν για βοήθεια. 

«Δεν υπάρχει πρόσβαση, δεν μπορείς να κατέβεις να τους βοηθήσεις, γιατί σκάει το κύμα στο βράχο, έχει και μια μεγάλη σπηλιά. Οι περισσότεροι είναι αφγανικής καταγωγής. Το ρούχα τους μυρίζουν πετρέλαιο, που χύθηκε πάνω τους όταν έγινε η πρόσκρουση στα βράχια. Τα πλύναμε και δεν φεύγει η μυρωδιά. Από το ιστιοφόρο δεν απέμεινε τίποτε, έχει γίνει χίλια κομμάτια και παντού επιπλέουν αντικείμενα των μεταναστών. Αυτή τη στιγμή οι επιβιώσαντες έχουν μεταφερθεί σε ένα σχολείο στο κέντρο του νησιού. Και μην ξεχνάμε ότι έχουμε ήδη 40 πρόσφυγες, γυναικόπαιδα, που κοιμούνται εδώ και 4 μέρες, στο Καψάλι, στο μόλο. Αισίως σήμερα θα μεταφερθούν σε σχολείο στην περιοχή Μητάτα. Πριν από ένα μήνα έφτασαν στο νησί άλλα 3 πλοία με συνολικά 270 ανθρώπους. Πλέον είναι συνεχής η ροή τέτοιων μικρών ιστιοπλοϊκών» δήλωσε ο κ. Διδυμιώτης.

Ο Δημήτρης Πρωτοψάλτης μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε ότι το ιστιοπλοϊκό διαλύθηκε στα βράχια και έβλεπες ανθρώπους να έχουν γαντζωθεί στα βράχια. Ο ίδος δήλωσε ότι έβγαλε τουλάχιστον πέντε κοριτσάκια, ενώ περιγράφοντας τις δραματικές ώρες, αναφέρθηκε στη στιγμή που βλέπει έναν άνθρωπο στη θάλασσα, να τον κοιτάζει και την επόμενη στιγμή, λίγο πριν τον σώσει, τον παίρνει η θάλασσα και εξαφανίζεται.

Μιλώντας στο Open tv ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, δήλωσε ότι δίχως τον γερανό που έφεραν οι κάτοικοι σήμερα θα μιλάγαμε για 80 με 90 νεκρούς. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι διασώστες του λιμενικού λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν μπορούν να επιχειρήσουν ενώ πρόσθεσε ότι με βάση την πρόβλεψη του καιρού και αύριο αναμένεται να συνεχιστούν οι ίδιες συνθήκες στα Κύθηρα.

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ 3 ο δήμαρχος Κυθήρων, δήλωσε ότι «διεσώθησαν 80 άνθρωποι με υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι οποίες κράτησαν πέντε ώρες. Δυστυχώς οι νεκροί είναι μεταξύ 15-20, δεν έχουν βρεθεί ακόμα όλοι, άλλοι λένε ότι ήταν 95 μέσα στο σκάφος, άλλοι λένε ότι ήταν 100. Μπορώ να σας πω ότι μπροστά μου πνίγηκαν έξι άνθρωποι εχθές το βράδυ. Υπήρξε μία μεγάλη κινητοποίηση, το σημείο της διάσωσης ήταν πάρα πολύ δύσκολο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL