Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.0°C18.7°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C15.7°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C15.4°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
17.1°C18.6°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
9 °C
8.9°C8.9°C
0 BF 100%
Βασιλική Θάνου / Κάποιοι οφείλουν μια συγγνώμη για τις συκοφαντίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βασιλική Θάνου / Κάποιοι οφείλουν μια συγγνώμη για τις συκοφαντίες

Η Βασιλική Θάνου
INTIME/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Στην αντεπίθεση πέρασε η επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου μετά την εκ νέου αρχειοθέτηση των καταγγελιών του Ανδρέα Βγενόπουλου σε βάρος της και τη δημοσιοποίηση ηχητικού αρχείου από το iefimerida.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κάποιοι οφείλουν έστω μια συγγνώμη. Δεν αναμένω, βέβαια, ότι θα το πράξουν», σημειώνει η Β. Θάνου σε άρθρο της και περιγράφει το χρονικό της δικαστικής υπόθεσης.

Παράλληλα, αναφερόμενη στο συκοφαντικό δημοσίευμα του iefimerida.gr «έσπευσαν να υιοθετήσουν και να αναπαραγάγουν κάποια πολιτικά πρόσωπα και κάποιοι δημοσιογράφοι και ΜΜΕ, κάνοντας μεγάλο θόρυβο και διασύροντας» το πρόσωπό της αναφέρει η ίδια και επισημαίνει: «Τώρα απόλυτη σιωπή, ουδεμία αναφορά σχετικά με την αρχειοθέτηση των συκοφαντικών καταγγελιών».

«Πλήρης παραβίαση τόσο των κανόνων ηθικής και δεοντολογίας όσο και της σωστής δημοσιογραφίας και της αντικειμενικής ενημέρωσης. Προφανώς αυτές για κάποιους είναι έννοιες άγνωστες».

Αναλυτικά το άρθρο της Β. Θάνου:

«Μετά την εκ νέου αρχειοθέτηση των καταγγελιών του Α. Βγενόπουλου σε βάρος της Β. Θάνου, κάποιοι οφείλουν έστω μια συγγνώμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, μετά την ανάσυρση και τη νέα έρευνα της από 11/5/2016 μηνυτήριας αναφοράς του επιχειρηματία Α. Βγενόπουλου, έκρινε με την υπ’ αριμ. 1503/2022 διάταξή του ότι δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής σε βάρος της επιτ. προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου και ότι η υπόθεση πρέπει να τεθεί και πάλι στο αρχείο.

Η ανάσυρση της υπόθεσης έγινε με αφορμή το από 23/2/2022 δημοσίευμα της ιστοσελίδας iefimerida.gr, με τίτλο «Ηχητικό ντοκουμέντο του Βγενόπουλου καίει Θάνου – Παπαγγελόπουλο και παραδικαστικό. Πώς τον εκβίαζαν», στο οποίο παρουσιαζόταν ένα ηχητικό-συνομιλία μεταξύ του Βγενόπουλου και της Δ.Μ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τη συνομιλία αποδεικνυόταν η βασιμότητα της καταγγελίας Βγενόπουλου, περί εκβιασμού του από την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Επίσης, η αρθρογράφος, για να δικαιολογήσει την από μέρους της κατάφωρη παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, που προέκυπτε από την ήδη υπάρχουσα πράξη αρχειοθέτησης (1/2017), που είχε εκδοθεί μετά από προκαταρκτική εξέταση διάρκειας έξι μηνών, από την αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη, προσπάθησε να την αποδημήσει, παρουσιάζοντας ψευδώς ότι η έρευνα έκλεισε εσπευσμένα μέσα σε πέντε ημέρες και ότι ήταν διαβλητή και αποτέλεσμα μεθόδευσης.

Ο οικονομικός εισαγγελέας, ύστερα από νέα έρευνα αρκετών μηνών και έλεγχο του συνόλου των αποδεικτικών στοιχείων, κατέληξε ότι δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής της προέδρου του Αρείου Πάγου και ότι «τίθεται στο αρχείο η ανασυρθείσα δικογραφία». Σε ένα μεγάλο μέρος της πράξης αρχειοθέτησης, ο εισαγγελέας παραπέμπει ρητά και κατά λέξη στο σκεπτικό και στις αιτιολογίες της προηγούμενης πράξης της αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, το περιεχόμενο της οποίας επιβεβαιώνει.

Κάνει ειδική αναφορά στο στοιχείο του ηχητικού, το οποίο εμφάνισε η ιστοσελίδα iefimerida.gr, έξι χρόνια μετά τον θάνατο του Βγενόπουλου, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο καταγγέλλων Βγενόπουλος (ο οποίος κατέγραψε τη συνομιλία) δεν χρησιμοποίησε ποτέ εν ζωή το στοιχείο αυτό, για να στηρίξει την καταγγελία του, καταλήγοντας ότι η ηχητική συνομιλία δεν συνείσφερε στην απόδειξη του περιεχομένου των καταγγελιών, όπως ειδικότερα αναλύεται στη διάταξη αρχειοθέτησης.

Η προκαταρκτική εξέταση περατώνεται, χωρίς κλήση για λήψη εξηγήσεων

Επισημαίνει επίσης ότι νόμιμα περατώνεται η προκαταρκτική εξέταση χωρίς κλήση για λήψη εξηγήσεων, παρότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ζήτησε, με αίτησή της να κληθεί «ώστε να μην υπάρξει οποιοδήποτε αδιευκρίνιστο σημείο», διότι δεν προκύπτουν ενδείξεις για την κίνηση ποινικής δίωξης. Κατά συνέπεια, κατέπεσαν, για δεύτερη φορά, οι κατασκευασμένες κατηγορίες του Βγενόπουλου κατά της Β. Θάνου.

Επιπλέον, κατέπεσαν και όλοι οι συκοφαντικοί και δυσφημιστικοί ισχυρισμοί της ιστοσελίδας iefimerida.gr, ότι δηλαδή από το εμφανισθέν στις 23/2/2022 ηχητικό αποδεικνύονταν δήθεν οι καταγγελίες του Βγενόπουλου και ότι η προηγούμενη εισαγγελική διάταξη αρχειοθέτησης ήταν δήθεν διαβλητή. Το ως άνω συκοφαντικό σε βάρος της Β. Θάνου δημοσίευμα έσπευσαν να υιοθετήσουν και να αναπαραγάγουν κάποια πολιτικά πρόσωπα και κάποιοι δημοσιογράφοι και ΜΜΕ, κάνοντας μεγάλο θόρυβο και διασύροντας το πρόσωπό της. Τώρα απόλυτη σιωπή, ουδεμία αναφορά σχετικά με την αρχειοθέτηση των συκοφαντικών καταγγελιών.

Πλήρης παραβίαση τόσο των κανόνων ηθικής και δεοντολογίας όσο και της σωστής δημοσιογραφίας και της αντικειμενικής ενημέρωσης. Προφανώς αυτές για κάποιους είναι έννοιες άγνωστες.

Κάποιοι οφείλουν έστω μια συγγνώμη. Δεν αναμένω, βέβαια, ότι θα το πράξουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL