Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Γρηγόρης Γεροτζιάφας / Γιατί κόλλησα κορωνοϊό στις διακοπές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γρηγόρης Γεροτζιάφας / Γιατί κόλλησα κορωνοϊό στις διακοπές

ΓΕΡΟΤΖΙΑΦΑΣ

Στις διακοπές του στην Ικαρία «συναντήθηκε» τις τελευταίες ημέρες με τον κορωνοϊό ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Με αφορμή τη νόσησή του με πολύ ήπια συμπτώματα, μιλά στο iatronet.gr, αξιολογεί τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του ότι μετά το φθινόπωρο μπορεί να ζήσουμε μια επανάληψη του περσινού φονικού επιδημικού κύματος. Για το λόγο αυτό, ζητεί να υπάρξει ευρεία καμπάνια για την τέταρτη δόση του εμβολίου, ενώ προτείνει τοπικά στοχευμένα μέτρα σε περιοχές με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. 

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας βρέθηκε διαδοχικά τους τελευταίους τρεις μήνες σε Παρίσι, Λονδίνο, Μπέργκαμο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ικαρία. Ήταν όμως στο νησί του ανατολικού Αιγαίου που κόλλησε Covid, πιθανώς σε μια συναυλία, όπως εκτιμά σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «το “γενικό ιικό φορτίο” που κυκλοφορεί στους ανοιχτούς χώρους συνεύρεσης της Ικαρίας είναι πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με το Παρίσι, το Bergamo, την Αθήνα, το Λονδίνο, την Θεσσαλονίκη (υποθέτω ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα άλλα νησιά και παραθεριστικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας). Αυτό εξηγεί γιατί κόλλησα τον ιό σήμερα».

Όπως επισημαίνει στο iatronet.gr, η προσωπική του εμπειρία λοίμωξης από τον ιό επιβεβαιώνει τη βιβλιογραφία. Παραπέμπει σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στο Nature, η οποία ανέδειξε πως ένας εμβολιασμένος που θα πάρει τον ιό έχει αφενός χαμηλότερο ιικό φορτίο από έναν ανεμβολίαστο που θα εκτεθεί στην ίδια πηγή του ιού, και αφετέρου έχει κατά 30% ως 40% μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό σε σχέση με τον ανεμβολίαστο. Η μελέτη αφορά το στέλεχος Δέλτα, που επίσης είχε αντίσταση στο εμβόλιο όπως η Όμικρον.

«Άρα, αφενός θα έχω ηπιότερα συμπτώματα (στο βαθμό που δεν έχω άλλα προβλήματα) γιατί θα πάρω λιγότερο ιικό φορτίο και έχω το ανοσοποιητικό μου σύστημα προετοιμασμένο εξαιτίας του εμβολίου και αφετέρου θα μεταδώσω λιγότερο στην οικογένειά μου, στο περιβάλλον μου, στο πανηγύρι ή στο μετρό. Αυτός που θα εκτεθεί σε μένα θα πάρει λιγότερο ιικό φορτίο και θα έχει μικρότερη πιθανότητα δραματικών γεγονότων», σημειώνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, και αιτιολογώντας τη σύγκριση του κινδύνου έκθεσης στην Ικαρία σε σχέση με τις ευρωπαϊκές πόλεις όπου βρέθηκε προηγουμένως, τη συνδέει με τα ποσοστά εμβολιασμού. «Στο Παρίσι, έχουμε ένα ποσοστό εμβολιασμού 80%. Η πιθανότητα να υπάρχει ένας “υπερμεταδότης” σε έναν χώρο συνάθροισης ανθρώπων με τέτοια ποσοστά είναι ελάχιστη», σημειώνει και προσθέτει: «Στην Ικαρία, παρόλο που οι ντόπιοι μεγάλης ηλικίας έχουν εμβολιαστεί σε μεγάλα ποσοστά, είναι ανεμβολίαστοι πολλοί από τους τουρίστες που επιλέγουν αυτό το μέρος επειδή είναι πιο “εναλλακτικοί”. Άρα το ιικό φορτίο που κυκλοφορεί σε ένα πανηγύρι ή σε μια συναυλία εδώ είναι μεγαλύτερη».

«Τα παραθεριστικά κέντρα είναι εκκολαπτήρια του ιού. Εκεί βρίσκεται κυρίως νεολαία, η οποία γενικά το περνάει πιο ήπια. Τις επόμενες μέρες θα επιστρέψουν στις πόλεις ασυμπτωματικοί φορείς ή άνθρωποι με ήπια συμπτώματα ενός απλού κρυολογήματος» συνεχίζει και προσθέτει: «Εδώ μπαίνει η παράμετρος πόλη, που σημαίνει περιβαλλοντικές - κλιματικές συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση. Ξέρουμε ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος δημιουργεί οχήματα πάνω στα οποία τα σωματίδια που βγάζω εγώ σήμερα ως θετικός μπορούν να πάνε σε μεγαλύτερη απόσταση στην Αθήνα ή στο Παρίσι από ό,τι μπορούν στην Ικαρία, όπου βρίσκομαι τώρα».

Σε συνδυασμό με τους άλλους παράγοντες κινδύνου (φθίνουσα ανοσία, χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ανοσιακή διαφυγή νέων στελεχών, ευάλωτος πληθυσμός), προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν αλυσίδες μετάδοσης που σταδιακά θα δημιουργήσουν το επόμενο κύμα. «Θα ξαναβρεθούμε στο ίδιο πρόβλημα που είχαμε πέρυσι, με μεγάλες εστίες κυρίως σε περιοχές με χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά, όπως συνέβη στη Δυτική Αθήνα. Θα δημιουργηθούν πάλι συνθήκες αναπαραγωγής επιδημικού κύματος πια σε πληθυσμούς πιο ευαίσθητους στο να υποστούν σκληρή λοίμωξη από COVID-19», υπογραμμίζει.

Ο καθηγητής εκτιμά πως υπό αυτές τις συνθήκες θα παραμείνουν ψηλά και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας. «Το καλοκαίρι της Ελλάδας φέτος είναι πολύ πιο σκληρό από το καλοκαίρι της Γαλλίας και ο λόγος είναι η ανομοιογένεια του εμβολιασμού. Φοβάμαι ότι θα ξαναμπούμε στην ίδια διελκυστίνδα και αυτό θα καθορίσει τους σκληρούς δείκτες», αναφέρει και ζητεί να υπάρξει ισχυρή εμβολιαστική καμπάνια για την 4η δόση, καθώς και για τα νέα εμβόλια.

Με αφορμή τις πρώτες διαρροές και τα σενάρια ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, ο Γρ. Γεροτζιάφας διατυπώνει την διαφωνία του στο ενδεχόμενο να εναποτεθεί στην ατομική ευθύνη η χρήση ή μη της μάσκας στα σχολεία. «Το κράτος είναι αυτό που πρέπει να αποφασίσει», τονίζει, και παρατηρεί πως το πνεύμα της ατομικής ευθύνης ατονεί σε συνθήκες γενικής χαλάρωσης. 

Τέλος, προτείνει τη λήψη στοχευμένων μέτρων, εστιασμένων τοπικά, με ευθύνη του κράτους. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL