Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Εκπαιδευτικοί / Μαζική συγκέντρωση στην Ευελπίδων απέναντι στον αυταρχισμό του υπουργείου Παιδείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκπαιδευτικοί / Μαζική συγκέντρωση στην Ευελπίδων απέναντι στον αυταρχισμό του υπουργείου Παιδείας

ΔΟΕ δάσκαλοι
(INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Με μεγάλη συγκέντρωση στην Ευελπίδων στις 12.30 το μεσημέρι ετοιμάζονται να απαντήσουν οι εκπαιδευτικοί στην απαράδεκτη τακτική του υπουργείου Παιδείας να τους σέρνει για άλλη μια φορά στα δικαστήρια, αμφισβητώντας το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην απεργία.

Την ώρα εκείνη είναι προγραμματισμένο να εκδικαστεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η κατεπείγουσα αγωγή που κατέθεσε η Νίκη Κεραμέως, ζητώντας να κριθεί παράνομη η κηρυχθείσα από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) απεργία - αποχή από κάθε καθήκον που σχετίζεται με τους νέους θεσμούς του Ενδοσχολικού Συντονιστή και του Παιδαγωγικού Συμβούλου - Μέντορα.

Πρόκειται για την πέμπτη αγωγή που καταθέτει η υπουργός Παιδείας κατά των εκπαιδευτικών μέσα σε διάστημα μόλις λίγων μηνών. Η αγωγή εναντίον της ΔΟΕ επρόκειτο να εκδικαστεί την περασμένη Παρασκευή, την ίδια ημέρα που κατατέθηκε, αλλά πήρε αναβολή για σήμερα Δευτέρα.

Η Νίκη Κεραμέως ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγορεί (δια των δικηγόρων του υπουργείου Παιδείας ) τη ΔΟΕ - και κατ' επέκταση τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην απεργία από τους Μέντορες-Συντονιστές - ότι με την απεργία της διαπράττει ...«νόθευση του δημοκρατικού πολιτεύματος, αφού η άσκηση της πολιτικής εξουσίας, φορέας της οποίας είναι το σύνολο του λαού και όχι τα συνδικάτα εργαζομένων και εργοδοτών, έχει ανατεθεί στα κρατικά όργανα».

«Αν και αναμενόμενη, με δεδομένα τα όσα ζήσαμε το τελευταίο διάστημα με την παρόμοια αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. για την απεργία-αποχή για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, είναι απαράδεκτη η στάση του Υπουργείου Παιδείας να οδηγεί τη ΔΟΕ για μια ακόμα φορά στις αίθουσες των δικαστηρίων με διαδικασίες fast track που ξεπερνούν κάθε νοσηρή φαντασία» τονίζει η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της. Υπενθυμίζει δε ότι μετά τις προσφυγές της κυβέρνησης κατά των απεργιακών αγώνων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους εργαζόμενους του ΕΟΔΥ  και του ξενοδοχείου «Τιτάνια», τώρα έρχεται η σειρά του κλάδου των δασκάλων.

«Δεν έχουμε καμία αυταπάτη σε σχέση με την απόφαση του δικαστηρίου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τον κυβερνητικό αυταρχισμό, τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και τις προειλημμένες δικαστικές αποφάσεις ως μια κανονικότητα» τονίζει η ΔΟΕ.

«Όση λάσπη και αν ρίχνει το Υπουργείο Παιδείας, όσα ψέματα και αν χρησιμοποιεί για να συκοφαντήσει τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που δίνουν καθημερινή μάχη για τη  μόρφωση των μαθητών, που κρατάνε όρθια τα σχολεία χωρίς καμία στήριξη η αλήθεια και το δίκιο δε λερώνονται. Μέσα στα σχολεία μας, μέσα στις τάξεις, οι γονείς και οι μαθητές μας γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει, κρίνουν με βάση την πείρα τους» σημειώνει.

Η ΔΟΕ έχει προχωρήσει σε διευκολυντική στάση εργασίας σήμερα Δευτέρα από τις 11:30 μέχρι 13:15 για το πρωινό και από 13:15 έως τις 17:30 για το ολοήμερο.

Στο πλευρό της ΔΟΕ είναι και η ΟΛΜΕ, καταγγέλλοντας τη στάση του υπουργείου Παιδείας. «Η “επιχειρηματολογία” της υπουργού ότι οι απεργίες εν ολίγοις νοθεύουν τη δημοκρατία  είναι αυτή που πραγματικά απειλεί τη δημοκρατία» τονίζει και κηρύσσει επίσης τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας (11-2), καλώντας τα μέλη της να παραστούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Υπενθυμίζεται ότι την τακτική του αυταρχισμού και της καταστολής, αντί της συνεννόησης και του διαλόγου, που έχει επιστρατεύσει για μια ακόμη φορά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καταδίκασε η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει πάραυτα τις πρακτικές αυτές και «να ξεκινήσει ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τη ΔΟΕ για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, που θα διασφαλίζει τη δημοκρατία στο σχολείο και την παιδαγωγική καταλληλόλητα των όποιων μέτρων, και δεν θα επιβαρύνει αφόρητα το εκπαιδευτικό έργο χωρίς ουσιαστικό όφελος».

(Φωτογραφία αρχείου)
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL