Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.2°C16.6°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
14.5°C14.5°C
2 BF 60%
Γυναικοκτονίες / Μεγαλώνει ο κατάλογος των δολοφονημένων γυναικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γυναικοκτονίες / Μεγαλώνει ο κατάλογος των δολοφονημένων γυναικών

γυναικοκτονία
INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Συγκλονίζουν οι δύο γυναικοκτονίες που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, ενώ από την αρχή του έτους οκτώ γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους, από τα χέρια των συζύγων τους.

Την ώρα που κάποιοι εξεγείρονται με τον όρο «γυναικοκτονία», επιχειρηματολογώντας ότι η γυναίκα είναι άνθρωπος και άρα καλύπτεται από τον όρο ανθρωποκτονία, η εξέταση της αφετηρίας των παραπάνω εγκλημάτων κάνει κατανοητή τη διαφοροποίηση και την ανάγκη αναγνώρισης του όρου.

Σημειώνεται ότι γυναικοκτονία διαπράττει ο σύντροφος ή πρώην σύντροφος που συνήθως είχε προηγούμενη κακοποιητική συμπεριφορά ή απειλούσε και εκφόβιζε τη γυναίκα, η οποία πολύ συχνά βρισκόταν σε θέση φυσικής ή/και οικονομικής αδυναμίας σε σχέση με αυτόν. 

Δύο τέτοιες περιπτώσεις ήταν και αυτές στο Ρέθυμνο και στη Ζάκυνθο. Αρχικά, η έγινε γνωστή η είδηση ότι το πρωί της Κυριακής ένας 60χρονος μαχαίρωσε και σκότωσε την 56χρονη σύζυγό του στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

Ο καθ' ομολογίαν συζυγοκτόνος, αμέσως μετά τη δολοφονία πήρε τηλέφωνο τον γιο του δηλώνοντας ότι σκότωσε τη μητέρα του. Ο τελευταίος φέρεται να πήρε τηλέφωνο την αστυνομία δηλώνοντας ότι «ο πατέρας μου σκότωσε τη μητέρα μου».

Ο ίδιος σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τον εαυτό του φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ήταν «με κατεδάφισε» προσθέτοντας ότι το θύμα εγκατέλειψε την συζυγική εστία τρεις φορές το τελευταίο τρίμηνο.

Κατά την απολογία του στον εισαγγελέα, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί η 56χρονη του επιτέθηκε λεκτικά και σωματικά με αποτέλεσμα εκείνος να «θολώσει» και να αρπάξει μαχαίρι. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν θυμάται τι συνέβη στη συνέχεια.

Ο 60χρονος αναμένεται να ζητήσει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί.

Ζάκυνθος: Με παρελθόν ενδοοικογενειακής βίας ο 49χρονος γυναικοκτόνος

Το βράδυ της Κυριακής 49χρονος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη 41χρονη σύζυγό του στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, νωρίτερα την ίδια ημέρα, προηγήθηκε ένας ακόμη καυγάς μεταξύ του 49χρονου και της 41χρονης, κατά τον οποίο η γυναίκα δέχθηκε τα χτυπήματα από τον σύντροφό της. Η ίδια κατάφερε να ξεφύγει και πήγε στο αστυνομικό τμήμα του νησιού όπου και κατέθεσε μήνυση εναντίον του 49χρονου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η 41χρονη απευθύνθηκε στις αρχές.

Στις 18 του περασμένου Ιουνίου, η 41χρονη είχε μεταβεί στο αστυνομικό τμήμα της Ζακύνθου και είχε καταγγείλει τον σύντροφό της για ενδοοικογενειακή βία, μετά τον ξυλοδαρμό της.

Στον 49χρονο, ο οποίος συνελήφθη τότε, επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος να μην πλησιάσει την 41χρονη στα 100 μ. και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Ωστόσο μετά τον χθεσινό καυγά και τη δεύτερη μήνυση που κατέθεσε το θύμα, ο 49χρονος επέστρεψε στο σπίτι, ενώ οι αστυνομικοί των αναζητούσαν, ξυλοκόπησε την 41χρονη και στη συνέχεια τη μαχαίρωσε πολλές φορές στον θώρακα και στον λαιμό. Το θύμα εξέπνευσε στο νοσοκομείο Ζακύνθου, όπου μεταφέρθηκε αφού ζήτησε βοήθεια από γειτονικό σπίτι.

Ο 49χρονος ο οποίος συνελήφθη στην περιοχή Κερί, καθώς φέρεται να πήγε για δουλειά του σαν να μη συνέβη τίποτα, κρατείται στην Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου και αύριο αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL