Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Μην είμαι του ανδρός μου ή ίσως του πατρός μου;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μην είμαι του ανδρός μου ή ίσως του πατρός μου;

Θα πούνε ότι η επίθεση στην Κατερίνα Νοτοπούλου και πιο πριν στην Έφη Αχτσιόγλου είναι εμφανής μισογυνισμός, αλλά δεν θα συμφωνήσω (ακριβώς). Δεν πιστεύω ότι είναι μόνο μισογυνισμός με τους όρους της αμιγούς πατριαρχικής εξήγησης. Πιστεύω ότι είναι εργαλειοποιημένο μίσος ακριβώς επειδή οι γυναίκες παραμένουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Με ένα σμπάρο, δύο συντηρητικά αντανακλαστικά. Εν ολίγοις, τις μισούν επειδή είναι αριστερές και παρεμπιπτόντως βολεύει που είναι και γυναίκες.

Στην αρχή ήταν τα μπράτσα της Αχτσιόγλου, αλλά η επίθεση έγινε μόνο από τρολ και την υπερασπίστηκαν ακόμη και στελέχη της κυβέρνησης. Η Αχτσιόγλου είναι νέα, είναι αριστερή, είναι γυναίκα, είναι πολιτικός, αλλά έχει ακόμη ένα στοιχείο: είναι μάνα. Και μάλιστα με σύντροφο. Επομένως, την ιερότητα της μάνας δεν μπορείς να τη θίξεις και πάρα πολύ. Η προπαγάνδα εναντίον της Αχτσιόγλου δεν τους βγήκε.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, όμως, είναι νέα, αριστερή, γυναίκα και πολιτικός, αλλά δεν είναι κάποιου ανδρός. Ή, έστω, κάποιου πατρός. Τόλμησε να υψώσει φωνή στον πρύτανη του ΑΠΘ και πλέον δεν της επιτέθηκαν τα τρολ, αλλά ο Νίκος Σωτηρόπουλος, στέλεχος της Ν.Δ., και ο Προκόπης Δούκας από τον αέρα της ΕΡΤ, μάλιστα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, είπαν ότι είναι βύσμα, ο ένας, μια... καθαρίστρια που έγινε υπουργός και ότι είναι «προωθημένη», ο άλλος. Μια γυναίκα που κάνει πολιτική επειδή κάποιος άντρας τη βοήθησε. Αδυνατώ να επεκταθώ στην ανάλυση αυτής της χυδαιότητας, με συγχωρείτε.

Για όλες μας έχουν πει κάποια στιγμή κάτι αντίστοιχο: ή ότι είμαστε του ανδρός μας ή ότι είμαστε του πατρός μας. Όσο νεότερες, τόσο πιο πολύ κι αν έχουμε ακούσει ιστορίες για αγρίους. Το 2015 οι νεότερες βουλευτίνες μας έγιναν πρωτοσέλιδο στο Πρώτο Θέμα ως... «οι Άγγελοι του Τσίπρα». Η Αχτσιόγλου γινόταν είδηση ως η σέξι υπουργός, τη στιγμή που περνούσε νομοσχέδια υπέρ των χρόνια πασχόντων, ας πούμε. Τώρα η Νοτοπούλου είναι βορά κάθε δήθεν λειτουργού της ελεύθερης ραδιοφωνίας, ο οποίος ούτε μετανιώνει ούτε καν ενδιαφέρεται να προσποιηθεί ότι αντιλαμβάνεται. «Αν εγώ είμαι σεξιστής, ο Αντετοκούνμπο είναι ανθέλληνας» είπε σεμνότατα την επόμενη ημέρα.

Αντί επιλόγου, θέλω να υπενθυμίσω μια καραμπινάτη εργαλειοποίηση του μισογυνισμού δώδεκα χρόνια πριν. Μετά τον βιτριολισμό της Κωνσταντίνας Κούνεβα κυκλοφορούσε ότι δεν δέχθηκε δολοφονική επίθεση επειδή ήταν συνδικαλίστρια καθαρίστρια. Δέχθηκε επίθεση επειδή τα είχε με το αφεντικό και απειλούσε ότι θα το πει στη γυναίκα του. Κι αυτά τα αναπαρήγαγε και κόσμος «προοδευτικός».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL