Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Η COP27 εν μέσω κλιματικής αλλαγής και ενεργειακής κρίσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η COP27 εν μέσω κλιματικής αλλαγής και ενεργειακής κρίσης

COP26
EPA/ROBERT PERRY

Βρισκόμαστε στα μέσα Σεπτεμβρίου και, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αρχίζει η προετοιμασία για τη συνδιάσκεψη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η COP27 φέτος θα γίνει στην Αίγυπτο.

Από τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει. Οι κυβερνήσεις και οι ηγέτες του κόσμου, από τον Τραμπ που αποχώρησε από όποια συμφωνία μέχρι τους αδύναμους ηγέτες του κόσμου που εκστομίζουν κούφια λόγια και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, αρνούνται να λάβουν οποιαδήποτε μέτρα. Όμως η δραματική κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, με την κλιματική αλλαγή να κάνει ορατή την παρουσία της καθημερινά.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν αποκαλυπτικό. Το Copernicus (1) αναφέρει ότι το φετινό καλοκαίρι στην Ευρώπη ήταν το πιο ζεστό από το 1991, με τη μέση θερμοκρασία του αέρα να είναι 0,3οC πάνω από τον κανονικό μέσο όρο. (2) Οι παρατεταμένοι καύσωνες προκάλεσαν, ιδιαίτερα σε Δυτική Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, σφοδρές δασικές πυρκαγιές (Γαλλία, Πορτογαλία, Καλιφόρνια), θερμοκρασίες ρεκόρ (π.χ., Λονδίνο), έντονη ξηρασία και τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκλήθηκαν από τις μεγα-φωτιές. Η έλλειψη βροχών στη Δυτική και στην Κεντρική Ευρώπη ήταν τόσο έντονη, ώστε έπεσε η στάθμη των μεγάλων ποταμών. Έτσι, αποκαλύφθηκαν βυθισμένα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο γερμανικά πλοία στον Δούναβη και χαραγμένα μηνύματα του 16ου αιώνα στις «πέτρες της πείνας» (3), στις όχθες του ποταμού Έλβα. Η έντονη ξηρασία απείλησε το Λονδίνο και περιοχές της Αγγλίας με έλλειψη ακόμα και πόσιμου νερού. H χαμηλή στάθμη των υδάτων των ποταμών προκάλεσε μείωση και, πιθανόν, διακοπή της ποταμοπλοΐας. Τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά, καθώς μεγάλο μέρος των εμπορευμάτων, και μάλιστα καύσιμα, ιδιαίτερα στην Κεντρική Ευρώπη και σε χώρες όπως η Αυστρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σερβία, διακινείται μέσω των ποταμών. Η χαμηλή στάθμη των ποταμών και η μειωμένη παροχή τους ανάγκασαν πολλούς να μειώσουν την υδροηλεκτρική παραγωγή. Οι διαδοχικοί καύσωνες συνοδεύτηκαν από υψηλή θερμοκρασία των νερών πολλών ποταμών που χρησιμοποιούνται σαν ψυκτικό σε πυρηνικούς αντιδραστήρες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα η Γαλλία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλεκτροπαραγωγή των πυρηνικών εργοστασίων, να μειώσει το φορτίο τους σημαντικά, φτάνοντας σε μείωση πολλές φορές κατά 70%.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν περιορίστηκαν μόνο στην Ευρώπη. Η Βραζιλία γνωρίζει τον μεγαλύτερο αριθμό πυρκαγιών, στην Κίνα η πτώση της στάθμης του ποταμού Γιανγκτσέ αποκάλυψε βουδιστικό ναό, ενώ περιοχές της Ινδίας και του Πακιστάν γνώρισαν πρωτοφανείς μουσώνες. Η Ελλάδα, σε ένα παράξενο καπρίτσιο της τύχης, παρουσίασε δύο πρόσωπα. Μετά τις αυξημένες δασικές πυρκαγιές του πρώτου επταμήνου που κατέκαψαν ακόμα και προστατευόμενες περιοχές (Δαδιά, Βάλια Κάλντα, Θάσος) και τον δεύτερο θερμότερο Ιούλιο στη Δυτική Ελλάδα από το 2010 (4), γνώρισε τον δεύτερο ψυχρότερο Αύγουστο (5)πάλι από το 2010. Αποτέλεσμα, πολύ λιγότερες, σχετικά, δασικές πυρκαγιές.

Το καλοκαίρι που, ακόμα στον Νότο της Ευρώπης, διανύουμε είναι ένα από τα πιο ακραία των τελευταίων ετών και οι πρόσφατες εκθέσεις διεθνών και εθνικών υπηρεσιών σημειώνουν ανησυχητικά στοιχεία. Η ΝΟΑΑ (6) αναφέρει ότι η μέση στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει κατά 97 χιλιοστά από το 1993. (7) Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας οφείλεται τόσο στο λιώσιμο των παγετώνων όσο και στη θερμική διαστολή του νερού. Τα αέρια του θερμοκηπίου, μετά τη δραματική μείωσή τους το 2020, αποτέλεσμα της μείωσης των παραγωγικών διαδικασιών και του λοκντάουν του 2020, το 2021 έφτασαν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Το διοξείδιο του άνθρακα πια είναι στα επίπεδα των 414 ppm.(8) Η επιβεβαίωση έρχεται και από την ΕΕΑ (9), η οποία σημειώνει την άνοδο των εκπομπών αερίων, δίνοντας και πίνακα των επιτευγμάτων. Η Ε.Ε., μαζί με το Η.Β., κατάφερε κατά μέσο όρο μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων κατά 34,4% (10), με την Ελλάδα να επιτυγχάνει μόλις 27%, μακριά από τον στόχο για μείωση 55% μέχρι το 2030, ιδιαίτερα μετά τη νέα ενεργειακή ταξινομία της Ε.Ε. για την ενέργεια (συνέχιση χρήσης ορυκτών καυσίμων, πυρηνική ενέργεια) και την αυξητική επαναφορά της χρήσης άνθρακα ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση. (11)

Αντιμετωπίζοντας τα πολλαπλά προβλήματα, μέρος των οποίων είναι η προϊούσα ενεργειακή κρίση, οι αυξημένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ανθρωπότητα πρέπει να αντιδράσει, αλλιώς το μέλλον προοιωνίζεται ζοφερό. Ο γ.γ. του ΟΗΕ ήδη έχει προειδοποιήσει. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες ήρθε στο φως προκαταρκτική έκθεση με την οποία η Ε.Ε. προειδοποιεί ότι «οι παγκόσμιες προσπάθειες για το κλίμα δεν επαρκούν» (12) και οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου πρέπει να βελτιώσουν τους στόχους τους και την απόδοση των μέτρων για τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Τον Νοέμβριο αρχίζει στην Αίγυπτο η COP27. Η διεθνής συνδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή έχει ως βασικό στόχο τη συνέχιση της υλοποίησης της Συμφωνίας του Παρισιού, όπως αποφασίστηκε και στην COP26 της Γλασκώβης. Οι, μέχρι σήμερα, προσπάθειες δεν έχουν αποφέρει τους αναμενόμενους καρπούς και φαίνεται ότι οι δεσμεύσεις δεν επαρκούν. Η COP27 πρέπει να καταφέρει να επιτύχει μείωση των εκπομπών, οικοδόμηση των αντοχών στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να ανταποκριθεί επιτυχώς στην «κλιματική» χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών. Εν μέσω αυξημένων ακραίων καιρικών φαινομένων και της ενεργειακής κρίσης, η COP27 πρέπει να αναζητήσει και να ανανεώσει την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών, ώστε να εφαρμοστεί με επιτυχία το εμβληματικό Σύμφωνο του Παρισιού.

 

* Η Χαρά Καφαντάρη είναι βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 

1. C3S Copernicus Climate Change Service.

2. https://climate.copernicus.eu/copernicus-summer-2022-europes-hottest-record

3. Hungersteine. Στην επιγραφή του 1616 που αποκαλύφθηκε σε όχθη του ποταμού Έλβα είναι χαραγμένο το μήνυμα «Wenn du mich siehst, dann weine» (Όταν με δεις, τότε κλάψε), προειδοποιώντας περαστικούς για επερχόμενη λειψυδρία.

4. https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2355

5.  https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2395

6. Νational Oceans and Atmospheric Administration των ΗΠΑ

7. https://www.noaa.gov/news-release/bams-report-record-high-greenhouse-gases-sea-levels-in-2021

8. Op. cit.

9. European Environmental Agency

10. Οι μειώσεις των εκπομπών υπολογίζονται για το χρονικό διάστημα 1990-2020.

11. file:///E:/Downloads/EU%20NIR%20May%202022.pdf

12. https://www.reuters.com/business/environment/eu-urge-big-polluters-toughen-climate-pledges-by-cop27-summit-draft-2022-08-25/

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL