Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Βρεφονηπιακοί σταθμοί / Στον αέρα εκατοντάδες χιλιάδες γονείς - Αγνοούνται τα vouchers
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρεφονηπιακοί σταθμοί / Στον αέρα εκατοντάδες χιλιάδες γονείς - Αγνοούνται τα vouchers

παιδικός σταθμός
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Για νέο ρεκόρ αδιαφορίας και εμπαιγμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εναντίον των γονιών, των παιδιών αλλά και κατά των δήμων και των ιδιωτών που λειτουργούν βρεφονηπιακούς σταθμούς, κάνει λόγο η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Θεανώ Φωτίου.

Όπως υπογραμμίζει η ίδια σήμερα, 1/8, έκλεισαν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικοί και ιδιωτικοί, και δεν ξέρουν πόσες δωρεάν θέσεις για παιδιά θα έχουν. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι ως εκ τούτου, ούτε οι γονείς μπορούν να κάνουν τον οικογενειακό προγραμματισμό.

«Πόσο πιο αδιάφορη, ανίκανη και αναξιόπιστη κυβέρνηση υπάρχει από αυτήν του Κυριάκου Μητσοτάκη που πήρε τα παιδιά υπό την προστασία του», σχολιάζει η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης οφείλονται στο γεγονός ότι τα υπουργεία ερίζουν ποιος θα συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρήματα.

«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα δεν πήρε τα χρήματα που έπρεπε από το ΕΣΠΑ -γιατί τελείωσε και το καινούργιο αφορά μόνο τρία χρόνια- αλλά περιορισμένα χρήματα από το Child Guarantee, που αφορά σε παιδιά που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια» τονίζει η Θ. Φωτίου και υπενθυμίζει ότι το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει 155.000 voucher -τα 105.000 αφορούσαν στους βρεφονηπιακούς, ενώ είχε ολοκληρώσει τις διαδικασίες έως τις 10 Ιουλίου, ξεκινώντας όμως δύο μήνες νωρίτερα.

«Στη ΝΔ που μόλις είχε γίνει κυβέρνηση αλληλοσυγχαίρονταν οι υπουργοί μεταξύ τους για το επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Από τότε το πρόγραμμα φθίνει. Πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΤΑ, έδωσαν 97.000 voucher και ψεύδονται ότι έδωσαν 120.000.

» Το 2015 βρήκαμε 79.000 voucher, ενώ είχαν πεταχτεί έξω οι άνεργες μητέρες. Το διορθώσαμε κι αυτό και βάλαμε 289 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 229 ήταν από τον κρατικό προϋπολογισμό γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση είχε τελειώσει τα ΕΣΠΑ», υπογραμμίζει η Θεανώ Φωτίου και καλεί την κυβέρνηση να ανοίξει αμέσως «το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ- ΚΔΑΠ αμεα και να πάρει όλα τα παιδιά που θα υποβάλουν αιτήσεις».

Ανακοινώσεις στο και πέντε από την κυβέρνηση

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με ανακοίνωση που έβγαλε το απόγευμα της Δευτέρας, ενημέρωσε ότι την περασμένη Παρασκευή υπεγράφη η σχετική ΚΥΑ με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης θέσεων στους βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς για την περίοδο 2022-2023. Ωστόσο η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων παραπέμπεται για τις καλένδες καθώς «θα καθοριστεί άμεσα από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης» σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το πρόγραμμα «προκηρύσσεται με αυξημένο προϋπολογισμό συνολικού (εθνική και κοινοτική συμμετοχή) ύψους 331,2 εκατ. ευρώ. Ο αυξημένος προϋπολογισμός θα επιτρέψει την υπαγωγή περισσότερων παιδιών στο πρόγραμμα αλλά και την αυξημένη – για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια - αποζημίωση (voucher) προκειμένου να καλυφθεί η άνοδος του κόστους και να διασφαλιστεί η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Επισημαίνεται ακόμη ότι για πρώτη φορά, το πρόγραμμα της επόμενης περιόδου (2022-2023):

  • Είναι ενιαίο για εργαζόμενους γονείς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.
  • Περιλαμβάνει μια νέα κατηγορία voucher για γονείς με υψηλότερα εισοδήματα που φθάνουν έως 42.000 ευρώ».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL