Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Θεόδωρος Λύτρας / Επιβεβαιώνει ότι του έκοψαν την πρόσβαση στα δεδομένα του ΕΟΔΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεόδωρος Λύτρας / Επιβεβαιώνει ότι του έκοψαν την πρόσβαση στα δεδομένα του ΕΟΔΥ

ΛΥΤΡΑΣ
screenshot Youtube

Επιβεβαιώνει το ότι του έκοψαν την πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα από τον ΕΟΔΥ, με μία κίνηση που είναι ένδειξη ανασφάλειας ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρος Λύτρας, που συνυπογράφει με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Θανάση Τσιόδρα την επικαιροποιημένη έκθεση για την θνητότητα διασωληνωμένων με covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με αναρτήσεις του στα social media και απαντώντας σε αιτιάσεις που δέχθηκε ο ίδιος αντί να τις δεχθεί ο ΕΟΔΥ, ο κ. Λύτρας τονίζει ότι «είναι πράγματι αντιδεοντολογικό εκ μέρους του ΕΟΔΥ να δίνει επιλεκτικά πρόσβαση στα στοιχεία επιτήρησης κατά το δοκούν και να την αίρει επίσης κατά το δοκούν. Η ανοιχτή πρόσβαση στα πρωτογενή δεδομένα είναι όρος διαφάνειας, που δημιουργεί εμπιστοσύνη» και όπως δηλώνει, είναι αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα «στα οποία κόπηκε η πρόσβαση μου».

Σημειώνει επίσης ότι «μετά τη δημοσίευση της τελευταίας μελέτης μας, άρχισε να γίνεται ευρύτερα κατανοητό πόσο σημαντικά είναι τα ανοιχτά δεδομένα» και ότι ελπίζει «να το κατανοήσουν κάποια στιγμή και οι αρμόδιοι, και να προβούν σε ριζικές αλλαγές. Διότι τουλάχιστον στην επιδημιολογία, σοβαρή έρευνα δεν μπορεί να γίνει με το να ζητάς δεδομένα (για να αναλύσεις κάτι τόσο σημαντικό όπως η υπερβάλλουσα θνησιμότητα) και να σου τα αρνούνται 5 μήνες μετά με γραφειοκρατικού τύπου προφάσεις».

Ταυτόχρονα, σχολιάζοντας τις νέες επιθέσεις που δέχθηκαν οι συντάκτες της έκθεσης από την κυβέρνηση, ο κ. Λύτρας τονίζει ότι «δεν υπάρχει "καλή" και "κακή" έρευνα, ευχάριστη και μη ευχάριστη. Υπάρχει μόνο έρευνα, που προσπαθεί να πλησιάσει την αλήθεια και την πραγματικότητα. Και ότι τα κλειστά, ασφυκτικά ελεγχόμενα δεδομένα είναι ένδειξη ανασφάλειας, ενώ τα OpenData είναι ένδειξη δύναμης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL