Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Πανεπιστημιακή αστυνομία / Ούτε στο ΕΚΠΑ, ούτε πουθενά!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανεπιστημιακή αστυνομία / Ούτε στο ΕΚΠΑ, ούτε πουθενά!

132196215copy.jpg

Το πρωί της Τρίτης βρήκε τους φοιτητές μπροστά από τις πύλες των σχολών τους στο ΕΚΠΑ. Τους βρήκε με τις ζακέτες τους, απόρροια του κρύου που έβαλε ξαφνικά το βράδυ, αλλά με τα πανό τους τεντωμένα και τη φωνή τους σταθερή: «Ούτε στο ΕΚΠΑ, ούτε πουθενά! Η αστυνομία πόδι δεν πατά!».

Λίγες ώρες νωρίτερα, βράδυ ακόμη, διακωμωδούσαν την ασφυκτική τους περικύκλωση βγάζοντας μπροστά τις κιθάρες. «Βάλτε στα ΜΑΤ ωράριο βραδινό, εμείς δεν το κουνάμε από δω». Η αφοσίωση αυτή στον αγώνα τους για την υπεράσπιση της δημοκρατίας μέσα στα πανεπιστήμια υποχρέωσε σε μια πρώτη υποχώρηση την αστυνομία, η οποία απέσυρε τις δυνάμεις της το ξημέρωμα και δεν τις επανέφερε ξανά στον χώρο.

Οι φοιτητές παρέμειναν στις πύλες περίπου μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Στη συνέχεια μετακινήθηκαν με τα λεωφορεία της γραμμής και το μετρό έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.  Ήθελαν να κατευθυνθούν στο κτήριο με πορεία από την Ούλοφ Πάλμε, ωστόσο η αστυνομία τούς απαγόρευσε να κλείσουν οποιοδήποτε τμήμα του δρόμου. Ακόμη κι έτσι όμως, κατάφεραν να ακουστούν ξανά οι λόγοι της αντίδρασης τους και σε ένα σημείο ορατό για έναν από τους δύο αρμόδιους υπουργούς. «Απ’ τα ιδρύματά μας δεν λείπει η αστυνομία. Δώστε λεφτά για καθηγητές, βιβλία».

Πιο αναλυτικά, στο συλλογικό κείμενο που μοίραζαν ανέφεραν ότι τη στιγμή που οι οικογένειές τους στενάζουν από τα βάρη της ακρίβειας, των τιμών του ρεύματος, τη στιγμή που χιλιάδες φοιτητές αγωνιούν για το αν θα βρουν δωμάτιο στην εστία, αν θα τα βγάλουν πέρα με το νοίκι, αν το τμήμα τους θα έχει τους απαραίτητους καθηγητές τη νέα χρονιά, η κυβέρνηση επιλέγει να απαντήσει στις δίκαιες διεκδικήσεις με την παρουσία τής αστυνομίας, και μάλιστα εν μέσω εξεταστικής περιόδου.

Δίπλα τους στον δρόμο ήταν και οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι του πανεπιστημίου, με την ομοσπονδία τους να τονίζει, όπως και οι φοιτητές, ότι «η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας έρχεται να διασφαλίσει την όλο και μεγαλύτερη είσοδο των επιχειρήσεων στα ιδρύματα με βάση τις κατευθύνσεις του νέου νόμου-πλαισίου που ψήφισε μέσα στο κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση».

Και ενώ στη λεωφόρο Παναγιώτη Κανελλόπουλου, όπου βρίσκεται το υπουργείο, ακουγόταν ακόμη ένα σύνθημα, «Έξω τα ΜΑΤ απ’ όλες τις σχολές. Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές», την ίδια ώρα στην Πρυτανεία στα Προπύλαια οι φοιτητές άνοιγαν πανό με μήνυμα «Να μην ξαναπατήσει η αστυνομία στο ΕΚΠΑ. Να τοποθετηθεί τώρα η Πρυτανεία». Η Σύγκλητος, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εκείνη την ώρα, αναβλήθηκε, σε μια προσπάθεια αποφυγής, καθώς φαίνεται, της κινητοποίησης.

Η βεντάλια των αντιδράσεων από τους φοιτητές ολοκληρώθηκε με συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων τους, αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου. Κατά τη διάρκειά της οι εκπρόσωποι των φοιτητών και των εργαζομένων κατήγγειλαν την αναίτια επίθεση των ΜΑΤ το βράδυ της Δευτέρας και επανέλαβαν το αίτημά τους να μην μπει η πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές. «Η απάντηση του υφυπουργού ήταν ότι “με εντολή της κυβέρνησης και σε πλήρη συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές ο νόμος θα εφαρμοστεί”»!

Σε απάντηση της κυβερνητικής επιμονής, οι φοιτητές καλούν σε μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια, απευθύνοντας «πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στους καθηγητές, τους εργαζόμενους των πανεπιστημίων, στα εργατικά σωματεία και σε όλο τον λαό». Την επόμενη μέρα, ίδια ώρα, στις πύλες του ΕΚΠΑ θα γίνει η σύσκεψη συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων για να συζητηθεί η συνέχεια της δράσης των φοιτητών. Τέλος, στόχος είναι να γίνονται κάθε απόγευμα πολύμορφες δράσεις στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης ώστε να αποτραπεί διά της μαζικής παρουσίας «η εισβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL